en sevdiğim uzay aracıdır. evrenin en yalnız cismi.
fırlatıldığı 1977 yılından beri kendisine verilen tüm görevleri yerine getirdi. 2013 yılında da güneş sistemimizden tamamen ayrıldı ama voyager 1, hala dış uzayda muhteşem yolculuğuna devam ediyor. bu 39 yıllık seyahatinde güneş sistemindeki tüm gezegenlerin fotoğraflarını çekmiş ve neredeyse tüm gezegenler hakkında tonla bilgi toplamıştır. ek olarak jüpiter'deki kırmızı lekeyi, satürn'ün halkalarını ve bazı uydularını inceledi.
yeryüzünden en uzakta bulunan insan yapımı nesne bu sondadır. şuan dünyadan 20 milyar kilometre uzaklıkta bulunuyor. ayrıca aracın zeki canlılara ulaşabileceği düşüncesiyle içerisine her dilden birkaç cümlelik mesajlar eklenmiştir.
aracın dünya ile haberleşmeyi 2020 yılına kadar devam ettirebileceği sanılıyor. sonra yapayalnız, evrende yolculuğuna devam edecek.
voyager 1, neptün'ü geçtikten sonra kamerasını son bir kez çevirmiş ve dünyayı fotoğraflamıştır. işte altta gördüğünüz soluk mavi nokta dünyamız...
bir anda aklıma düşen, yalnızlığın evrendeki en somut nesnesi.
şu an tam olarak bizden; 21.438.234.641 km uzakta.
yirmi bir milyar dört yüz otuz sekiz milyon iki yüz otuz dört bin altı yüz kırk bir kilometre...
ben bu yazıyı tamamlayıp gönder butonuna bastığım an bir türkiye boyu daha yolu katetmiş ve bizden biraz daha uzaklaşmış olacak.
saniyede 17 kilometre gibi devasa bir hızda 41 yıldır ilerliyor.
en son geçen sene dünya’ya bir sinyal yolladı. hala çalışıyor ve 2025 gibi gözlerini kapatacak fakat yoluna kör de olsa devam edecek. üzerinde taşıdığı altın plağı olabildiğince uzağa taşıyacak.
bize an itibariyle uzaklığı 21 ışık saati kadar. ışık hızı ile sadece 21 saat..
dünya’dan sadece 1 ışık yılı uzaklığa gidebilmesi için daha 17,400 yıl ilerlemesi gerekiyor.
samanyolu’nun uzunluğu 870 milyon ışık yılı..
insanoğlunun ulaşabildiği en büyük hız birimi ile 41 yılda güneş’in çekim kuvvetinden ancak çıkıyor. en yakındaki güneş sistemine ulaşması için daha 76.000 yıl yolu var.
yetmiş altı bin yıl..
biz evrendeki toz taneleriyiz, burada olduğumuzdan kimsenin haberi yok.
new horizons'ın plüton'a gidişi konuşulurken aklıma gelen alet.
umudun adıdır. uzayda bir başına deli gibi gitmektedir. kendimi sanki içinde bir kapsül varmış da orada oturuyormuş gibi düşünüyorum bazen. çok yalnız bu alet tek başına oralarda, keşke yanında birilerini de yollasaydık diyorum. gerçi bir de kardeşi voyager 2 yollandı ardından ama beraber değiller.
neyse ben niye bunları düşünüyorum ki, ben yaşarken bir şeyler bulacağı yok gibi bu aletin, belki torunlarımızın torunlarının torunları bir haber alır uzaklardan.
saatte 61.000 km yol alan, güneş sisteminin dışında olan insan yapımı ilk şeydir. kendisi yalnızlığın doruklarındadır. 1977 yılında atılmıştır. sahip olduğu bilgisayar kapasitesi telefonlarımızın 1% kadardır.