bazılarının kendi kendine yapmayı bırakıp bizzat tum turkiyeye gostererek 'bakın ben vucut gelistiriyorum' diyerek yapmaya kalkıştıgı bir spor. (bkz: duygusal terminator) (bkz: doğuş)
aptalca bi nanedir. mesela ben de vücudumu geliştirsem o zaman benden önce vücudunu geliştirmişler gibi olucam yani sınır belli ne kasıyorsun boş yere. neymiş spormuş bu, bakalım en iyi göt kası kimde. bu sapkınlık değil de nedir allasen. tamam, kasınız olsun sevin onları yağlı göbekli bir adam da olmayın ama abartmayın a.q. manyadınız mı. sonra t-shirtü patlatacak gibi gösterince kaslarınızı hiç güzel olmuyorsunuz. rahatsız edicisiniz, sizinle koridorda yanyana yürüyememiyoruz maşallah geniş aracın kendisisiniz. bir yere otursanız insanların kaslarınızı en iyi açıdan görmelerini sağlayacak pozisyonlara girersiniz. çok iğrençsiniz. nefret ediyorum vücut geiştirenlerden ayrıca öyle spora da sokim çok afedersiniz...
" Bence vucut gelistirme din gibi, mezhep gibi yerleşmiş, köklü bir yasam felsefesidir. vucut gelistirmeyi işte bunun için tercih eder ve vucutcu kimligimle her zaman gurur duyarım."
ciddi emek gerektiren, kişiyi güçlü hissettiren, şekil veren bir spor. kimi erkeklerin "parayla amelelik yapıyorsun lan hihohaha" ya da kimi kızların "niye gidiyorsun ki? güzel göründüğünü mü sanıyorsun?" tarzı laflarına karşı sabretmeyi öğretir ilk olarak.
salon sahiplerini aidatlariyla kalkindiran sekilcilerin anlayamayacagi spor dali. en kararlilari 2 ay dayanir sonra arazi olur. tabi bu kisa sure zarfinda markus ruhl tipi cagdas badici olmak zaten olanaksizdir. evde sikildiniz mi uc bes sinav, mekik cekmek neyinize yetmiyor kardeslikler? geliyorsunuz kuru kalabalik yapiyorsunuz.
kızların sevip sevmemesinden ziyade, insan vücudunun anotomisi, yapısı, fıtratı ya da evrim sürecinin getirdiğidir vücut geliştirme.
Kemiğiniz erimesini istemiyorsanız, ona kuvvet uygulamalısınız.
Kaslarınızın yok olmamasını istiyorsanız ağırlık kaldırmalısınız.
Ciğerlerinize daha fazla hava, beyninize daha fazla oksijen gitmesi için koşmalısınız.
Bu sadece insan için değil, hayvanlar için de böyledir, hatta ve hatta bitkiler için de bu şekildedir. Dayanıklılığın temel koşulu, dayanıklı olmanızı gerektirecek bir ortamdır.
Evet, sabır sporudur. Doğadaki diğer her şey kadar sabra dayalıdır.
insanların bu spor ile ilgili yanlış bildikleri iki temel husus;
Soru : Vücut geliştirme yapacağım ama öyle kas yığınına dönüşmek istemiyorum.
Cevap : istesen de dönüşemezsin. Ha, profesyonel vücut geliştirmeciler nasıl oluyor diye sorarsan, çok uzun yıllar boyunca süren çalışmalar. Bu çalışmalar erken yaşlarda başlamalıdır.
Soru : Vücudumda çok yağ var, şimdi gidersem bunlar kasa dönüşmesin.
Cevap : Yağ kasa dönüşmez, benzinin suya dönüşmeyeceği kadar.
Soru : Bu sporu bırakınca deriler mi sarkıyormuş?
Cevap : Sarkacak kadar kısa bir sürede, pufff diye yok olmaz kaslar.
