dünyanın bilinen ilk bira üreticisi olarak kabul edilen markadır. 1041 yılında başlamış olan üretimine aynı hızda devam etmektedir. ürettiği buğday biralarının tadına do-yum ol-maz. bir bira eksperti olarak buğday biralarını resmen sevme nedenidir. türkiye'de metro marketlerde ve bazı migroslarda 33 cl'lik şişesini 6,99 TL'ye bulabilirsiniz. aynı bira çeşitli barlarda en az 19 tl'ye satılmaktadır. anlamsızdır buralardan içmek. hafif aromatik tadı sizi sizden alacaktır. çok fazla içimi hafif şişkinlik yapabilir hem bira hem buğday birası olmasından ötürü.
dünyanın en eski bira üreticisinden bir buğday birasıdır. kendileri baveryanın resmi bira üreticisi olduklarını iddia etmektedir.
çoğu buğday birasının aksine çok kıvamlı değil. üstelik biraya çok fazla karbon dioksit basmıyorlar. bu özellikleri nedeniyle %5.4 alkol oranına rağmen içimi oldukça rahat, lıkır lıkır gidiyor. asidik kıvamı biraya limon katılmış hissi veriyor, fazladan limon katmayın.
deneyin, güzel.
renk: hafif bulanık mat acık sarı .
köpük: birinci sınıf kalıcı hacim.
burun: limon, maya ve bisküvi dokunuşları da hissettiren, hafif karanfil ve muz kokularıyla klasik buğday birası aroması. ısındıkça, ince baharatlı bir karakter ortaya çıkıyor.
gövde: kremsi yaklaşımlarla çok düzgün bir doku ile orta gövdeli.
karbonasyon: ortasından zengin bir köpürmeyle oldukça gazlı.
lezzet profili: yoğun, karmaşık ve iyi dengelenmiş. limon ve muz olarak ikiye ayrılan bir hafif keskinlikle ile başlar. daha sonra bu belirsizleşirken alkol ve baharat notaları da içeren ama bisküvi ağırlıklı arka plan üzerinde karanfil öne çıkıyor.
aftertaste: belirsizleşen bisküvi ve damakta karanfil bırakan net bir bitim
sonuç:
hefe weissbierlar için standart niteliğinde ve birinci sınıf bir bira
Deutschland über Alles in der welt sözünü bira için geçerli kılan biraların şahı. Yanınızdaki adamlar tombik efes içerken bunu içince kendinizi sınıf atlamış hissediyorsunuz. Tek kelimeyle mükemmellik.
fabrikanın kuruluş tarihinin temelleri 1300 sene öncesine dayanır. aziz corbinian tarafından "725" yılında bavyera'da bulunan bir manastıra kurulur. "1040" yılına geldiğimizde freising şehri bu manastıra bira üretip halka satması için lisans verir. weihenstephaner'in miladı budur. world beer awards tarafından dünyanın en iyi birası olmaya layık görülmüştür.
içme şerefine nail olanların müşterek yorumu damakta bıraktığı inanılmaz dolgulu ve kadifemsi tattır. kaymak gibi biradır. içinde eser miktarda arpa maltı bulunan buğday birasıdır. biraların şahıdır. bir diğer muadili olarak schöfferhofer gösterilebilir. görüldüğü üzere o da alman birasıdır. almanların bu konuda kompetan oldukları aşikardır. ne yazık ki ülkemiz genelinde alınan vergi sisteminin gafletine bu bira markası da maruz kalmıştır. aymazlığımızdan ötürü bu yüksek fiyat politikası artmaya devam edecektir.
herkesin damak tadına hitap etmeyecek aromaya sahip, ale sınıfına ait biradır.
arka planda damağınıza yerleşen muz aroması ve yumuşak dokusu gerçekten harikadır.
ülkemizde türk tuborg tarafından pazarlanır.
aynı gruba ait bir diğer ale bira ise (bkz: hoegaarden) 'dir, ki ikisini de için, içirin.
bi vazgeçin şu fıçı bira sevdasından amünyim..!
çok yumuşak ve tatlı, ama gerçekten güzel bir biradır. beğenmediğim tek yönü yarısına bile gelmeden mutlaka geğirtmesi. vitus versiyonunda ise alkol tadı birazcık daha belirgindir.