söylendiği üzere saldırı sporu değil aksine savunma sporudur. rakibin gücünü ona karşı kullanma prensibine dayanır. bir karateci, boksör, güreşçi sporu bırakabilir ve tekrar başlamayabilir fakat bir wing tsuncu sporu bıraksa bile imkanları varsa mutlaka ve mutlaka tekrar başlayacaktır. bu sporda ustalaştıkça dövüşmekten kaçınılır çünkü karşı tarafa verilecek olan zarardan korkulur. 5 mesafeden oluşur: tekme mesafesi, yumruk mesafesi, diz-dirsek mesafesi, boğuşma mesafesi ve yer dövüşü. rakibin olağan tüm saldırılarına karşı bir savunma mevcuttur. savunma, öğrenmekten ziyade refleks haline getirilir. 5. seviye bir wing tsuncu sokakta tek kişiye karşı dayak yemez, 9. seviye bir wingtsuncu ise sokakta çok kişiye karşı dayak yemez. ayrıca en tehlikeli dövüş sporları arasında yeri vardır ve tehlikeli olduğundan dolayı müsabakaları yapılmamaktadır. salih avcı tarafından türkiye'ye getirilmiştir. şuan 5. seviye olarak çalışıyor olduğum ve herkese tavsiye ettiğim bir spordur.
internette hakkında çokca iddialı cümleler kuruluyor ve en iyi dövüş sanatı olduğu iddia ediliyor. Dövüş sanatları konusunda çokca araştırma yaptım ancak gelgelelim wing tsun hakkında ciddi bir kanaate varamıyorum zira ufc,pride,dream,strikeforce gibi mma organizasyonlarında bildiğim kadarıyla hiç bir engel olmamasına karşın bırakalım başarı kazananı bu stili uygulayanı dahi görmedim ve diyebilirimki bence bu stil abartılıyor elbette bu durum wing tsunun etkisizliğini göstermez ancak kendini mma organizasyonlarında kanıtlamış olan brazilian jiu jitsu, muay thai gibi tekniklerden çok daha etkili olduğunu savunmak ortada herhangi bir başarı yokken biraz yanlış olmuyor mu? Diye sorasım geliyor.
Bruce Lee'nin de hocası olan Ip Man'in öğretilerine bağlı kalınmayarak değiştirilmiş dövüş sanatı. Bundan dolayı Ip Man'in öğrencileri ismi için kendisinden izin alarak Ving Tsun adıyla orjinal ve değiştirilmemiş geleneksel Ip Man öğretilerini öğretmeye devam etmektedirler.
(bkz: Ving Tsun)
(#8558487) sifu mustafa şahin yönetiminde bir dönem çalıştığım dövüş sanatıdır. ama iyi çalışmamışım demek ki, kavgada hiç aklıma gelmiyor hareketler...
abartıldığı kadar değil, zincir yumruk metodu kullanılıyor olabilir ama kimbo slice vs adryan maçını gözüme sokmaktadır yani o derece pratikte işe yaramayan dövüş sanatı gibi duruyor.
ayrıca şifuların ufc maçlarına çıkmamasınıda sorgularım emin boztepe kulakların çınlasın ama kick box, muay thai, jiu jitsu ve güreş bilen biri perişan eder seni.
mma farklıdır dayanıklılığa bakar çeneye yumruk yemiş adamın umru değilki üstüne üstüne gelir, wing tsunda onu göremedim açıkçası şu saldırıya şunu yaparım yok saniyede bu kadar yumruk atarım filan kimbo slice videosu örnektir yani buna o kadar açık yazıyorum ve ders alırsam yukardaki dövüş sanatlarını öğrenirdim.
