amerikanın bir merkez bankası yoktur. federal rezerv * adlı bir oluşum vardır. abd başkanı wilson tarafından kamuya açılmıştır. wilson bu nedenle yüzyılın kerizi olarak anılmaktadır. sebepleri şunlardır:
dünyada para basmayla ilgili bir sistem vardır uzun zamandır. devletler bastığı her 1 para birimi için * kasalarına o paranın eşdeğeri kadar maden * koymakla mükelleftirler. aksi halde paralarının bir değeri olmaz, olan para da değer kaybeder. yalnız 1910 yılına gelindiğinde ortada dönen para mevcut maden miktarının 10 katına çıkmıştı bile. bunun üzerine amerika harekete geçti ve sadece madenlerin değil, doların da maden yerine kullanılıp para bastırma gücü olması için istekte bulundu ve bu istek * kabul edildi. bu doların her zaman değer arz etmesi demekti. yani darphanede dolar yap, kağıt al gene dolar yap tarzı bir mantık bile işlemekteydi. bu sebeplerden ötürü wilson yüzyılın kerizidir.
Kaydi para oluşturup ekonomiyi büyütmek kerizlik değil ekonomik anlamda dahiyane bir buluştur.
Abd ekonomisinin bir diğer dahiyane eylemi ikinci dünya savaşı sırasında devlet kaynaklarından özel sektör firmalarına kaynak pompalayarak savaştan ingiltere gibi galip ama bitik değil taptaze bir özel sektörle çıkmasıdır.
Köpeksiz köy bulmuşun sözlüğün seviyesini filan aştı tripleriyle değneksiz geziyon.