bugün

bilinen en büyük yıldızdır. canis major takım yıldızında bulunmakla beraber bayagi büyük * olduğu bilinmektedir. dünyadan 5000 ışık yılı uzaklıkta olan * bu yıldız şayet bizim güneşimizle yer değiştirseydi, yüzeyi satürn'ün halkalarına değerdi.

bir ufak detayı belirtmekte yarar vardır ki; bir insan bu kocaman şeyin üstünde normal hızda * yürümeye başlarsa tam 650,000 yıl sonra bir turu tamamlamış olur.

inanılmazdır, ışığın ta kendisi bile bu şeyin etrafında dönmek için 8 saat harcamak zorundadır.
görsel
insanı " hassikktiir laaan " söyletmeye iten yıldızdır. " kızıl yıldız " olarak adlandırılıp " köpek balığı takım yıldızı " içinde bulunuyor. yörünge süresi 2000 günmüş. enteresandır kendisi yanlızlığı seçmiş olan bir kızıl yıldızdır, efendim bu azman kızıl yıldızımızı doldurmak için ise 7,000,000,000,000,000 (7 katrilyon) dünyacığımızdan * gerekiyormuş. bu hypergiant kızıl yıldızımızın çapı 3 küsür milyon kilometreymiş. allah sahibine bağışlasındır efendim. *
kendisinin büyüklüğü hakkında fikir sahibi olmak için:

http://www.youtube.com/watch?v=HEheh1BH34Q&feature=related
çooooooooooook büyük dudakları uçuklatacak biçimde büyük olan bir yıldızcık...
sıcaklığı yaklaşık 3000 kelvindir. 2727 santigrad derece yani.
insanoğlunun ne kadar küçük olduğunu yüzüne vurmak için olduğu yerde dönüp duran bilinen en büyük cisim.

siz gene de evrenin sizin için yaradıldığına inanın.
hani bir güneşimiz var ya ay aman ne kadar büyük aklımız almıyor vs. işte o güneş bunun yanında bit bile değildir. insanı, dünyayı falan boşverelim. http://img.donanimhaber.com/upfiles/579038/FB483F4F209E44C0B424DDA12D04D095.jpg hayali çizimde solda duran nokta güneş öteki ise vy canis majoris'un sol serçe parmağının uç kısmı. öyle hayvani bir şey işte.
bizim bulunduğumuz yerküreyle(dünya) canis majorisi yan yana koyarsan yerküre fotoğraf pikseline bile girmez, arada o kadar fark var yani, gerisini sen düşün. geçenlerde bi karşılaştırdım düşündüm de evrende bizim evimiz yerkürenin bi toz kadar bile görüntüsü boyu posu ağırlığı yokmuş, peki biz neyiz o zaman? ne ise çok düşünmeyelim, böyle şeyleri düşündükce insan kafayı yiyor yaşam hayat boş gelmeye başlıyor. ne ise işimize bakalım unutalım, yazmamış olsaydım nereden geldi yine aklıma sabah sabah.
Büyüklüğünü tasavvur edebilmek gerçekten çok zordur. Güneşimiz gibi heybetli bir yıldızın yanında toz zerresi kadar kaldığı düşünülür ve her saniye güneşin ömrü boyunca tüketeceği enerjiyi tükettiğini düşünürsek bu yıldızın muazzamlığı konusunda fikir sahibi olabiliriz.

http://www.youtube.com/watch?v=Z-a8h76bjyw
gece gece psikolojimi bozan yıldızdır. vizeler, finaller, kpss, ales falan hepsi öyle boş gelmeye başladı ki. şu noktada okulu bile bırakabilirim, o derece.
büyüklüğü karşısında insanın küçük dilini yutacağı şey. buna yıldız demeye dilim varmıyor. güneş bu arkadaşın yanında zerre gibi kalıyor. geceleri saydığım yıldızlar var, onlarla bunu kıyaslayamıyorum bile.
ara sıra aklıma geliyor vy canis majoris ve gökyüzünde gördüğüm tüm yıldızlara ''ulan alayınız bi majoris etmezsiniz, yıkılın karşımdan'' diye atarlanıyorum. öyle bir yıldız bu işte.
vay arkadaş ya..
aklıma geldikçe moralim bozuluyor. sen bu yıldızın olduğunu bile bile, sabah kalk, işe git, para kazan.. olacak şey değil. biz insanlar ne kadar da zavallıyız.
nelerle uğraşıyoruz..
Kısa adıyla VY Cma olarak da bilinen Dünyadan yaklaşık 4.900 ışıkyılı uzaklıkta olan bilinen en büyük yıldızdır.
Yarıçapı güneşin 2.100 katıdır. Fransız Astronom Jerome Lalande'ın 7 Mart 1801 tarihli yıldız kataloğunda kaydı olmasına rağmen 1847 yılından itibaren kızılyıldız olarak bilinmektedir.
Yapılan gözlemler neticesinde herhangi bir yıldızsal yoldaşı olmadığı, tekil bir yıldız olduğu belirlenmiştir.
Canis Majoris o denli büyüktür ki güneşi yerinden alıp onu koysak Satürn'nün yörüngesi kadar bir alanı kaplardı.
Işık güneşin yüzeyinde tam bir tur atması için 14,5 saniye gerekirken bu süre Canis Majoris'te 8 saattir.
Eğer saatte 980 kilometre hızla hareket eden bir uzak mekiği ile çevresinde bir tur atmak isteseydik bu yolculuk tam 1.100 yıl sürerdi.
Canis Majoris o denli büyüktür ki eğer içini dünyamız büyüklüğündeki gök cisimleriyle doldurma imkanımız olsaydı bunun için 7 Desilyon dünya gerekirdi.
7 desilyon ise şudur: 7.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000
O denli büyüktür yani...

Not: içine sığacak dünya konusundaki rakamlar ve diğer bilgiler wikipedia'dan alınmıştır.
şu aylarda akşam saatlerinde yurudumuzda (gökyüzü bulutlu değilse) çok net ve kocaman kocaman gözlemlenebilecek büyük yıldız.
güneş sistemimize en yakın büyük yıldızdır, öyle böyle değil çok büyük.

güneş rüzgarları denilen olayla birlikte kütlesini kaybediyor olmasına rağmen bizim güneşimizden hem çok büyük hem parlaktır, yine bizim güneşimizi alıp yerine bunu koyarsak saturn hariç diğer tüm gezegenler kütlesinin içinde kalırdı.

görsel
hakkında bazı suserlerin çok komik entry girdiği yer oldu burası. bizler bu yıldıza güneşten şöyle büyük böyle büyük derken, inanmak istemeyen suselerden birileri isyanda, kendileri şakamı ciddimi anlamadım ama şöyle bi değerli cümle kullanmış: 'maksatnız güneşmizn itibarını halkın gözünde azaltmak'

şimdi biz canis majoris atıp tutyoz ya hocu, bak seen meğerse diğer tarafdan da güneşin itibarını zedeliyormuşuz halkın gözünde(!) ulan bizim ulaşılması imkansız olan, yaşadığımız yerküreye ait olmayan bi şeye mühalifet etsek ne olur, etmesek ne olur?* bunu bile milli mesele yaptınız ya hela olsun valla..