yaklaşık 3 aydır yapmış olduğum spordur halen yapmaya devam ederim ebmas a bağlıydım ancak sifum berat uylukçunun ebması ticari bulması ve ebmastan ayrılıp prowesi açmasıyla bende prowes e geçtim biraz wing tsun hakkında bilgi veriyim diğer yazarlarında söylediği gibi 300 yıl önce çinli rahibe tarafından geliştirilen wing tsun dolayısıyla güce dayalı bir spor değildir yani demek istediğim rakip ne kadar güçlüyse bu wing tsun bilen biri için daha avantajdır çünkü rakibin gücünden faydalanılarak yapılan bir spordur çok tehlikeli bir spor olmasından dolayı dünyada yasal olarak müsabakaları yoktur hız ve reflekse dayalı bir spordur savunurken saldırı anlayışını benimsemiştir ben bu sporu yapıyorum diye söylemiyorum yani bir çok geliştirilen dövüş ve savaş sanatları arasında gerek felsefe olarak gerek yapı olarak bana uygun geldi rekabey olsun diyede söylemiyorum çok güzel bir sanattır unutmayın ki bir wing tsuncu dövüldüyse bunda wing tsun un suçu yok onu kullanamayandadır suç.
basit gibi görünen ama aslında en etkili dövüş sanatlarından biri.rakibin boşluğu bulunduğu anda atılan zincir yumruklar bu dövüş sanatının olmazsa olmazı.wing chun'un duruş şekli ve dövüş stili tamamen en az enerji harcayacak şekildedir.bundan dolayı wing chunda yüksek tekme gibi hem çok enerji harcatacak hemde rakibe açık verecek hareketler bulunmaz.bu dövüş sanatını diğer dövüş sanatlarından ayıran en önemli özellik bir bayan rahibe tarafından geliştirilmiş olması.bu da gösteriyor ki bu sanatı öğrenmek için güce ihtiyacınızın olmaması.
aslında ne savunma, ne de saldırı sanatıdır. wt, sıradan vatandaş için bayıltma, ilerlemiş bir dövüşçü için öldürme sanatıdır. boşa giden en ufak bir atp, haybeye atılmış tek bir yumruk, sırf gösteriş için tasarlanmış tek bir hamle içermez. zekaya, pratiğe ve çalışmaya dayalıdır.
yalnız ip man'daki sahneleri gerçek hayatta arayan hayalperestlerimiz hem hayal kırıklığına, hem de birkaç kaburga kırığına katlanmak zorundalar.
öyle gard alıp iki saat artiz artiz beklemek wing tsun'a aykırıdır. zaten iyice düşününce, bu tür şeylerin saçma olduğu aşikardır. wt anında müdahale, hız ve doğru hamle gerektirir.
düdüt: ki burada bahsedilen hız da -tahminimce- iki ve hatta üç senede anca elde edilir. aslında düşününce, pek de lazım değildir. tayland dövüşü, kick-box, judo, tekvando falan deneyebilirsiniz. hem form için, hem de deşarj olmak için, hem de sokağın acı gerçekleri için...
türkiyede fazlasıyla şişirilmiş bir dövüş sanatı. sloganları sokak için olsa da pratik uygulamalarda bunu görmek cidden zordur. köken olarak ikiye ayrılmaktadır ewto kökenli wing tsun ve klasik wing tsun. klasik wing tsun eğitiminde sistemi 5-6 yıl gibi daha kısa bir sürede bitirebilirsiniz. ewto kökenli wing tsun da ise bu süre 15-20 gibi büyük bir zaman dimini kapsamakta ve tonla para harcamanız demektir.kendinizi gerçekten savunmak istiyorsanız başka savaş sanatlarına yönelmekte fayda vardır. ama illa wing tsun yapıcam diyorsanırz klasik ekolle çalışmanız sizin hayrınıza olacaktır.
(bkz: biliyoruz ki konuşuyoruz)
şova yönelik olmayan, etkili tekniklere sahip dövüş sanatıdır. eğitimini almaya başladıktan sonra reflekslerinizin ne kadar geliştiğini farkedersiniz. her yaşa, boya, kiloya, cinsiyete uygundur. küçücük çocuklardan yaşlı amcalara kadar herkes icra edebilir.
