jay cutler'a göre salondaki bütün ergenlerin amacı kendi ağırlık rekorunu kırmak olduğu için çoğu sakatlanıp bırakıyor. 8-12 tekrar her zaman idealdir. başladığınız ağırlıklar artık ısınma ağırlıkları olunca artırır devam edersiniz.
işe kendi vücudunuzu tanımakla başlayın. birinci aşama programların çoğu sallapatidir.
kaç set yaptığınızı tekrarlarınızı fazla hesaplamayın...
sayılardan ziyade hareketlerin doğru formunun ne olduğu üzerine odaklanın...
ilk etapta makinelere yönelin, hafif ve çok tekrar üzerine bir çalışma prensibiniz olsun...
örnek vermek için söylüyorum, atıyorum, triceps alna pres yapıyorsanız arkasından ille de enseye pres yapmanıza gerek yok...
hareket çeşitliliğin fazla olması kasın çok gelişeceği anlamına gelmez...
temel hareketler her zaman için en baba hareketlerdir...
daha başlangıç aşamasındayken işin kılıyla tülüyle uğraşmayın. baba hareketlere yönelin..
bir kas grubunu hedef alan hareketlerden ziyade farklı kas gruplarını eş zamanlı çalıştıran temel hareketlerdir size kütle kazandıracak olan..
örneğin bench pres, örneğin barfiks, örneğin dips, örneğin squat,
bir başka deyişle sırtı hedef alan hareketlerde çok fazla kas grubu bir arada çalışır.
göğüs çalıştığınızda da öyle.. sırtı sağlam olanın yolu açık olur..
vücutçunun arkası sağlam olmalı ilk önce..
özetle, hareketlerin doğru yapılış formlarını öğrenin. varyasyonlar geliştirin. sakın ola hızlı çalışmayın. pozitif tekrarlara özen gösterdiğiniz kadar negatifleri de önemseyin... her hareket için ideal açılar vardır.. yani dereceler diyelim biz buna... bunlara dikkat ederseniz kaslarınızın daha iyi uyarılır ve eklemlerinizi riske atmamış olursun... son olarak, ilk etapta ve bence bir seneye kadar çok ağır çalışmak değil, doğru, nizami çalışmak esastır... sağlam bir yapıya kavuştuğunuzda artık ağırlıkları daha ciddi kilolara çıkartabilirsiniz.. her şeyin başı sağlık. gaza gelmeyin işi ilmine uygun yapın. unutmayın bu spor hammallık değil. bu işi bilenler büyük oranda teknik detaylarla yol alıyorlar...
beslenme, takviye ve dinlenmeye girmedim. iki saat konuşsak bitiremeyiz zira. kolay gelsin.
ilk günden abanmayın. yoksa ertesi gün su bile içecek mecaliniz kalmaz. eliniz kalkmaz. çok feci hamlarsınız. hafif idmanlarla 1-2 hafta fullbody çalışarak vücudunuzu ısındırın. 1 ayın sonunda antrenmanlarınızı bölge bölgeye ayırabilirsiniz. pazartesi günü milli göğüs günü, çarşamba biceps ve triceps, cuma bacak ve omuz çalışılmalıdır. cumartesi günü isteğe bağlı sırt veya kardiyo çalışabilirsiniz. haftada 3-4 gün idealdir. 4 günden fazla gitmeyin profesyonel değilsiniz. kahvaltıda yumurta ağırlıklı beslenilmeli, akşam yemeğinde tavuk eti, alabiliyorsanız balık ve kırmızı et protein açısından çok değerlidir. uykuya özen gösterin. en az 8 saat uyuyun. hemen kas yapmayı beklemeyin. yaklaşık 4. aydan sonra vücudunuzda gelişme görebilirsiniz. düzenli olarak 1 sene gittiğinizde çok belirgin bir fark olur. 2. senenizde artık kaslı olmaya başlamışsınızdır. bu iş zaman işi, zamanla vücudunuzu inşa edeceksiniz. kolay gelsin dostlarım.
Size hiçbi vasıf katmıycak tarak kürek bi sporumsuyla uğraştığınızı asla unutmayın. Bir de sakın göt kalkıklığına kapılıp sokakta ona buna dayılanmayın allah muhafaza sağlam bi boksöre veya güreşçiye denk gelirsiniz, sizi halı gibi çırpar.