vize ve finallerden haftalar önce insanın kendisini ders çalışacağım diye gaza getirmesi ama haftalarca kitap,defter yüzü açmayıp yumurta sıkışınca son gün ineklemesi durumu.
sonuç: negatif
dönem boyunca derse gitmeyen, not tutmayan kişiler için felaketle sonuçlanması mümkündür. dün vardı sınavım. daha önceden çıkardığım notlara şöyle bir göz attım. sınavda da şakır şakır yaptım. geri kalanına da bu yöntemle çalışacağım. notlarım da zaten şıkır şıkır. aman nazar değmesin. derse gitmeyin, ya da derste laklak yapın sonra üüü tüü kaka finaller, kötü finaller.
ezber derslerde sorun olmayan durumdur.nasıl bir kafa yapım varsa illa o derse son gece çalışıp öyle geçiyorum.değişiklik olsun diye bir kere bir hafta önceden başladım çalışmaya sonuç:kaldım.
üniversite geleneğidir. genel de gece yarısından sonra başlanır. sıçtın mavisi ile karşılanan sabahın ardından "hoca ters köşe yaptı" ünlemi ile sona erer.
bu yöntemi kullanarak dersten geçmeme yetecek notu çoğunlukla almışımdır. hatta 2. sınıfın 28 dersinin 26sını alta bırakmış ve yine de okulu 4 yılda tamamlamış biri olarak diyebilirim ki; 26 dersin en az 10-12 tanesini bu yöntem ile geçtim.(o sene üniversite sınavına tekrar hazırlandım, ama istediğim bölümü kazanamayınca okumakta olduğum bölüme devam ettim.)
yapılması gereken şey basit: ilk 2-3 saatte tüm konuları hızlı bir şekilde 1 kere bitirilir. ardından, önemli görülen, soru olarak gelme ihtimalinin olduğunu varsayılan yerler belirlenir. son olarak da sadece bu belirlenilen yerler çalışılır. toplamda en fazla 7-8 saat süren bir yöntem.
okulu uzatmadan bitirmemin sebebidir bu yöntem. ama önemli bir sakıncası var. o da şu: bu yöntem kullanmış ve sınavdan 100 puan alınmış olunsun. yani bu yöntem ile tüm sorulara doğru cevap verebilecek kadar bilgi, hafızaya yerleştirmiş olunsun. çok değil 1 ay sonra o bilgierden hiçbiri akılda kalmıyor.*
birçok dersi bu şekilde geçtim. ama okul bitince o derslerin konuları hakkında pek az şey hatırlıyordum. iş hayatımda bu bilgilerden bazılarını kullanacak olduğum için, oturdum, işime yarayan bilgileri tekrardan öğrendim. 6 ay kadar günde 2-3 saat ders çalıştım. insan hayatının boşa giden zamanları ile karşılaştırılınca, okul sonrası ders çalıştığım zaman çok fazla değil. yine de en güzeli; dersi zamanında öğrenmektir. zamanında öğrenildimi bilgiler kalıcı oluyorlar.
ortalama derdinde olmayan herhangi bir öğrenci için aksi düşünülemeyecek durumdur. ve şöyle bir gerçek vardır ki arkadaş son gece çalışmanın verdiği bilgiyi hiçbir zaman alamadım. kişiye öğrenci olduğunü hissettiren durumdur aynı zamanda.
bu tarz gecelerin sabahı için ayrıca (bkz: sıçtın mavisi)
her zaman yaptığım alışkanlıktır ki okulumun uzamasına sebeb olmustur. sınavdan bi gün önce çalışırsan ya o dersten kalıyosun, ya da ucu ucuna geçiyosun fazla bi başarı yakalayan görmedim şimdiye kadar bu çalışma yönteminden, tabi kopya çekenleri saymazsak.