gitarının üzerindeki "this machine kills fascists" yazısıyla bilinen 1912 doğumlu woody guthrie, amerikan folk müziğinin kutsal figürlerinden biri olarak görülür.
gezgin folk şarkıcılarının en ünlüsü olan woody Guthrie, bir folk şarkıcısından öte, varolmayan bir amerika'nın destanının yazarı idi. Düşlediği bu ülkede her çoban, her işçi, her maden arayıcısı, sade fakat şiirsel bir dil ile konuşur, topraklar kendilerininmişçesine yaşar ve korur, tüm haydutlar ganimetlerini güçsüzlere dağıtır ve toplum tüm iyiliklerin, güzelliklerin kaynağı olurdu.
1967'de yaşamını yitirmesinden önce, kaldığı hastanede bob dylan tarafından ziyaret edilmiştir. dylan, guthrie'yi her zaman ustası ve idolü olarak görmüştür. ilk albümünde, woody guthrie'nin önceden yorumladığı bazı eserleri yorumlamıştır ve kendi imzasını taşıyan tek şarkı, guthrie'ye ithafen yazdığı song to woody'dir. hatta dylan, bu uzun kariyerinin ilk albümünde idolü olarak gördüğü sanatçıdan çok fazla feyz alması sonucunda, kendine özgü bir müzik dili yakalayamamış ve bu albüm çok düşük bir satış rakamıyla son derece başarısız olmuştur.
woody guthrie ile bob dylan'ın adları o kadar içiçe geçmiştirki, dylan, 1965'te çıkardığı ve protest folk'tan blues rock'a geçiş yaptığı meşhur highway 61 revisited albümü döneminde, müzik tarihinin en önemli ve en spekteküler konserleri arasında bulunan 1966 royal albert hall konserinde, bir blues orkestrası eşliğinde 'elektrikli' yeni sound'una geçtiğini ve eski dylan olmadığını hayranlarına gösterdiği zaman, seyircilerden "judas!" ve "what happened to woody guthrie?!" sesleri yükselir.
1912-1967 yolları arasında yaşamış folk rock müzisyeni, amerika sevgisi ile dolup taşan, burdan bakıldığında samimiyetsizlik kokan şarkılarıyla bilinir. samimiyetsizlik kokuyor oluşunun sebebi buralarda amerikan diye bir olgunun olmadığına inanıyor olunmasından kaynaklanması muhtemeldir.
guthrie, folk müzisyenleri ile karşılaştırıldığında en iyisi midir bilinmez, ama etkilediği müzisyenler olsun, düşüncesiyle olsun, siyasi görüşleriyle olsun folk rock olgusunun efsanevi kilometre taşıdır, bu tartışılmaz.
her başarılı müzisyen gibi enstrümanını * kutsal sayan bi adamdır. kutsal saydığı enstrümanının, yani ki gitarının üstünde yazan "this machine kills fascists" (bu alet faşistleri öldürür.) yazısı ise ayrı bi gülünesi, takdir edilesi.
son olarak sanırım kendisini anlatacak ve anlamanıza yardımcı olacak en iyi şey woody guthrie'ın ekseni etrafında dönen, depresyon yıllarının amerikasında sınıf farklarını anlatan bound for glory isimli nefis hal ashby filmidir.
geçenlerde farkına vardığım bi detay var kendisiyle ilgili. kendisini yeni tanımış, geleceğin guthrie sempatizanı olabilme potansiyeline sahip her insan mutlaka bi defa "this machine kills fascists" vecizesiyle sağda solda prim yapıyor, çılgın atıyor. yeri geliyor kız msnleri topluyor çeşitli mecralarda.
demem o ki protest folk ilahlarının dahi üzerinden otlanmaktan çekinmiyoruz insanoğlu olarak. tanım da çıktı bak: protest folk ilahı.
oklahoma'dan kaliforniya'ya kadar göçmen işçilerle yol almış ve geleneksel folk ve blues şarkıları öğrenmiş bu müzik adamı. şarkıları özellikle büyük bunalım esnasındaki dust bowl dönemi olarak adlandırılan kuraklık dönemindeki deneyimlerini konu aldığından "bust bowl troubadour" yani "kuraklık dönemi gezgin müzisyeni" olarak da tanınmıştır.
(d. 14 Temmuz 1912 – ö. 3 Ekim 1967), ABD'li şarkı sözü yazarı ve folk müzik sanatçısı. Guthrie müzik kariyerinde yüzlerce şarkıya, balata imza atmış, siyasi temalar içeren şarkılardan geleneksel şarkılara, geleneksel şarkılardan çocuk şarkılarına kadar birçok farklı dalda doğaçlama çalışmaları olmuştur. Hayatı boyunca canlı performanslarını sürdüren sanatçı sıklıkla gitarıyla, This Machine Kills Fascists yani "Bu Makine Faşistleri Öldürür" sloganıyla seyirci karşısına çıkmıştır. Amerikan okullarında sıklıkla söylenen "This Land Is Your Land" şarkısıyla da tanınır. Kaydettiği şarkıların birçoğu Kongre Kütüphanesi'nde arşivlenmiştir.