william faulkner

    31.
  1. ses ve öfke adlı baş yapıtını okuduğum nobel ödüllü amerikalı yazar. zihin engelli bir insanın gözünden hayatın ve insanların anlatıldığı bir kitaptır. ayrıca zaman ve olay örgüsü bakımından enteresan bir roman kurgusu vardır. bir olay dört farklı bakış açısıyla anlatılır. okuyucuya ilk etapta farklı gelebilir. w. faulkner büyük roman üstadımız yaşar kemal i çok etkilemiş, amerikan edebiyatını modern edebiyat adına zamanının çok ötesine taşımış bir yazardır.
    9 ...
  2. 13.
  3. "aşkı kitaplara sokmaları iyi oldu, yoksa belki de başka bir yerde yaşamayacaktı." şeklinde bir cümle kurmuşluğu varmış.
    6 ...
  4. 34.
  5. "aşk ve onur, merhamet ve gurur, sevgi ve fedakarlıktan yoksun olan her hikaye ömürsüzdür ve yok olmaya mahkumdur."diyen bu yazarın nobel konuşmasındaki bir iki noktaya değinmek isterim:10 aralık 1950, stockholm

    "bugün yaşadığımız trajedi, artık dayanılmaz hale gelecek kadar uzun süredir devam eden genel ve evrensel bir fiziksel korkudur. ruha dair sorunlar artık yoktur. sadece tek bir soru vardır: ne zaman yok olup gideceğim? bu nedenle, günümüzde yazı yazan genç adam ya da kadın, kendisiyle çatışma halindeki insan yüreğinin sorunlarını unutmuş durumdadır.; oysa bu, başlı başına iyi yazı ortaya çıkartılmasını sağlayacak bir nedendir., çünkü yazmaya değecek tek şey, sancıya ve alın terine değecek tek şey budur. (...)

    *
    6 ...
  6. 2.
  7. şahsımca james joyce okumadan önce okunması gereken yazar. joyce un o karmaşık cümlelerine dalmadan önce faulkner le bir hazırlık yapmak çok faydalı sonuçlar verebilir.
    5 ...
  8. 4.
  9. tam ismi william cuthbert faulkner olan amerikalı yazar. 25 eylül 1897' de albany' de doğdu, 6 temmeuz 1962' de byhalia' da vefat etti. romanlarının yanısıra kısa öyküleri de bulunmaktadır. soldier s pay ve mosquitos ilk romanlarıdır. joan williams ile olan ilişkisi, williams' ın oğlu tarafından 2005 senesinde tiyatro oyunu olarak sahneye uyarlandı. *
    4 ...
  10. 8.
  11. nobel ödülünü aldığı sırada yaptığı konuşmanın bir kısmının türkçe çevirisi; "ses ve öfke" (the sound and the furry)kitabının arka kapağında yer almaktadır:

    'insanın sonu geleceğini kabul etmiyorum. insanın yalnız dayanacağına değil, yaşayacağına da inanıyorum;çünkü insanın bir ruhu var, şefkate, fedakarlığa ve dayanmaya elverişli bir ruhu. şairin ve yazarın görevi de bunlar üzerine yazmak. insanın yüreğini yüceltmek; geçmişin büyüklüğünü oluşturan cesaret, şeref, umut, gurur, şefkat ve merhameti ona hatırlatmak, böylece insanın dayanmasına yardım etmek.'

    'böylece insanın dayanmasına yardım etmek'

    önemli eserleri:

    the sound and the fury; ses ve öfke,
    sanctuary; kutsal sığınak,
    as i lay dying; döşeğimde ölürken,
    light in august; ağustos ışığı,

    olarak türkçe'ye çevrilmişlerdir.

    en zor kitabı ses ve öfke'dir. üç yıl boyunca beş kere yeni baştan yazmış kitabı.

    ses ve öfke'nin baskısı yoktur. en son 1965'te remzi kitabevi basmıştır. milli kütüphane'den tedarik ederek okunabilir. ankara'da adil han'dan da belki tedarik edilebilir. en son bir tane vardı.
    4 ...
  12. 10.
  13. bana yeterince tütün ve viski verin, size dünyanın en iyi romanlarını yazayıp deyip gerçekten de yazan, nobel i kazandıktan sonra onuruna yemek tertip eden abd başkanına, 'bir yemek için o kadar yol kat etmeye değmez', diye cevap veren, en iyi romanları 'ağustos ışığı' ile 'ses ve öfke' olarak kabul edilen, esaslı bir edebi birikime ve okuma azmine sahip olmadan okunmaya kalkışılması halinde bir kaç sayfadan fazla ilerlenmesi katiyen mümkün olmayan, olağanüstü bir hayal gücü ve çok zorlu, eşsiz bir üsluba sahip olduğundan, çok dikkatli ve azar azar okunması gereken, yaşar kemal in adını ağzından düşürmediği abd li ufak tefek romancı.
    3 ...
  14. 9.
  15. yetersiz eğitimine rağmen 20. yüzyılın en iyi yazarları arasına girmeyi başarmıştır.
    3 ...
  16. 6.
  17. kısa hikaye yazma konusunda da çok başarılı olan yazar. "that evening sun" ve "a rose for emily" adlı kısa hikayeleri kesinlikle okunmalıdır.
    3 ...
  18. 5.
  19. ses ve öfke adlı basyapıtını bitirdiğimde ayladr etkisinden kurtulamadığım yazar, kurgu ustası. modern edebiyatın mihenk taşı. amerikan toplumundaki ahlaksal sorunları gercek bir zihniyetle ama inanılmaz bir yapı-işlevle kuran nobelli yazar.ayı adlı romanını bitirmek için kaç derse girmedim o sinir stresle kaç doçente kafa tuttum,kaç renk eskittim. kutsal sığınağın basamaklarında ses ve öfkeden deliye dönmüş bir şekilde ayıya bakarken bağırıyordum:kurtar halkımı musaaaaaaaaaaa!!
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük