retina dekolmanı durumunda uygulanan en ileri cerrahi operasyon şeklidir. çapları yarım milimetre olan 2 iğne vardır doktorun elinde. bunlardan birinin ucunda ışık ve kamera , diğerinin ucunda da bir kıskaç ve enjektör vardır. doktor bu ameliyat esnasında iki elinin yanında ayaklarını da kullanır. iğneleri gözümn içine sokar ve kameralı olanla retinadaki problemli kısmı bulur. diğer iğnedeki enjektörle de göz içi sıvısını ( (bkz: vitreus)) çeker. daha sonra kıskaçlarla kalkan yüzeyi yeniden yerine yapıştır. ve bu sefer kalkan yeri bastırmak için gözün içine silikon yagı ya da gaz enjekte eder.
gözün içine enjekte edilen akışkan duruma göre 3-5 ay arası gözde kalır. yaşlı hastalarda bu süre çok daha uzayabilir. gözün içinde vitreus'tan farklı bir akışkan oldugu zaman kırıcılık indisleri farklı oldugu için gözün numarası da değişir.
retinadaki kalkan kısmın iyice yerine oturdugu gözlemlendikten sonra ikinci bir ameliyatla gözün içine enjekte edilen akışkan geri alınır ve yerine vitreus'la aynı özelliklere sahip bir sıvı enjekte edilir. ilerleyen zamanlarda da göz kendi sıvısını ürettikçe vitreus bu yabancı sıvının yerini alır.
vitrektomi ameliyatlarında %5 ile %10 arasında dekolmanın tekrar etme riski vardır.