insanların ihtiyaçlarına uygun milyon tane teması olan, dilerseniz kendi temanızı da tasarlayabileceğiniz, pek çok hazır eklentiyle ya da kendi yazacağınız eklentilerle son derece profesyonel işler çıkartabileceğiniz, blogtan internet gazetesine kadar dilediğiniz herşeyi yapabileceğiniz ücretsiz, açık kaynak kodlu, sürekli gelişen ancak dönem dönem bir virüs salgını misali aynı tabanlı tüm siteleri vuran illetlere karşı biraz fazla savunmasız güzeller güzeli cms'dir.
şurası da önemli; bulduğunuz her eklentiyi hobba diye atmayın siteye. sürekli geliştirilen açıkları kapatılan ve ileriki sürümlerde de güncelleneceğinden emin olduğunuz eklentilere yoğunlaşın. her eklenti yeni bir yük demektir. suyunu çıkarmayın yani, siteyi de yavaşlatmayın.
çok sık sürüm yükselten, sürüm yükseltmeleri genellikle güvenlik açıklarından dolayı olan bir blog sistemi. kişisel olabilir, program olabilir, sağlık sitesi olabilir her şey bu script'e uyuyor. nedeni ise her içeriğe uygun temaların ücretsiz olarak bulunabilmesi. kaliteli bir iş yapmak istiyorsanız ve büyük düşünüyorsanız ücretli temalar kullanarak veya özel yazılım temalar kullanarak wordpress ile kaliteli içerik ile çok büyük yerlere gelebilirsiniz. bunun için elbette google optimizasyon konusunda da bilgili olmanız gerekir. script'i editlemesi oldukça basittir. admin paneli kullanımı kolaydı.
wordpress kendi sitesinden de kullanıcılara subdomain sağlayarak hazır blog verebiliyor.
bu özelliği ile cezbedici.
bir dünya eklentiyi bünyesinde barındıran fakat bünyesinde barındırdığı temalar ile o eklentiler arasında sağlıklı çalışma koşullarını sağlayamayan temacızadelerin cirit attığı ücretsiz, açık kaynak kodlu blog hizmetidir.
kurulum ve kullanımı basittir, verdikleri ile yetinirseniz html, php veya başka web bilgisine ihtiyaç duymadan kendi sitenizi geliştirip özelleştirebilirsiniz. kullanımı joomla'dan kolaydır.
yapılan temalar ile eklentilerin uyumsuzluğunun nedeni eksik css tablolarından süregelir. zilyon tane eklenti var, hangi birini düşünüp eklentiye boş yer yapacaksınız ki?
öyle temalar oluşturuluyor ki sırf resim. hal böyle olunca bir yerine dokunursanız temanın ağzı yüzü yamuluyor. esnek css'de haliyle uzaktan yakından geçmiyor. wordpress tam bir newbie sistemidir. bir bok bilmeden site sahibi olabilir, hatta bu siteyi google'a rahatlıkla sevdirebilirsiniz. kalıcı bağlantıları ayarlamanız için bile her şey kolaylaştırılmış.
wordpress, en iyi cms sistemidir. çok fazla destekçisi vardır. çok fazla geliştiricisi de oluşmuştur. bu nedenle joomla' ya her ortamda fark atar. lakin kompleks sistemler için hala joomla seçenler mevcut.
kullanıcı arayüzü insanı dinden imandan çıkaran ama temaları güzel oluşum. allahtan endonezyalı, hintli bir alay cengaver templateleri harıl harıl (üstelik bedava) blogger'a adapte ediyor da ordan yırtıyoruz. gadgetlar konusunda da blogger'a fersah fersah fark atar.
ayrıca ziyaretçi çekmek açısından da blogger'a göre avantajlı.
