"Yaşama" sorununu oldukça başarılı bir biçimde ele alan filozof. Ne var ki husserl dilthey'in bu çalışmalarının tamamını onaylamaz. Ona göre dilthey, sorunları görmüş ama formülasyonu ve çıkarımlarıyla aynı başarıyı elde edememiştir.
Yine de husserl ve dilthey çok fazla ortak noktaya sahiptir desek yanlış olmaz. Zaten bu isimlerden herhangi biri anılsa dahi aklıma direkt "husserl-scheler-dilthey" üçlüsü gelir- dilthey daha dışta olsa da.
insan bilimlerindeki gelişmeyi açıklayabilmek için tarihselcilikle yaşam felsefesinden kimi öğeleri biraraya getiren filozoftur. tarihin insan yaşamını anlamada anahtar olduğu inancıyla, insan bireylerinin ve toplumların ancak tarihsel bir çerçeve içinde anlaşılabileceğini öne sürmüştür.
19.11.1833de Bir Protestan rahip ailesinin çocuğu olarak Ren kıyısındaki Biebrich de doğdu; teoloji ve felsefe öğrenimi gördü.
Dilthey, yaşadığı dönemde doğa bilimlerinin yaygın etkisine karşı, insan ı değişkenliği ve olumsallığı bağlamında ele alan bir yaşam felsefesi geliştirmiştir.
ilahiyat öğreniminden felsefeye geçen düşünürümüz, öğretmenlik döneminden sonra, akademik düzeyde felsefi araştırmaya yöneldi.
Çok değişik konularda yoğun araştırmalara girişti. ilahiyat, felsefe ve edebiyat konularının yanı sıra, sosyoloji, etnoloji, psikoloji ve fizyoloji gibi ampirik bilimlerdeki gelişmeleri de yakından izledi.
1864te Berlin de doktorasını tamamladı ve 1866da Basel Üniversitesinde çalışmaya başladı. Bunu 1868de Kiel, 1871de de Breslau üniversitelerine atanması izledi. 1882de Berlin Üniversitesinde R. H. Lotze un yerini aldı ve yaşamının geri kalan bölümünü burada geçirdi