damarlarında kan yerine asit dolaşması, ileri doğru çıkabilen ikinci bir ağızlarının olması, ve çok güçlü kuyrukları karakteristik özellikleridir. ayrıca çok iyi kamufle olabilmektedirler.
alien filmlerinin başrolünü oynayan, üremek için bir taşıyıcıya ihtiyaç duyarak zamanı gelince kurbanın göğsünü patlatarak dışarı çıkan yaratıklar. filmler ve oyunlarda görüldüğü kadarıyla hepsinin ortak paylaştığı facehugger ve chestburster evresinden sonra drone, runner, predalien, preatorian, newborn ve queen gibi farklı türleri vardır.
"bimde kasiyer olarak çalışan zavallı" başlığındaki entry'si ile beni güldürmüş yazardır. aslında yaptığı yorumda kendisini tarif etmiştir, entry'sinin silinmemesi gerekirdi. sağlık olsun.
alien filminde ya da dilimizde ki anılışı ile yaratık ya da türünün ismi ise xenomorph (yabancı şekil değiştiren), bir tür iç parazittir. bilim-kurgu evreninde çoğu canlının aksine kendileri zeki bir ırk değildir. belli başlı bildiğiiz böcek türleri gibi, bir ana kraliçeye bağlı, avcı bir yaşam sahip ve tek amaçları (hatta canlıların da olduğu gibi) yaşamak ve çoğalmaktır. çoğalmalarına engel olacak her türlü olguları ortadan kaldırma içgüdüleri çok ağır basmaktadır.
genel görünümleri sürekli olarak değişmektedir. var olan filmlerde de bu gözlemlenebilmektedir. bu değişim sadece yetişkin xenomorphlarda belirgin bir şekilde görülebilmektedir. her bir filmde ise yaratığın parmak sayısı ve kafa yapısı farklılık göstermektedir. ayrıca dikkat çekilmesi gereken nokta ise zeka düzeylerini, dış görünüşlerini, fiziksel kuvvetlerini asıl etkileyen faktör, xenomorphun ne tür bir canlının içine yerleştirilip, üremesini tamamlayıp, canlı olduğudur.
ilk fimde ölü bir ay olan acheron'da bulunan terk edilmiş olarak adlandırılan (derelict) gemide uyandırılma sonucunda, bir insan ile birleştirileren xenomorph'un kafası dümdüz, pürüzsün ve parlaktı. içini dolduran dumansı madde ise bir tür beyin yapısı idi.
sonraki filmde ise belki de sadece böceksi kolonileşmeyi vurgulamak amacı ile sembolik bir anatım ile vücudu, kafası bir önceki haline göre daha sert ve kabuklu bir xenomorph ile (hatta kolonisi ile) karşılaştık.
son filmde ise yine ilk filmdekine yakın bir dış görünüşe sahip fakat gri renkten ziyada siyah ve kahverengi tonlarında, önceki filmlerde olmadığı kadar zekileşmiş (buna ispat olarak zamanla insan dna'sı ile iyice birleşmenin etkisi sunulabilir) xenomorphlar ile karşılaştık. artık çözüm üretebiliyor, tuzak kurabiliyordu. kendi aralardında konuşan bir tür olmuşlardı. belki evrimlerinde ulaşabilecek son noktaya kadar yaklaşmışlardı.
xenomorphları yetişkin seviyede incelersek özellikleri şu şekildedir:
“…standart xenomorph 2-2.25 metre boyundadır, uzun da bir kuyruğa sahiptir. yaklaşık olarak insan formundadır. kafatası uzun, gözleri görünürde yoktur. ağzının içinde bir ağız daha vardır, ki bu dili olarak gösterilir. 5 veya 6 parmağa sahip olabilir. parmak ve kafatası şekilleri filmler arasında değişiklik göstermiştir. ayakları pençe şeklindedir. iskeletvari bir görünüme sahip olan xenomorph'un rengi siyahtan koyu maviye doğru açılır. vucut sıvıları son derece asidiktir, ve saldırırken asit tükürdükleri görülmüştür. dişleri, pençeleri ve kuyrukları en güçlü saldırı silahlarıdır. çok iyi yüzücüdürler…" (kaynak: ekşi sözlük)
koşmadıklarında iki ayak üzerindedirler. vücutları ısı yaymaz. çünkü vücut ısılarını kendileri dış ortama göre ayarlamışlardır. duvar, tavan gibi absürd yerlerde tırmanıp, koşabilirler veya yürüyebilirler. çelik bir kapıları kırabilecek güce sahiptirler. kuyrukları bölümlerden oluşmaktadır. hatta omurganın devamı görüntüsündedir. kuyruğun ucunda bir iğne bulunur. ilerleyen filmlerde bulunan bu iğne giderek büyümüştür. keskin bir bıçak görünümünü almıştır. ayrıca aliens vs predator filmde kuyruğun iğneye yakın bölümünde ise ince ve uzun bir kemiksi yapı eklenmiştir. bunun ise yüzmeye yardımcı bir tür kuyruk yüzgeci yapısı olduğunu düşünmekteyim.
kanları oldukça güçlü bir yoğunlaştırılmış hidrosülfirik asitten oluşmaktadır. yeşil-sarı bir rengi vardır. ve vücut içinde oldukça büyük bir basınç altındadır. bu nedenle, vücutta bir yara ya da yarık oluştuğunda, bir savunma mekanizması gibi, asit fışkırarak etrafa zarar vermektedir. kendi asitlerinden etkilenmezler. bunun nedeni ise aynı insan midesinin kendi asidinden etkilenmemesi ile aynıdır. bu asitin farkındadırlar ve bunu savunma mekanizması olarakta kullanmaktadırlar.