viski ile oruc acmak

entry1 galeri0
    1.
  1. başlıktaki içki adının bir önemi yoktur. viski de olur vodka da. maksat içeriğini anlamaktır.

    başlığı görenlerin bunun ciddiyetsiz ve zıtlıklar içeren bir başlık olduğunu içlerinden geçirmeleri çok doğaldır. yazının sonunda da aynı şeyi mi düşünürler bilemiyorum.

    viski ile oruç açmak birbirlerine komunizm ve faşizm kadar uzak iki kavramdır. oruç, islamiyetin temel şartlarından biri iken, viski yani bir alkol çeşidi islamın yasakladığı bir maddedir. bu ne perhiz bu ne lahana turşusu diyebilinecek bir olgudur. madem oruç tutuyorsun içki içme o zaman, içki içiyorsan oruç tutma. şeklinde nasiyatlara boğulabilir gerçekleştirecek kişi.

    oruç tutmanın maksadı nedir önce bunu anlayalım öğrenelim. oruç tutmanın mantığı basitçe yemek bulamayan kişilerin hallerini anlamaktır. oruç tutulan ramazan ayı boyunca bu kişileri anlamanın yanı sıra bu kişilere yardım edilir. teknik olarak, lafzi olarak orucun amacı budur.

    içki ise islamda kayıtsız şartsız yasaklanmıştır. içkiyle beraber sarhoşluk veren maddeler de yasaklanmıştır. ayrıca bu konuda hz. muhammed'in ünlü sözü bulunur: "içki kötülüklerin anasıdır".

    şimdi çok inanan olsun, az inanan olsun, bilim ve tekniğin bu kadar geliştiği yüzyıllarda, insanoğlunun aydınlanmaya başlamasıyla bir şeyleri sorgulaması gerekir. kur'an da içki yasaktır, haramdır deniliyor diye içki kayıtsız şartsız bir günah aracı mıdır? aşırı dincilere görme dile içki değmesi bile büyük bir günahtır. onlar hukuki yorum metodlarından "lafzi yorum metodu"nu kullanırlar. yani yazılanları olduğu gibi kayıt ederler. bugün hukuk da dahil olmak üzere bir çok sosyal bilim dalında "lafzi yorum metodu"nun geçerliliği tartışmasız olarak bitmişir.

    şimdi "alkol yasaktır" lafına bakıp, alkol almayan ve alkol alanları din düşmanı ilan edenler lafzi yorumcudur. peki islam alkolü mü yasaklamıştır başka bir şeyi mi. islama inanmış biri özünün insanlık için olduğuna inanır. islam alkolü değil herhangi bir sıvıyı da yasaklayabilirdi. sırf ağazına bir damla alkol değidi diye günahkar olacakğını düşünmek gerikafalılıkltan başka bir şey değildir. islamın yasakladığı aslında insanların bilinçsizken yapabileceği kötü şeylerdir. insanın çok içmesi de günah kapsamına giremez bu açıdan. çünkü insan çok içip kendi halinde o sarhoş hali sonlandırabilir. mesele zarar verme hususu.

    peki bu zarar verme hususu kendine zarar verme mi topluma mı zarar vermeyi ele alır. bu sorunun yanıtı kesinlikle açıktır. topluma veya bir başka kişiye zarar verme hususunu ele alır islam. çünkü sigara konusunda bir günaha değinilmemiştir. sigara bireyi zehirleyen yegane şeydir. hoş toplumu da zehirler. burada da bir boşluk dikkati çekmektedir.

    alkol yasaklanmıştır çünkü insana sarhoşluk verir. insan sarhoşken de akli iradesi yerinde olmadan hareketlerde bulunup kararlar alır. işte islamın yasakladığı / engellemek istediği bu sarhoşluğa yakalanıp akli olarak kararlar almaktır.

    şimdi asıl soru budur. sarhoş olmayacak derecede, akli iradesi yerinde kalacak surette içki içen biri islamiyete göre günah işlemiş midir? orucun gerçek anlamını bilen, oruç tutarken yemek bulamayanların durumunu anlayan ve gerekli yardımlarını yapan kişi, viskisiyle orucunu açarken çok büyük bir günah mı işlemiştir? yoksa su ile açan kişiden bir farkı yok mudur?
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük