yahu tamam eklenmesi gerekiyor olabilir de duruma bi bakın. şu konjonktür de siz harf eklemeyi düşünüyorsanız bile eklememelisiniz ki halkın milliyetçi duygularını kabartmayın. bütünlüğe bile bile çomak sokmayın. ha sorarsanız endrin'e abi sen bu dediğine inandın mı diye. hayır. kesinlikle kürtçeyi meşrulaştırmak için yapılan bir eylemdir. hem de bir türk hükümeti tarafından. yazık.
güzel türkçemizde "eşeğin vajinasına su kaçırmak" olarak adlandırılan durum.
avrupa birliği denen hokkabazlar konseyi, aslında türkiye'de türkleri azınlık yapmak için uğraşsa sorun kökten çözülecek. hatta bizleri gettolara tıkıp hayattan da izole etsinler. hiç olmadı, t,ü,r,k harfleri alfabeden çıkarılsın veya yan yana kullanılması yasaklansın.
yok artık,"çocuk doğurtan bayan tıp görevlisinin vajinası" *
ne gerek var arkadaşım onlara. onlarsiz da güzel bizim alfabemiz. 'ş'miz 'ç'miz hatta kelime başında kullanılmayan 'ğ' miz bile var. boşverin onlari, iyi böyle.
alfa, beta, gama eklenmesiyle daha da bir anlamlı olur lan. amınakoyim okul yaşamımda alfa, beta, gama, x, y, z bunlardan başka harf kullanmadım ki zaten.
son derece saçma bir eylemdir. birisi bana söylesin hangi türkçe kelimeye w, x ya da q gerekli? ya da bu harflerin okunuşları nasıl olacak? türkçe herhangi bir kelimede v yerine w, k yerine q kullanılmasına gerek yoktur. kullanılmayacak harflerin de alfabede işi yok.
atatürk latin alfabelerini türklere öğrettiğinde, ne işimiz var latin alfabesiyle burda atalarımızn kullandığı alfabe neye yetmiyor diye kimse karşı çıkmamıştır haklı olarak. e peki şimdi bu isyan niye? neden w, x, q harfleri sakıncalı olsun? Kullandığımız alfabe öz ve öz türk alfabesi mi sanılıyor acaba?
Belki w ve q gerekli olmayabilir ancak x harfi gayet de uygundur dilimiz için. Bir çok yerde kullanılabilir.
w x q harflerinin türk alfabesine eklenmesi için akademik kararlar alınmasına gerek kalmadan birçok beyinsiz zaten kullanmaya başlamışlardır bu harfleri.
ayrıca türk alfabesine eklenmesi son derece gereksizdir. eklensin diyenlerede allah akıl fikir versin.
emo tabir edilen kişiler tarafından kullanılan ve maalesef diğer genç arkadaşlara da sirayet eden bir virüstür. 29 harf bu arkadaşlara yetmemektedir nedense. bu sebepten "q" ve "w" harflerini kullanmaktadırlar. "x" de kullanılınca 32 harfe kadar çıkmaktadır bu alfabe. türkçe'nin cılkı çıkmıştır. dilimiz sadece bu sebepten değil belki ama yozlaşmaktadır. en kutsal değerlerimizden biri olan dilimiz zarar görmektedir. böyle bir türkçe olamaz, olmamalıdır. fransızlar kendi dilleri dışında başka dil tanımaz, almanlar ingilizce bilmelerine rağmen kendi dillerinde konuşup yazmakta ısrar ederlerken, bizim bazı gençlerimizin bunu yapması acı verici.
kürt vatandaşlarımızın ısrarla istedikleri durumdur.
alfabeye harf eklemek ya da çıkarmak değildir bir dilin zenginliği dilin zengin kılan kullanıldığı, coğrafyanın genişliği, o dilde üretilen edebi eser sayısı vb. bana göre. şimdi kaç yıldır bu ülkede yaşayan kürtlerin alfabeleri yoktu da kürtçe yok mu oldu? neymiş bir dili alfabe var etmiyormuş.
şimdi bazılarının sandığı gibi tüm ülke "osmanlıca" konuşuyordu da atatürk harf inkılabını yapınca mı türkçe konuşmaya başladık? dili ne ile ifade ettiğinizin çok da önemi yok. bunlar sadece sembolik nesneler. yüzyıllarca arap alfabesini kullanıldı türkçe yazmak için ne oldu tükçe öldü mü? silindi mi? veya şimdi latin harfleriyle yazılınca ne oluyor? sanki dilin temelinde latin harfleri var. hem çin hala bilmem kaç yıllık alfabesini kullanıyor, onlar da uluslararası toplum ile gayet entegre olabilmiş durumda. kısaca hangi alfabeyi kullandığınızdan çok alfabeyi hangi amaçlar için kullandığınız önemli
şimdi kürt kardeşlerime sormak istiyorum. mevcut alfabe kürtçe yazmak-okumak için yeterli değil midir?
3 harfin de mevcut alfabede alternatifi türetilebilir. "w" yerine "vv" "x" yerine "ks" ve "q" yerine "k" konulmadan kürtçe yazılamıyor mu? amaç üzüm yemek mi bağcıyı dövmek mi? bu üç harf alfabeye girince tüm kürtler şakır şakır okuyup yazacak, sabah akşam bilimsel makale, edebi eser mi üretecek?
böyle bir şey olmayacağını bile bile burada diretmenin amacı nedir? ben çocuğuma istediğim ismi koyarım, kürtçe isim koyarım onu da bu harflerle yazmak mümkün değil vs diyecek olan varsa sen yaz okuyan eşek değilse anlar şimdi ben "hala" yazsam cümle içinde ne anlama geldiğini anlar ince a mı kalın a mı olduğunu bilir ona göre okursun demi? ince a yı da kullanmıyoruz artık ne olacak babamızın kız kardeşini mi yoksa halen anlamını kastettiğimiz anlaşılamayacak, tükçe yozlaşacaki biz cahil mi kalacağız? geçiniz efenim bunları geçiniz...
iyice türkçeye yabancılastık yabancılastırıldık ıngılızce kelımeler ıstıla ettı guzel yurdumu kafe adlarından tutun lokanta ısımlerıne kadar her yerde ıngılızce kelımeler kullanılmakta w x q meselesı deıl meseleee.
bence w, q ve x in alfabemize katılmasının, kürtçenin meşrulaşmasıyla hiçbir ilgisi yok. zaten latin alfabesinin orjinalinde de bu harfler var.
sanki günlük hayatta kullanmıyoruz bunları. zaten kullanıyoruz özellikle bilgisayarda ve internette(mecburen).
q : kamil, kazım, kafir gibi kelimelerde okunuşu kolaylaştırması için kullanılabilir.
x : sadece yazımı kısaltır diye düşünüyorum. seks > sex gibi.
w : kelimelerimiz arasında w sesini çıkaran kelime var mı bilmiyorum ama arapça kökenli olanlarda olabilir.
özetle, kesinlikle katıldığım durumdur. öyle milli değerimiz hedödö yapmadan önce bir düşünün. diller gelişir. diller evrim geçirir.
ğ'den, ş'den, ç'den daha önemsiz değil bu harfler. çoğu zaman g diye geçiştirdiğiniz o harf evet.