Alexa'nın son istatistiklerine göre, dünya üzerinde 1.000.000 internet sitesinin %15'inin kullandığı içerik yönetim sistemidir. Her türlü geliştirmeye tamamen açık olması sebebiyle candır, sevilir. Kurucusu olan Matt Mullenweg isimli şahsiyet WordCamp Türkiye adındaki etkinlikte öyle bir sunum yapmıştır ki, gönülleri fethetmiştir. Yalnızca "kaç bloğunuz var?" sorusuna verdiği "20-30 milyon" cevabı bile bu şahsiyeti ve dolayısıyla wordpress'i sevmek için bir sebep olarak kabul edilebilir.
blogger sahibi olanların bavulunu toplayıp geçebilecekleri oluşum.
Seo bakımından wordpress blogger'dan daha iyidir. açık kaynak kodlu olması da 1 değil 1000 beyin ile her yönden geliştirildiğinin bir göstergesidir.
çok sphagetti bir code ama işe yarıyor. joomla dan farkı joomlanın standart mallıklarını (bkz: joomla/@jackskellington) saymasak, joomlayı editlemek istediğiniz tema klasöründe ayrı ana klasörde ayrı değişikikler modüllerde ayrı pluginlerde ayrı değişiklikler gerektirirken bunda sadece ve her zaman tema klasöründe değişiklik yetiyor. bu sayede site yapacağınızda bilgisayarınızda hazırladığınız demoyu online hale getirmek istediğinizde joomla da tamamını tekrar editlemek gerekirken bunda sadece tema klasörünü ilgili yere atıp aktive etmek yeterli oluyor
artık blog olayını aşmış, kurumsal siteler de yapılabilen sistemdir. ücretli ve ücretsiz temalarıyla, 5 dakikalık kurulumuyla webmastering sektörünü çökertecek gibi...
Açık kaynak kodlu, yıllardır matt mullenweg önderliğinde geliştirilen wordpress.com üzerinden de kısıtlı da olsa blog oluşturmanıza yarayan harika php yazılımı.
dünyanın en çok kullanılan sistemlerinden biridir kullanılmasını sebepleri çoktur ücretsiz çok güzel temaları aynı şekilde eklentileri sayesinde dünyanın en çok kullanılan hazır sistemidir.
açık kaynak kodlu bir blog yazılımıdır. her ne kadar blog yazılımı olsa da hafif bir php bilgisi ile çok rahat bir şekilde kurumsal web sitesi, flash oyun sitesi, dizi film fragman video sitesi hatta bir sözlük sitesi bile yaratılabilir. açık kaynak kodlu diğer yazılımlardan en büyük farkı sürekli güncellenmesi, ücretsiz olması, google tarafından sevilmesi ve bana göre en önemlisi binlerce ücretsiz teması olmasıdır.
r10, iyinet ve webmastersitesi gibi webmaster forumlarında sürekli ücretli tasarım ve eklentileri satılmakta ve webmaster'lara iyi para kazandırmaktadır.
kodlaması oldukça sadedir, çok fazla eklenti kurulmazsa bir kaç ayar ile birlikte yüksek hitleri cpu'yu yormadan çok rahat kaldırabilir. ben 30 bin tekil hitli bir siteyi aylık 18 tl verdiğim bir hosting'de herhangi bir sorun çıkmadan barındırabilmiştim; 100 bin tekil hitli siteleri 9$'lık hosting paketlerinde rahat bir şekilde barındıranlara da şahit oldum.
internette şu an onbinlerce ücretsiz ingilizce teması bulunmaktadır, maksimum 2-3 saatlik bir uğraş ile bir ingilizce tema rahatlıkla türkçe'ye çevrilebilir. kurulumu ve admin paneli kullanımı oldukça kolaydır, bu işlerden hiç anlamayan biri bile 2 gün gerekli makaleleri okuyarak çok rahat bir şekilde kendi sitesini yapabilir.
son yıllarda seo açısından çok iyi olduğu için tercih edilen bir blog sistemidir. Kendi temanızı oluşturup, belirli kalıpsal kodlarla wordpress sistemine entegre edip, yönetim paneli kullanabilirsiniz ya da hazır temaları yükleyebilirsiniz. Seoyu (yani google da üst sıralara çıkmayı) önemseyenler için tavsiye edilesi bir sistemdir.
Wordpress in temelini öğrenmek için Sinan işlerin 1 saatlik wordpress eğitim videosunu izleyebilirsiniz.