1950'li ve 60'lı yıllardan birbirlerine rakip kung-fu stilleri ve aileleri arasında düzenlenen meydan okuma dövüşlerinde wing chun ailesini tahrik etmek maksadıyla bazıları ,sistemle dalga geçerek wc (tuvalet yumruğu) yakıştırması yaparlar.sistemin yenilmez dövüşçüsü wong shun leung buna cevaben yazılışı wing tsun( victory fist-zafer yumruğu) olarak değiştirmeyi önerir ve bu yip man tarafından kabul edilir.böyle bir hikayesi vardır
bahar şarkısı anlamına gelen çin savaş sanatıdır. felsefesi en genel ifadeyle tehlikeden uzak durmak uzak durulunamıyorsa tehlikeyi ortadan kaldırmaktır. son derece pratik, çabuk öğrenilen ve güce dayalı olmayan (ki bence her savaş sanatı biraz da olsa güce dayalıdır) bir yaşam biçimi.
ağırlık çalışıldığında oluşan kocaman top gibi gözüken kaslar yerine, bayanlarda daha hoş durabilen, kendini pek belli etmeyen uzunlamasına kasların oluşumunda işe yaramaktadır. dışardan bakıldığında kas yumağı gibi gözükmüyor yani kollar. * bi başlayanlar antreman sayısını arttırmaya başlıyor, hep gitmek istiyorlar. tek sorun, yeni başladığınızda bir sürü ismimden hangi ismin hangi hareket olduğunu hatırlayabilmek ama karşıdan gelen yumruğu ismi söylemeden de karşılıyorsanız problem yok.
bir saniyede bilmem ne kadar yumruk atılabilinen spor(muş). bir arkadaşımın 1 yıldır başka konusu yokmuş gibi sürekli bahsettiği ve hafta 4 5 defa yaptığı spor aynı zamanda... 1 yılda kas yığını oldu çocuk...
kendine özgü duruşunu ve yürüşüyünü yapabilmek için bile haftalar harcanan dövüş sanatı.Başlarda sıkıcı olabilir ama seviyeniz arttıkça daha zevkli hale gelir.Ayaklarınızdaki ve kollarınızdaki güçlenmeyi zaman ilerledikçe farkedersiniz. Ama bu spor için güç değil hızlı refleksler gerekmektedir.Bunu da çalıştıkça kazanırsınız.
-----wing chun ve bedensel-ruhsal denge-----
Sosyal problemler, iş hayatındaki olumsuzluklar ve toplumsal ilişkilerin giderek zayıflaması bireylerin ruhsal yönden yıpranmasına neden olur. Bu yıpranmanın getirdiği en önemli rahatsızlık strestir. Sorunlara paralel olarak stresin temposunun artması psikolojik problemleri, özel ve iş hayatında başarısızlıkları, umutsuzlukları da beraberinde getirir. Ruhsal olarak ortaya çıkan bu durum, kişiyi fiziksel olarak da etkileyebilir ve birçok hastalığa yakalanmasına neden olabilir. Nitekim, stresin birçok hastalığın başlangıç aşamasını oluşturduğu bilim adamları tarafından da tespit edilmiştir. Stres korkunç boyutlara ulaşmadan önce engellenmeli ve ona karşı etkili bir savunma mekanizması geliştirilmelidir. Wing Chun düşüncesinin 300 yıl önce strese karşı geliştirdiği bu savunma modeli, bütün dünyada işadamları, bilim adamları gibi, günlük hayatı stresle iç içe olan birçok kesim tarafından uygulanmakta ve başarılı olmaktadır.
