vokal turleri

entry4 galeri0
    1.
  1. 2.
  2. 3.
  3. 4.
  4. vokallik asıl olarak ses kullanımı ile alakalı olsa da çoğu zaman sadece sözler ile müziğe anlam yükleyen bir bileşen olarak görülür.

    vokalliğin bir enstrüman mahiyetinde müziğe yaptığı katkı yadsınamazdır.

    vokal türleri genel olarak müzik türü ile aynı ismi alır.

    rock, pop, yodel, saykodelik, soprano vokal türleri bunlara örnektir.

    vokallikte önemli olan çoğul anlamda müzik kulağıdır. tarzınız ne olursa olsun tıpkı tüm diğer enstrümanlar gibi siz de orkestra ile uyumlu olmak zorundasınızdır. bu yüzden ağzınızdan çıkanı kulağınızın duyması, dahası enstrümandan çıkanın sizinle uyumlu olup olmadığına çok dikkat etmelisiniz.

    brutal vokal tarzı tıpkı elektro gitarın distorsion efekti gibi çoğu hatayı saklar. boğaz kullanımı öğrenildikten sonra nispeten kolay bir vokal tarzı sayılabilir.

    (bkz: #3942355)

    yodel tarzı vokal ise çok daha zordur. boğaz, dil, diyafram ve damak gibi organlar, yani hemen hemen tüm solunum sistemi, sese dahil olur. hepsini aynı anda kontrol edebilmek ise çalışma gerektirir.

    aslında ilk bakışta yodel tarzı daha kolay görünür zirâ "yolelei yolelei" şeklinde bağırmak kolaydır. ancak aynı ton ve notada enstrümana uyum sağlamak, dahası bu sesi tam bir şarkı boyunca farklı seslere inip çıkarak kullanmak oldukça zordur.

    pop ve diğer tarzlar daha zor sayılır. sesin hem temiz hem de geniş bir aralıkta kullanılması gerekir. özellikle pop vokal tarzında sesi bozacak en ufak bir hırıltı kulak tırmalar. enstrümanlarda kullanılan temiz tonlar vokalin hatasına izin vermez.

    bunun dışında vokallik aslında konuşurken sesinden rahatsız olunmayan herkesin yapabileceği birşeydir. sadece çalışarak ses aralığı yükseltilebilir.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük