vvt i

entry1 galeri0
    1.
  1. TOYOTA VVT-I SiSTEM:

    (DEĞiŞKEN SUPAP ZAMANLAMA SiSTEMi)



    Bu sistem emme eksantrik mili supap zamanlamasını kontrol ederek motor çıkış gücü yakıt sarfiyatı ve emisyon kontrol performansı arasında denge sağlar. Olması gereken supap zamanlamasının sabit kontrolü için, gerçek emme supap zamanlaması, eksantrik mili konum müşiri vasıtasıyla geri besleme yapar.

    YAPISI:

    1-) VVT-I Kumandası

    Bu kumanda, zamanlama zincirinden tahrik edilen yuva ve emme eksantriğine sabitlenmiş vanadan oluşur.

    VVT-I kumandası yağ basıncı emme eksantrik milinin avans veya rotar yan odasına gönderir. Emme supaplarının zamanlamasını sürekli değiştirmek için VVT_I kumandasındaki vananın dairesel yönde dönmesine neden olur.

    Motor stop etmiş iken, çalıştırmayı kontrol etmek için emme eksantrik mili en fazla rötar konumuna alır. Motor çalıştırıldıktan hemen sonra VVT-I kumandasına hidrolik basınç uygulanmadığı zaman, vuruntu sesini önlemek için kilitleme pimi kilitlenerek VVT-I kumandasının hareketini engeller.



    2-)EKSANTRiK MiLi ZAMANLAMA YAĞ KONTROL VALFi




    Yağ kontrol valfi (değişken supap zamanlaması) motor ECU'sundan aldığı devrede kalma kontrolüne göre kumanda valfinin konumunu kontrol eder. Böylece VVT-I kumandasının avans veya rötar tarafına hidrolik basınç sağlar. Motor stop ettiği zaman eksantrik mili zamanlama yağ kontrol valfi maksimum rötar konumundadır.

    Çalışması

    Eksantrik mili zamanlama yağ kontrol valfi Motor ECU'sundan aldığı avans, rötar veya tutma sinyaline göre VVT-I kumandası geçidini seçer. VVT-I kumandası yağ basıncının uyguladığı tarafa göre emme eksantrik milini avans, rötar veya tutma yönünde döndürür.

    Motor devri, emme havası hacmi, gaz kelebek konumu ve su sıcaklığına göre motor ECU su tüm sürüş şartları altında en uygun supap zamanlamasını hesaplar ve eksantrik mili zamanlama yağ kontrol valfini kontrol eder. Ayrrıca motor ECU su gerçek supap zamanlamasını algılamak için krank mili konum müşiri ve eksantrik mili konum müşiri sinyallerini kullanır.

    Böylece geri besleme kontrolüyle hedeflenen supap zamanlamasına ulaşılır. (ukde).
    5 ...
© 2025 uludağ sözlük