Wing Chun'un bedenin ruhsal yönden dengesini sağlayan özel eğitim programları, form çalışmaları ve birebir kurulan konsantrasyon çalışmaları sayesinde stres etkisiz hale getirilmekte, bireyler özel hayatlarında ve iş hayatlarında daha başarılı olabilmektedirler. Wing Chun'un anti-stres programları, kişiye olaylar karşısında daha soğukkanlı olma, kendine güvenme ve kararlı olma öğretisi sunar. Bu öğreti, bedensel ve ruhsal anlamda devamlı gelişmeyi hedefleyerek, kişinin içsel enerjisinin ortaya çıkmasını sağlar. içsel enerjiyi hisseden hisseden kişi yaşamın getirdiği zorluklara karşı daha hazır ve güvendedir.
Wing Chun düşüncesi içinde bireyin fiziksel bütünlüğünü oluşturan kas ve eklem yapısının güçlendirilmesi , kondisyon yönünün pozitif olması çok önemlidir. 5 yaşından 75 yaşına kadar toplumun her kesiminden insanlar, sistemin fiziksel yönden gelişimi sağlayan, efektif kondisyon kazandıran programlarını uygulayabilir ve verim alabilir.Özellikle belli bir yaştan sonra ortaya çıkan fiziksel rehabilitasyon gerektiren eklem ağrıları ve romatizmal hastalıklar özel çalışmalar sayesinde giderilebilmektedir. Wing Chun fiziksel ve ruhsal gelişim yönleriyle, savunma sistemi olmaktan fazlasını içermektedir. Düşünmek ve yaşamaya yönelik, hayata değişik bakış açıları vardır. Wing Chun'un, kökleri Tao, Budizm ve Konfiçyusizm'e dayanan prensipleri hayatın her alanında rahatlıkla kullanılmaktadır.
Bunlardan en önemlisi Yin-Yang prensibidir. Yin-Yang savunma sanatının teorisi ve pratiğine dayalı bir birimdir. Yaşamsal anlamda da bize karşı zıt bir kutupla uyum içinde, birlikte hareket etmeyi öğütler. Yani toplumsal dayanışma ve birliktelik bu prensibin esas çerçevesini oluşturur.Wing Chun anlayışında karakter ve kişilik, bireylerin özgürlüğü çok büyük değer taşımaktadır. Wing Chun'un temel yapısını oluşturan rahibe Ng Mui, karakterli ve kişilikli insanları bir çatı altında toplayarak onlara Wing Chun'u öğretmiş ve bu sayede onlara özgürlüklerini kazandırmıştır.
Yine en önemli Wing Chun öğretilerinden biri, yaşamın bir amaç üzerin oturtulması gerektiği, amaçsız yaşamanın insanı belirsizliğe götüreceği fikridir. Bu doğrultuda hareket eden kişi sorunlara karşı daha mücadeleci, sonuca varıcı kimliğe kavuşur. Bir başka deyişle, Wing Chun bireye bedensel ve ruhsal anlamda kendini tanımayı öğretir. Kendini tanıyan kişinin mutluluğu yakalaması, sorunlara karşı başarılı olması daha kolaydır.
Anna Freud'un şu sözü özellikle bunu çok iyi tanımlamaktadır: "Güç ve güveni hep kendi dışımda arardım, ama bunlar insanın içinden gelir. Her zaman oradadırlar.".
zincir yumrukları oturtana kadar aylarınızı bile vermeniz gereken savaş sanatı. chi sao gibi oyunlar oynanarak seziler geliştirilir, rakibin her vuruşuna karşı bir savuşturma ve hemen ardından sizin darbeleriniz çalışır. güç gerektirmez, hız ve refleks zorunludur. 2-3 haftalık wing tsun acemilerinin (ustalarının kavga etmeyin demesine rağmen) yollarda millete kafa tutup dayak yediği de görülmüştür, kolay spor değildir. bir derece atlamak için 3 ay çalışırsınız. kendinizi iyi yetiştirebilirseniz her türlü profesyönel dövüşçüyü saniyeler içinde etkisiz hale getirmeniz işten bile değildir.
çok etkili bir saldırı sporu. ama kick-boxtan sonra bununla mı devam edeyim, muay thaiye mi geçeyim yoksa jeet kune do mu yapayım şaşırdım. cqc var bir de.