motor freni denilen bir olay vardır. mesela 120 km hız ile gidiyorsun hızla süratini düşürmen gerek frene basarsın ama yeterli gelmez ise dört üç ya da ikinci vitese alıp debriyajın yardımı ile motorun tekerlere vermiş olduğu gücü azaltmış olursun.
Durduğumda arabayı istop etmeden yaptığım eylem. Hatta dönüşlerde vs vites küçültürken sürekli yaparım. Hem debriyaja basmamış oluyor hem de arabanın kontrolünü sağlamış oluyorum. Dur kalktı debriyaj ile gaza ağırlık vermek motoru yorar zira.
Yeni araçlarda vitesi boşa almak yakıt tüketimini bi hayli artırır vitesi boşa attığın zaman aracı durdurmak için baskı balatalara daha çok yük binecektir baskı balata ömrünü kısaltır eğer bir gün büyük araç kullanırsanız anlarsınız demek istediğimi not ağır vasıta şöförüyüm.
aslında en büyük tehlike direksiyon hidroliğine giden pompanın aktif çalışmayacak olmasıdır. kısacası direksiyon hidrolik aksamdan çıkar. gerisi size kalmış. direksiyon hakimiyetiniz ve frenaj mesafeniz iyi ise buyrun burdan yakın.
zira kim ne derse desin yakıt önemli.
kimse bana tatlı ve uzun bir rampada, sağdan 50 kmh/hz ile inerken 3. vitesle gitmenin mantıklı bir yanını anlatmasın. anlamam. anlayamam.
Araçların frenleri motor devrine göre çalışır boşa aldığın zaman frende şişme meydana gelebilir bastığın zaman ise önce tutar zamanla şiştiği için tuttuğunu sanarsın Bi bakmışın öndekinin kıçına girmişsin.
Diğer neden: frenlerken boşta olan arabanın yükü tamamen frenlere biner balatalar ve diskler daha çabuk eskir gibi bir çok neden var.
Pek bir tehlikesi yoktur ama yakıt tüketimine bir faydası da yoktur.
Yol bilgisayarı olan araçlarda test edebilirsiniz. Yokuş aşağı boşta iken az da olsa olsa ölçüm sonucu artar. Yüksek viteste gaza basmadan aracı bırakmak daha tasarrufludur.
Ayrıca şöyle bir mallık yaparsanız tehlikeli olur tabi, aracı dik bir rampada boşa alıp normalden çok fazla hızlanmasını seyrederseniz bir tehlike anında aracın durması çok zor olacaktır.
bu durum, hızlıyken aracın yürürüne, direksiyon hidroloğine, devirdayımına vs... zarardır.
hele minibüs, kamyonet, otobüs, kamyon ve çekici gibi araçlar tonaj olarak fazla olduklarından bunların usta şoförleri asla aracı boşa almazlar. çünkü şunu bilir bu araba hızını aldımı vitesteyken bile frene asılıyorsun boşta olsa hayatta durmaz...