Yeni teknoloji bir sıkıştırma yöntemi... Bir çeşit çözücü. HD filmlerde görülebilir. MKV uzantılı dosyaları barındırıyor genellikle. Kodek türü denebilir. Bir ve birden çok altyazıyı videoya yapıştırmaz, tek bir dosya içinde barındırabilir. X264 uzantılı dosyaları açabilmesi için özel kodek veya kodek paketleri bulundurulması gerekmedir.
Divx camiası için xvid ne ifade ediyorsa x264'de aynı sınıftadır.
xvid nasıl lisanslı divx codec'inin açık kaynak versiyonuysa x264'de h264'ün * açık kaynaklı halidir.
izleyenler x264'ü aslında şuradan bilebilirler;
1- 720p, 1080pBDripbrrip MKV formatlı filmler
2- 300mb movies, (300-600 mb boyutlarındaki mkv formatlı) standart dvdrip xvid eşdeğeri olan filmler.
bu 2 tür de genelde mkv olarak bilinr. aslında bilinmelidir ki mkv bir codec değil sadece taşıyıcı*dır.
benzerlik şu şekilde kurulabilir;
mkv uzantılı süper görüntü kalitesine sahip filmleri süper kategorisine eriştiren x264 codec'idir özetle.
Divx/Xvid'e göre daha yoğun işlemci gücü gerektirir. 50-60 liralık divxplayer'lar bu codec'i çözemez.
Haliyle çok düşük işlemci gücüne sahip bilgisayarlarda dahi oynatılamaz.
Ortalama ve üstü bilgisayarlarınızda;
Klite mega codec pack http://www.codecguide.com...-lite_codec_pack_mega.htm
veya coreavc video codec kurulu olduğu sürece 1080p filmler bile sorunsuz izlenebilir.
h264 başlığına x264 için "çakmadır" yazılmış, yanlış. x264 başlığına "xvid gibi açık kaynak kodlu codec'tir" denmiş, yanlış.
codec olan, yani görüntü sıkıştırma algoritması olan şey h264'tür. x264 ise herhangi bir görünütüyü h264 algoritmasıyla encode yapan serbest lisanslı uygulamadır. yani encoder'dır. biri algoritma, diğeri onu kullanarak işlem yapan uygulamadır. tıpkı ffmpeg gibi. o da h264 algoritmasıyla decode-encode işlemi yapan bir başka uygulamadır.
beni yıllardır kararsız bırakan şey, ffmpeg ve x264 arasındaki tercih. hem sony avc, hem mainconcept ve apple h264 codecleri ile her katmanda yüzlerce 1080p deneyi yapmış biri olarak, ffmpeg ve x264'ü diğerlerini bir kalemde silerek zirveye yerleştiriyorum. çünkü open source olmanın verdiği esneklik, onlarca farklı arayüze destek verme ve h264 sınırlarını zorlayabilecek tüm fonksiyonlara erişme rahatlığı. x264'ün high profildeki h10 desteği onu bir adım öne geçirse de, bu profilin flash benzeri container içinde tayf hatalarına yol açması durumu tekrar eşitliyor.
h264'ün medya dünyasında standart olması 10 yıl aldı. piyasadan silinip yerini h265'e bırakması bir 10 yıl daha sürecek gibi görünüyor. ffmpeg-x264 savaşı tam gaz devam.