sinemaya da uyarlanan emily bronte romanı. filmde heathcliff'i ralph fiennes başarıyla oynamıştır. vizelerden ya da finallerden önce kitap hakkında bilginiz yoksa filmini izlemeyi şiddetle tavsiye ederim. iki saatinizi ayırarak yeterli bilgi donanımına sahip olabilirsiniz.
--spoiler--
catherine nin olumunun ardindan heatcliff in dilinden dokulen dua su sekildedir ki askin kimyasini yada olmasi gereken seklini tanimlar kanimca.
catherine earnshaw, dilerim ki ben yasadikca rahat yuzu gormeyesin. beni sen oldurdun demistin oyleyse pesimi birakma. oldurulenler, oldurenlerin pesini hic bir zaman birakmazmis. yeryuzunde dolasan hayaletler oldugunu biliyorum. sende hep yanimda ol..diledigin kiliga gir.. cildirt beni ama seni bulamadigim su ucurumun karanliginda birakma..
--spoiler--
catherine ile heathcliff'in aşk ve nefreti iç içe geçmiş ilişkilerini anlatan mükemmel bir edebi eserdir. Emily Bronté'nin yaşadığı zamanı ve kısıtlı yaşam alanı düşünüldüğünde hayal gücünün ve edebi yönünün gücü ortaya çıkıyor.
Kate bush'un inanılmaz güzel sesiyle hayat bulan, çığlık çığlığa ve dinleyeni birazcık aptallaştıran, tahmin edilebileceği gibi ilham kaynağı emily bronte'nin romanı olan dinlenilesi şarkı.
sancılı bir aşkı detaylarıyla resmederek anlatan emily bronte başyapıtı. sinemaya aktarılmış ve başrollerinde ralph fiennes ile juliette binoche yer almıştır. filmde, rüzgar sebebiyle sürekli çarpıp kapanan pencere motifi finalde yer almıştır. kitap ve filmin finali, pencerenin bulunduğu odada gerçekleşmektedir.
romanı okuduktan sonra "nasıl yani?" "böyle bir aşk varolmuşmudur acaba?" gibi kesin ve net cevabı olmayan soruları kendime sorduğum, yıllar sonra tv'ye uyarlanmış filmini seyrettiğim zaman çıldırdığım, koşarak dr'larda vcd'sini aradığım, bulduğumda cd kapağındaki "a passion...an obsession" sloganını gördüğümde titrediğim, filmi eve dönüp tekrar izledikten sonra, kesin olarak, ingiliz dili edebiyatı tarihinde yazılmış en muhteşem eserlerden biri olduğuna karar verdiğim, olaylar örgüsü, semboller sürgüsü ve hayatın tam bir kısırdöngüsü olduğunu gösteren, eşsiz eser.
okurken kendinizi romanın için de kaybettiğiniz,dümnyayı unuttuğunuz,sanki o mor tepelerde heathcliff ve cathy'nin aşkınıa tanık olduğunuzu hissettiğiniz ,orjinalini okuduğunuzda derin tasvirlerin etkisinden günlerce kurtulamadığınız bir kitap.ve aşk hakkındaki düşüncelerinizi allak bullak ediyor kitabı bitirdiğinizde.nefretin bazen aşktan güçlü olabildiğini görüyorsunuz.
aşk betimlemesinin hat safhaya ulaştığı bir roman...
"heatcliff e olan sevgim o ormandaki ölümsüz kayalıklar gibidir.kayalıkların görüntüsü çok hoş değildir fakat onlarsız olmaz." *
1933 teki ilk çevrimi ile döneminde büyük yankı yaratmış klasik basyapıttır. yakın dönemde başrollerini Juliette Binoche ve Ralph Fiennes ın paylastığı bir yeniden çevrimi vardır.
bunca yıldır yazlığımızı kiraya veririz ama hiç şöyle bizi roman yapan kiracı çıkmadı dedirten roman.
şaka bir yana gayet sürükleyici ve kaliteli bir edebi eserdir, catherine adlı kızın aşkını ve ızdırabını anlatır, sizi de hayalgücünüzle başbaşa bırakır okurken.
Emily Bronte'nin kötüye hak verdiren romanıdır. Bronte, Heathcliff karakterinin Cathy'den intikam almasını sağlarken aşkın en doğal yanını sergiler gibidir.
ingiliz edebiyatının en kıyak aşk romanlarındandır. üzerinde en fazla durulan karakter ise heathcliff' tir. romantik gerçekçi yazar olan emiliy bronte eseridir. aşk ve aCI BiR iNTiKAM ROMANIDIR.
Romanın sonunda Heathcliff'in hayaletinin bir çocuk tarafından görülmesi kabusun bitmediğini anlatır. Bütün kötülükler sanki ölümün sonrasında da devam edecektir.