x- hocu bu yığınak ne, yolculuk nire?
y- abi biz gidyoz allaha emanet olun
x- nereye olm bi söyle yaw?
Y- abi güneş sisteminden çıkıcaz, nasipse andromeda, yeğen yer bakıyo şu anda orada..
x- niye yaw?
y- abi halkta güneşe itibiar kalmamış, haberin yokmu?
x- hmm, duydum öle bi şey, ne ise o zaman bize de bi yer bakıverin oradan
y- tamam abi başım gözüm üstüne, ararım seni uydu numarandan.
tayyip usta'nın çapına laf edemeyeceği tek varlıktır. altı milyar kilometre ne lan. bu cisme bakınca yuvarlak ya hani; kenarları ile ortasını farklı zaman dilimlerinde görüyorsunuz ışığın hızını hesaba katınca. kenarları biraz daha geçmişe ait. öyle büyük bir şey işte.
Bir aralar birçok yerde bu Yıldız'ın ismini nick olarak kullanıyordum. Sevimli şey büyüklük konusunda kendi çapında rakipsizdir.
VY Canis Majoris veya kısa adıyla VY CMa, Büyük Köpek Takımyıldızı'nın içinde bulunan bir kızıl üstündev yıldızdır. Yarıçapı 2,100 güneş yarıçapı genişliğine varan bu yıldız bilinen en büyük yıldız olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca aydınlatma gücü en yüksek yıldızlardan biri olan VY CMa, Dünya'dan yaklaşık 4,900 ışık yılı uzaktadır. Çift veya çoklu yıldız sistemlerinde bulunan çoğu yıldızın aksine, VY CMa tekil bir yıldızdır ve herhangi bir yıldızsal yoldaşı bulunmamaktadır. Bu yıldız yarıdüzenli değişen olarak kategorilendirilmiştir ve 2,000 günlük bir yörünge süresi vardır. (Işık Yılı: Işığın 1 yılda aldığı yoldur ve yaklaşık 9. trilyon km'dir.)

Boyutunun daha iyi anlaşılabilmesi için, eğer VY Canis Majoris'i Güneş'in yerine koyarsak VY CMa yaklaşık Satürn'ün yörüngesine kadar bir alan kaplar. Yarıçapı için üst limit olan 2,100 güneş yarıçapını kabul edersek, ışığın yıldızın yüzeyinde tam bir tur atması için 8 saat gerekir; bu süre Güneş'te 14.5 saniyedir. VY Canis Majoris'in içini doldurmak için 7.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 (7 Oktrilyon)'dan fazla Dünya gerekir. VY CMa'nın çapı yaklaşık 3.063.500.000 kilometredir. VY CMa, Güneş'in yerine konulunca Jüpiter'in yörüngesine ulaşır. Eğer saatte 980 km hızla giden bir uzay mekiği VY Canis Majoris'in etrafında bir tur atmak isteseydi bu tur yaklaşık 1100 yıl sürebilirdi.
kendisi ve güneş arasındaki karşılaştırma aşağıdaki gibidir. insanın aklını alır. sadece hayal et.

http://files.abovetopsecr...s/member/d7cecfbe3535.jpg
gözlemlenmiş en büyük yıldızdır (güneş'ten yanyana 3000 tane koyduğunuzu düşünün). çekirdeğinde gerçekleşen muhteşem füzyondan dolayı ömrü güneş'e oranla çok daha azdır. patlayışını (bkz: hipernova) büyük ihtimalle insanlar göremeyecek ama patlama dünya'yı etkileyebilir (eğer patlamada açığa çıkan gama ışınları dünya'ya doğru ilerlese). patladıktan sonra karadeliğe dönüşme ihtimali çok yüksektir.

ayrıca bkz: (#20209694)
Varlığının, Böbürlenen insanlara ve diktatörlere ibret olmasini dilediğim yildiz.
Devasa, muazzam, dehşet verici, hayret olunası, muhteşem, harikulade, imkansız derecede büyüktür. Korkuyorum arkadaşlar güneşin bunun yanında 1 px göründüğü zaman.. ama gerçek ve biz hiçiz. Belkide ilerleyen yıllarda bu yıldızında başka bir yıldız tarafından 1 px ile alaşağı edileceğini göreceğiz ve belki onunda.. bu, evrenin muhteşem derecede büyük ve bizim şu bitlere bakıp 'hahaha ufaklık' dememiz kadar kadar saçma olduğunu bize gösterir. Hiçiz arkadaşlar, hiç.. şu nokta'.' Da var bu evrende o devasa şeyde. Eğer ona gerçek boyutuyla bakmak istersek bir kenarından diğer kenarını görmek tam 14.5 saniye sürecektir. ışık hızından dolayı..
Bilinen en büyük yıldızdır. Güneş bir toz tanesi gibi kalıyor bu Yıldızın yanında.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar