alman bild gazetesinin "uzaylılar tarafından kaçırıldığı" iddia edilen güneş sistemi keşif aracı. ne kaçırması hacı! uzaylılar şöyle bi bakıp yol vermişlerdir. ayy ne geri teknoloji kullanılmış diye bir de dalga geçmişlerdir *. n'apsın uzaylılar bizim aracımızı. beleş bulduk bi turlasak mı? diyecek halleri yok. Nasa ise bu iddiaları yalanladı. aracımız veri gönderiyor, bi sorun yok dediler.
1960 yilinda Michael Minovich tarafindan düsünülmüs ve enerjisini jüpiter´in cekim gücünden alarak ivme kazanmasi tasarlanan bu sonda; NASA tarafindan 20 agustos 1977 yilinda galaksimizdeki diger gezegenleri arastirmak icin gönderilmis olan ve ses hiziyla hareket etmesine ragmen, su ana kadar günes sistemimizden cikamamis olan, günes sistemimizdeki bilinmeyen gezegen ve bildigimiz gezegenlerin bilinmeyen uydularini ortaya cikaran uzay sondasıdir. Günümüze kadar hala daha bilgileri dünyamiza göndermekte. Su andaki dünyadan uzakligi 13 milyar (milyon degil) kilometre´dir. Antenin capi 3,66 m´dir. Üzerinde insanlarla ilgili ses kayitlari ve resimler bulunmakta. Hatta dünyanin yerini pulsar üzerinde tarif eden bir harita cizilmistir.
Peki bunun 2´si var da 1´i yok mu? voyager 1´de voyager 2´inin gittigi yönün ters yönüne, voyager 2´den 16 gün sonra gönderilmistir.
voyager programı kapsamında gönderilmiş ikinci uzay aracı. 1977 yılında fırlatılan aracın amacı dünya dışı akıllı formlara dünya hakkında bilgi vermektir.
uzay aracının içinde voyager altın plak, leonardo da vinci'nin erkek vücudu taslağı ve bir kaç resim bulunmaktadır.
uzaylıların varlığına adı kadar emin olan birisi olarak beni duygulandırmış hadisedir. uzay aracı yıldızlar gezegenler içinde zerre kadar küçük olabilir, en yakın yıldıza 40.000 yıl sonra ulaşacak olabilir. ama insanlığın, bu koskoca medeniyetin uzayda bir yerlerde var olduğunun en büyük delili olarak kalmaya devam edecek olması bile insanlık için çok önemli bir olaydır.
çünkü uzay aracı dünyadan, hatta güneşten bile daha uzun yıllar varlığını korumaya devam edicek şekilde tasarlanmış.
Sonda üzerinde bulunan PLS (Plasma Science Experiments) ölcümlerine devam etmekte ve 5 kasimda voyager 2 günes rüzgari aktivitelerini ölcemedi. bordda bulunan diger farkli üc aygit da sondanin günes sistemi sinirina ulastigi bilgilerini verdi.
Su anda Nasa´nin Voyager 2 ile iletisimi 16 saat sürmekte. (kiyas olarak: isigin günesten dünyaya ulasmasi yaklasik 8 dakika sürmekte)