Emily bronte'nin büyük romanıdır. Bronte, kadın erkek arasındaki tutkulu ilişkiyi, ahlaki olamayacak derecede ele alır. Olması, yaşanması gerekeni ortadan kaldırıp tutkunun yöneldiği amaca değer verir.
Romanda heathcliff, aşağılanmanın, karşılıklı tutkunun, yaşamın çıkarcı yasalarına boyun eğdiğini görür. Bunu gördüğü için kabuğuna çekilmeyip intikam almayı seçer. Açıkça kötülük yapar. Yazarın merkezinden bakıldığında kötülük ahlaksızlığa değil ahlaka yöneliş haline gelir. Cathy'nin aralarındaki duygusal bağları hiçe sayıp başkası ile evlenmesi heathcliff'in ondan ve çevresindekilerden intikam almasına yol açar.
Romandan bazı alıntılar yapmakta yarar var:
"insan en sonunda kendini düşünmek zorundadır. Yumuşak huylu, cömert insanlar bencil olmaya zorba yaradılışlılardan daha fazla hak kazanırlar."
"Acıma bilmem ben. Acıma nedir bilmem! Solucanlar ne kadar kıvranırsa onları ezip parçalamayı o kadar isterim. Manevi bir dişlemedir bu, verdiğim acı arttıkça ben de dişlerimi daha büyük bir güçle gıcırdatırım."
"Hayır, tanrı onu cezalandırmaktan benim alacağım zevki alamaz."
"çünkü o, hayvan gibi oluşundan da gurur duyuyor. Ona hayvanlık dışında kalan her şeyi budalalık, zayıflık diye hor görmeyi öğrettim."
ilk baskısını okuduğum şu günlerde içimi ürperten kurgusuyla beni hayretler içinde bırakmış roman.bu romanı 30 yaşında yazmış ve ömrü başka roman yazmaya yetmemiş.insan okurken köpeklere hoşt diyesi gelecek kadar kaptırıyor kendini romana.okunması şart bir aşk ve intikam romanı.
*Yatağın üstüne çıktı, pencere kanadını hızla çekerek açtı;bu arada gözyaşlarına boğulmuştu.içeri gel ,içeri gel; diye hıçkırdı.cathy lütfen gel;ah, ne olur.bir kerecik daha! Benim biricik sevgilim; bu defa olsun duy beni! catherine , sonunda.. (Heathcliff)
Sayfa 196
*Ama Heathcliff, sana şimdi de var mısın?desem, göze alabilirmisin? Alırsan bende seni bırakmam.orada yalnız başıma yaTmayacağım, beni isterlerse on iki ayak derinliğine gömsünler, hatta kiliseyi de üstüme yıksınlar; sen yanıma gelinceye kadar rahat etmeyeceğim, hiçbir zaman etmeyeceğim!.. (catherine)
*Düşünüyor! benim kendisine gitmemi istiyor!bir yol bul öyleyse! Mezarlıktan geçmeyen bir yol!çok yavaşsın! Ama gönlünü hoş tut, zaten sen benim hep arkamdan gelmişsindir!.. (catherine)
Sayfa 198
*Oooo geldin ha Edgar linton! Dedi kızgınca ; sen istenmediğin yerde daima hazır, istendiğin zaman kaybolan insanlardansın.evet, şimdi bir sürü sızlanmalar yalvarmalar yakarmalar duyacağız..ama bunların hiçbiri beni oradaki dar yuvama , ilkbahar sona ermeden girecek olduğum , sonsuza kadar dinleneceğim o yere gitmekten alıkoyamayacak!bu yer işte orada: orada ama , kilisenin içindeki lintonların arasında değil ha! Açık havada. Sana gelince, ister onlara gider , istersen benim yanıma gömülürsün! (catherine)
*şu anda dokunduğun beden senin olabilir, ama bir daha beni incitmene vakit kalmadan ruhum o tepenin üstünde olacaktır.artık seni istemiyorum Edgar, sana karşı duyduğum istek çok gerilerde kaldı.( catherine)
Sayfa 247
*şu gözlere, şu eriyip solmuş ellere bakınca, bağışlamak çok zor.diye cevap verdi Heathcliff.öp beni gözlerini yumarak!bana yaptıklarının hepsini bağışlıyorum. ben atilimi seviyorum..ama senin katilini nasıl sevebilirim. **(Heathcliff) *
Sayfa 248
*sus sevgilim! Sus sus catherine!gitmeyeceğim. beni bu durumda vuracak olursa, dudaklarımda minnetle son nefesimi veririm.(Heathcliff)
--spoiler--
not: okurken altını çizip tekrar tekrar okuduğum cümleler. başlı başına bir şahaser olmasına rağmen kitabın hepsini yazamıyacağım için en sevdiklerimi yazdım. devam edecektir. *