1) gideceğiniz salon, mümkünse iyi bir semtte olsun. aylığının 80 ytl gibi bir fiyata gelmesini sağlayın. 120 ytl gibi fiyatlar çekebilirler. yıllık üye olun, üyelik dondurma hakkınızı istemediğinizi söyleyin, bir şekilde aylık 90 ytl'nin altına düşürün. kriz döneminde, şansınız daha yüksek. filmlerdeki, yer altı salonlara özenmeyin. yer altı salonlarında film çekilir. vücut geliştirilmez.
2) adaptasyon programı süresince, sabahları omletinizi yapın vitaminizi için(supradyn energy-pharmaton), öğlen tavuğunuzu yiyin, arada ceviz götürün. spordan sonra etinizi yiyin. bu dönemde sporcu yada sportmen değilseniz. henüz spor salonuna giden yolları öğrenmektesiniz.
3) salona ilk adım attığınızda, çok yüksek volümlü müzik çalan, inanılmaz- inanılmaz gelişmiş kişilerin garip hareketler yaptığı bir nevi tımarhane gibi gelecektir. rahat olun, sadece hocanızla göz göze gelin, sağa sola fazla bakmayın.
4) sağa sola fazla bakmayın.
5) adaptasyon programının ardından, hatta adaptasyon sırasında da olabilir. sıkı beslenin. günde 4 öğün, mümkünse daha fazla protein ağırlıklı beslenin. proteinli ürünlere abanın. aç kalmayın. yaşam tarzını beslenme üzerine kurun. yiyememe, mazeretleri üretmeyin. hamburger yerine köfte, dürüm yerine kebap, cips yerine ceviz yiyin. pasta yerine gnc'nin protein barlarını tüketin. siz bir protein öğütücüsünüz.
6) destek ürünlerini kullanmaktan çekinmeyin. günlük protein ihtiyacınız kilonuz çarpı 2.5 gr'dır. destek ürünlerine ihtiyacınız olacak. twinlab'ın (likit) amino fuel'i bana göre çok iyidir. creatin önemlidir. glutamine kullanmadım, bilemiyorum.
7) salonda karşı cinse, hayvan gibi bakmayın. öyle bir bakarlar ki, fena bakarlar. bacaklarını sağa, sola kaldırdıkları makinada ona baktığınızı fark etme ihtimalleri düşüktür. bacaklarını oturarak iki yana açtıkları makinada, sakın ama sakın onlara bakmayın.
8) kadınların kullandığı, makinada bacaklarını iki yana açtıkları makinada, onlara bakmayın.
9) bir harekette kaldırabileceğiniz maksimum ağırlık 10 ise 10dur. 11 kaldıracaksınız, evde playstation oynayın. diyelim 3 setiniz var. 6 kilo(12 tekrar)- 8 kilo(10 tekrar)- 10 kilo(8 tekrar) yapın. 6 kilo yaptığınız set, boşa gidiyor gibi geliyorsa, onuda 8 ile yapabilirsiniz.
10) yaptığınız iş, hem çok önemli bir iştir, aynı zamanda dünyanın en gereksiz işidir. bu spora büyük anlamlar yüklediğiniz zaman, aynada kendinize bakın. garip nesneleri, garip seslerle, indirip kaldırıyorsunuz. büyük anlamlar yüklerseniz, kaldırabileceğinizden daha fazla kaldırmaya çalışırsınız. yapmayın.
12) sigara içmeyin. bir setten sonra diğerine geçerken, kalp atışlarınızı dinleyin. kalbinizin, normale dönmeye başladığı an diğer sete geçin. sigara içmeyin, çünkü arada 3 dk. beklemek zorunda kalırsınız. yapmayın. içecekseniz antremanın olduğu gün, öğleden sonra mümkün olduğunca az için, mümkünse antremandan 5 saat önce içmeyi bırakın, yemek yiyin, tatlı yiyin, oyun oynayın, biraz daha yemek yiyin ama sigara içmeyin.
13) vücudunuz bir enerji kıyım makinasına döndüğü zaman, onu karbonhidrat ve protein ile besleyin. kaslar uyurken, yürürken, gülerken, entry yazarken, enerji yakarlar, vücudunuzda enerji yoksa, kendilerinden yemeye kalkarlar.
14) yağ torbası halinde, salonun şişkin abilerinden olmayın. bebek yüzlü, uzun saçlı sportif çocuğa özenin.
15) kaslarınızın üzerindeki yağ tabakalarına aldanıp, kendinizi sportmen sanmayın.
16) hareketi mümkün olduğunca doğru yapın, eğilip bükülmeyin, bilekleriniz harekete uygun olsun. hile yapmayın. çığlıklar atarak, hile yaparak 15 kg kaldıracaksınız, evde oturun playstation oynayın.
19) bugün göğüs biceps yaptıysanız, yarın aynısını yapmayın, kaslar dinlenirken gelişir. aralara süre koyun. ayrıca ben 2 gün üstüste gitmem hiçbir zaman, kendi tercihiniz.
20) 1 ayın sonunda bırakmayın. kaldırabileceğiniz kiloların altında kilolar kaldırın, kendinizi yormayın. sevmediğiniz hareketleri yapmayın. cardio seviyorsanız, cardio yapın. yeterki bırakmayın. vücudunuzu spora alıştırmaya çalışın. şişmeyi düşünmeyin, şişkin değilsiniz diye, kimse size gülmeyecek. şişkin abileri sevmiyorsanız, akşam saat 18.30'dan önce gitmeye çalışın, onlar gelirken, siz evinize gidin. sevmiyorsanız, onlarla fazla muhabbet de kurmayın, merhaba diyin geçin. yeterki bırakmayın lütfen.
VÜCUT GELiŞTiRMENiN PÜF NOKTALARI
işte size vücut geliştirme'de başarınızı arttırmak için önemli püf noktalar. Bunları hiçbir zaman aklınızdan çıkarmayın.
1.Sabırlı olun.Gelişme yavaş ilerleyen bir süreçtir.Sabır bu sporun altın kuralıdır.Bir kaç senede Arnold gibi olamazsınız,bu iş zor geliyorsa boşuna hamallık yapmayın.
2.Plan yapın.Uzun ve kısa dönemli hedeflerinize göre planlarınız olsun.
3.Başkalarına kulak asmayın.Etrafınızdakilerin ne dediği önemli değil,sizin ne istediğiniz ve hırsınız önemli.
4.Bilgilenin.Bilgi olmadan düşünce,düşünce olmadan aksiyon olmaz.
5.Hatalarınızdan ders çıkarın.Bu işin aslı deneme yanılmadır.Kendi vücut yapınıza göre programlarınızı ayarlayın.
6.Gelişmenizi kaydedin.Ayda bir vücut ölçülerinizi alın,fotoğraf çektirin.
7.idolleriniz olsun.Bu size azim verir.
8.Kendinizi bu işe verin.Body manyağı olun.Eğer ilerlemek istiyorsanız kendinizi buna odaklayın.
9.Uzun aralar vermeyin.Bu şevkinizi azaltır.
10.Kötü alışkanlıklardan uzak durun.Vücut geliştirme bir spordur,hobi değil.
11.iyi beslenin.Gerekli besinleri yeteri kadar alın.Protein alımını asla azaltmayın.
12.Vitamin,minarel takviyesi alın.Çalışan kasların bunlara ihtiyacı normalden daha fazladır.
13.Çalışmadan sonra protein+karbonhidrat alın.Kaslarınıza glikojen yerleştirmiş ve insulin seviyenizi arttırmış olursunuz.
14.Antrenmandan en az bir saat önce yemek yeyin.Çok yakın bir zamanda yerseniz kan midede toplanır.
