yaklaşık 5-6 ay önce kaşımdaki bir kılın beyazlaması ile başlayan şimdi ise 2-3 kılın beyazlamasıyla ilerlemeye başlayan bir hastalıktır. işin kötü tarafı ben bu hastalığın farkında değildim taa ki geçen günlerde dolmuşta kaşımdaki beyazlığı gören bir ablanın beni uyardığı ana kadar. o günden sonra hemen cildiye polikliniğine randevumu aldım ve randevu gününü bekliyorum . araştırdığım kadarı ile başlangıç aşamasında iseniz muayene mümkünmüş ama ilerledi ise de çeşitli bitki kürleri kremler vs kullanılıyomuş ve kesin geçer denilebilen bir hastalık da değilmiş.
yakın bir arkadaşımda olan hastalık. (bkz: kaynımda var)
1 yıldır her hafta hatta şu ağustos sıcağında bile mersinden adanaya gidip fototerapi görüyor. güneşte şemsiyeyle geziyor felan. stres bu hastalığı artırıyor bide.
Bu yazın başında oğlumun yüzünde çıkan meret. Doktora ilk gittiğimizde güneş ışınlarıyla alakalı olduğunu kozmetik güneş koruyucu kullanmamız gerektiğini söyledi. Kontrole gittiğimizde kesin tanı vitilogo dedi. Rabbim daha kötüsünü vermesin eyvallah da insanın canını sıkıyor.
Araştırmalarıma göre kesin tıbbi tedavisi yokmuş. Ama bazı insanlar alternatif tıpla yendiklerinden bahsediyor. Bu şekilde düzelen ya da bi tanıdığı olan benimle paylaşırsa sevinirim.
ALA hastalığı.
AMELiYATLA DERiSiNi BEYAZLATTI YALANI. michael jackson hastalığı
Michael Jackson hakkında çıkan haberlerden biride Afro-Amerikalı olan Jackson'un derisini ameliyatla beyazlattığı ile ilgili söylentilerdi ama daha sonra bu söylentiler yalanlandı.1993 yılında Jackson 'un cide rengini veren pigmentlerin kaybına neden olan viltigo hastalığına yakalandığı açıklandı.
Duygusal travma sonucu beni de bulan hoş gelmiş rahatsızlık. Ama misafirliğin kısası makbuldür.
Kel bir insanım, kafamda ilk ufak beyazlamalar ile başladı sonra 2 hafta içinde komple birleşti.
Bu farklılığa sahip birçok mankenin resmini gördüm de bugün hastalık olduğunu öğrendim. Ya bence çok tatlı, çok sevimli görünüyor. insana karakteristik bir görüntü sunuyor ve çok güzel görünüyor.
Tanım; genellikle üzüldüğümüz için başımıza gelen, başımıza geldiği için üzüldüğümüz hastalık.
Geçenlerde vitiligo olmuş genç bir erkek gördüm. Tek gözünün tüm kirpikleri beyazlamıştı. O kadar estetik, marjinal ve özel duruyordu ki. Söyleyemedim. Umarım beğeniyordur kendini.
Neden diyorum, büyük harflerle, neden? Soru cümlesi olarak değil, düpedüz isyan. Kendimi silmek mi istedim ben? Bu kadar mı vazgeçmiştim kendimden, problem sandığım basitlikler uğruna. Aptal kadın.
Yakın zamanda görüntüleri hakkında fikrini sorduğum bir adam, konu hakkında şimdiye kadarki, bence, en dürüst cevabı verdi. “Sana çok yakışmış diyemem, bu taktığın bir takı değil. Ama fark etmez bana” gibi bir şeydi işte.
Bana fark ediyor da fark edişi fark etmiyor. Görüntünün her şey olduğu bu dünyada başımıza gelenlere de bakın.
Günümüzde oldukça yaygınlaşan bir cilt rahatsızlığı. Sağlık yönünden pek bi sakıncası olmasa da hastalarda görüntü olarak psikolojik etki bırakmaktadır.
Ayrıca, Güneşi seven bir cilt rahatsızlığıdır. Güneş koruyucu olmadan uzun süre güneşe maruz kalmaktan sakınılması gerekir. Zira, uzun süre korumasız güneş ışığına maruz kalmak vitiligo'nun çok hızlı bir şekilde yayılmasına neden olacaktır.
Vitiligo'ya neden olan sebepler kesin olarak bilinmese de, genetik kaynaklı olabileceği, tetikleyici olarak stres, vücut bağışıklığının pigment üretmekten sorumlu melanosit hücrelerine ve melanin denen deri pigmentlerini zararlı olarak algılayıp yok etmeye çalışması, vitiligo olan kişilerin ter bezi salgısının deri pigmentlerinin yapısını bozması, dış etkenler, çağın getirdiği endüstriyel yaşam tarzı, gibi bazı nedenler olduğu tahmin edilmektedir.
Haricen dahilen Dışarıdan ve içeriden bitkisel karışım krem, losyon vs gibi müdahaleler hastalığın tamamen geçmesini sağlamayacağı gibi bilinçsizce kullanımı örneğin( yılan derisi yemek gibi) faydası şöyle dursun, zararlı olup olmadığı bilinmeyen kulaktan duyma safsata yöntemler, diğer sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. maddi menfaat güden şarlatanlarca önerilen tedavi yöntemlerinden de uzak durun. Çünkü vitiligo henüz tedavisi olan bir hastalık değildir. Bazı uzmanlara göre ise vitiligoyu tedavi etmeye yönelik çalışmalar vücudun bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebileceği yönündedir. Pigment kaybına uğrayan vitiligo oluşmuş bir cilt sıcağa, soğuğa ve dış müdahalelere karşı aşırı hassasiyet gösterir ve korumasızdır.
Bana göre vitiligo genetiktir ve bazı kişilerin hızlı değişen çevre koşullarına uyum sağlarken ki verdiği evrimsel tepki ve kararsızlıktır. Bu kişileri diğer insanlara göre özel yapan neden de budur. Bir bakıma evrimsel değişime hızlı yanıt veren özel bir genetik yapıya sahip olduklarını düşünebiliriz..