şehir içi devir kullanımında herhangi bir ekstra yakıt tüketimi yaptırmayan ancak yüksek devir isteyen performanslarda devreye giren capon teknolojisidir.
değişken zamanlı egzantrik mili anlamına gelir. kısaca.
turbo kullanmamaya yemin etmiş hondanın turbolu rakiplerinin gerisinde kalmamak için geliştirdiği motordur, bu motor yakıt açısından gayet ekonomikken, performans açısından da oldukça verimlidir. elbette turbonun verdiği hareketliliği kazandıramaz ancak 1.6 v-tec civic ve 1.4 tsi dsg golf kalkışlarında ilk 8 saniyenin golf üstünlüğüyle geçtiği fakat 8. saniyenin ardından civic'in v-tec açtığı göülür.
arabalar konusunda saatlerce konuşabilecek amca oğluma göre belli bir devirden sonra allahım sana geliyorum demenize sebep olacak ve sadece belli model hondalarda yer alan teknoloji.
honda nın 2.0 litre atmosferik motorda 5 yıl üstüste engine of the year ödülünü kazanmış motordur. en kısa adıyla elektronik kontrollü subap zamanlamasıdır. 5000-5200 devirden sonra egzantrik mili aktüatörü tarafından milin konum değiştirmesiyle silindirlerin üzerinde bulunan subapların açılıp kapanma sürelerinin ayarlanması mantığı üzerine kurulmuş sistemdir. buna yakın sistemler diğer otomobil üreticileri tarafınan kullanılmaktadır; honda-vtec toyota-vvt-i mitsubishi-mivec bmw-vanos porsche-variocam plus nissan-vvl
gömlekleri daha dayanıklı olanlar ile değiştirildiğinde 11500 devir/dakika gibi korkunç değerlere çıkabilen motorların temelinde yatan, hondanın velinimeti teknolojidir. o motorlar birde turbo uygulamalarıyla 2.5 - 3 bar arası basınçlara dayanabilirki büyük masraflar yapılırsa türkiyenin sayılı otomobilleri arasına girebilirsiniz.*
not: peugeot 106nın iki kademeli eğzantirik olayı bu teknolojinin yanında fıstır.