15.Günde 5-6 öğün yeyin.Az ama sık yeyin.Böylece hem bütün proteinleri sindirebilir hem de devamlı enerjiniz olur.
16.Steroid alıyorsanız yan etkileri azaltmaya çalışın.Proviron,hcg,siklofenil,klomifen sitrat,silimarin ve tamoksifen yan etkileri azaltmada etkilidir.Çok yüksek dozlar uygulamayın,çok uzun süreyle kullanmayın ve doğru ilaç kombinasyonları yapın.
17.iyi ve yeterli dinlenin.Aşırı çalışmadan sakının yoksa geri teper.
18.Ağrıyan kasları çalıştırmayın.Ağrı, kasın yenilenmesinin bitmediğinin işaretidir.
19.Antrenmanları uzun tutmayın.Eğer bir türlü kaslarınız gelişmiyorsa bunun en önemli sebebi fazla çalışmanızdır.
20.Temel egzersizlerden vazgeçmeyin.Definasyonda bile olsanız bir kaç tanesini yapın.Yoksa kütleden kaybedersiniz.
21.iyice ısının ve eklemleri kilitlemeyin.Sakatlanmaların en büyük etkenleri bunlardır.
22.Kası her zaman hissedin.Böylece hareketi doğru yapıp yapmadığınızı kendiniz öğrenecek aynaya bakmanıza gerek kalmayacaktır.
23.Tekrarları muntazam yapın.Kendinizi aldatmayın.Ağır geliyorsa azaltın.
24.Weider prensiplerini uygulayın.Bu prensipler vücut geliştirmenin yönetmelikleri gibidir.
25.Vücut uyumunu bertaraf edin.Vücudunuz sandığınızdan çok daha akıllıdır,uzun süre devam eden herşeye uyum gösterir ve etkiyi azaltır.Bu nedenle onu şaşırtın.
kesinlikle kurların dışına çıkılarak yapılmaması gereken bir spordur. kurun dışına çıkıp da bir kaç aletle devam etmeye kalktığınız taktirde inanılmaz kas ve eklem ağrıları çeker ve bileğinizi dahi oynatamayacak hale gelirsiniz.
başlayanların yarısının ilk 2 ayda, diğer %40 ının da 6 ay içinde bıraktığı spor. arkadaş madem yapacak götünüz yok başlamayın şu spora. paranıza, emeğinize yazık. ayrıca bazı zibidilerin; ayı gibi hepsi, ıyy iğrenç dediğine bakmayın. aynı zibidiler brad pitt'in, enrique iglesias'ın, sakis'in vücudu görünce de ''adamlara bak be kanka bir de bize bak, tabi kızlar hasta olacak.'' derler. her futbola başlayan messi olmuyorsa her bodye başlayan da ronnie coleman olmuyor.
bu sporu yapmak istiyorsanız inanılmaz bir iradeniz ve paranız olması lazım. yoksa hiç bulaşmayın. bu ikisini de sahipseniz yapmanız gereken şey sabırlı bir şekilde idman yapıp iyi beslenip iyi dinlenmek. dinlenme ve beslenme egzersizden çok daha önemlidir. salonda it gibi çalışıp bir tas mercimek çorbası içip 2 ekmek yemekle vücut olmaz. Vücut ağırlığınızın 1.5-2 katı kadar protein, 4-5 katı kadar da karbonhidrat almalısınız. yeni başlayan 1-2 aylık sporcu için günde 4-5 yumurta beyazı, 250 - 300 gram tavuk göğsü, 1 tane büyük boy kutu ton balığı protein açısından yeterlidir. bol bol pilav ve makarna yemeyi de ihmal etmeyin. yağdan, şekerden, tuzdan uzak durun. 120 cm beli olup benim 45 cm bicepsim var diyen totoşlara dönmeyin, bodyci dediğinin her daim six packi olmalı. Önceki entrylerden birinde karın kası çıkarmak zor diye birşeyler gördüm galiba, zor değil aslında yağ oranınız %12 veya daha da altındaysa 2 ay içinde gül gibi six packiniz olabilir. iyi beslenip iyi idman yapmak şartıyla tabi. ilk 6 aydan sonra gelişim yavaşlayabilir, bu süreden sonra supplementlerle ( protein tozu, amino asit, creatin vs vs) gelişimi tekrar hızlandırabilirsiniz. bilinçli ve iyi bir şekilde sürdürürseniz 1.5 yıl içinde herkesin imrenerek baktığı bir vücuda sahip olabilirsiniz. neyse ben fazla öttüm, ha bu arada bodyforumtr'yi de takibe alın aklınızın alamayacağı kadar çok bilgiye sahip bir yer, gelişiminizi oldukça iyi bir şekilde etkileyecektir.
her erkeğin yapmak istediğidir. ancak yapamadığıdır.
herkes hayatının bir döneminde bidonlara beton döküp halter yapöışlığı, cuvala kum doldurup evinin catısına asmışlığı orayı mini bir spor salonu yapmışlığı vardır.
4 yıldır yaptığım spordur. ancak 1 hafta gitmeyin, 1 hafta sonraki ilk çalışmanızda her yeriniz ağrır. eğer 6-7 ay ara verirseniz, yıllarca çalıştığınız boşa gidecektir. çok serefsiz bir spordur. ancak bırakılmadan düzenli yapılırsa karizmasına doyum olmaz.
kaldırabildiğiniz kadar ağırlık kaldırın. hareketleri düzgün yapmak, ağır kaldırmaktan daha önemlidir. özellikle omuz bölgesi hareketlerine dikkat edin, side lateral'i 3 kg ile yapın, deltoid curl'ü 5 kg ile yapın kimse sizi dövmez. salonda sadece hocalarınızla muhatap olun, insanlarla set arasına girme haricinde konuşmayın, en fazla merhaba diyin, spor salonları yıllardan beri ağırlık kaldıran, narsist insanlarla doludur. ağır kaldırmayın, unutmayın siz orada ''ufak'' olsanız bile dışarıda ''büyük'' olacaksınız çünkü çoğu insan sporla uğraşmaz. günde 5+x öğün, proteinle beslenin, twinlab likit amino, glutamine, creatin destekleri bende çok işe yaramıştır. bu ürünlerin zararını kanıtlayabilmiş araştırmalar yoktur, google'da dietary supplements olarak aratırsanız, faydalı olur. antremanı 1 saat 15 dakika süresinde bitirmeye çalışın, vücudu bir pedal dönüşünü 1 saat'den biraz fazla sürede tamamlayan bir bisiklet gibi düşünün, bu süreden sonra, siz pedal dönüyor sanarsınız ama dönmez.
bacak, sırt, bel bölgelerini göğüs, biceps kadar çalıştırın, vücut gelişimi bacaklardan başlar, bacaklardan başlamayan gelişim yarım kalır. sırt, bel bölgelerini de çalıştırmak size ekstra testestoron sağlayacaktır, göğüsleriniz neyse belinizde odur, vücudu bir bütün olarak düşünün.
destek ürünler çok önemlidir fakat esas doğal beslenmelisiniz. doğal beslenmediğiniz taktirde, destek ürünler bir işe yaramaz. önce tabak sonra hap denir buna uzak diyarlarda...
kas kitlesini, statik kas kasılmalarıyla artırmayı hedefleyen spordur. ancak kısa mesafeli veya hareketin az olduğu sporlar kalbe yüktür, çok sağlıklı sayılmaz. kızları etkilemek amacıyla yapan çoktur bu sporu. vücut şekli iç güdülere hitap eder ve o çok önemli olan ilk 4 saniyeyi etkiler, ya sonrası? 'geri kalan her şey için master card', ama para da yoksa umut yok.
bu arada kıskanıyor demeyin, bana sık sorulan bir sorudur: 'bodye mi gidiyorsun?'.