virajlarda güvenli dönüş nasıl yapılır

entry13 galeri0
    9.
  1. Yolların efendisi olun sizi görünce asfalt ağlat virajlarda düzelir.
    0 ...
  2. 8.
  3. yol müsaitse genişten dara dönün, virajı dönerken frene basmayın, viraja girmeden hızınızı düşürün, dönerken hafif gazla dönün.
    0 ...
  4. 7.
  5. nasıl olacak viraja girmeden yavaşlayarak.
    0 ...
  6. 6.
  7. burda yazanları uygulamayın size araba sürmeyi öğreten bunuda öğretir.
    0 ...
  8. 5.
  9. el freni çekerek girin şekil olur.
    3 ...
  10. 4.
  11. viraja girmeden hızınızı düşünün, araba arka çekişli ise ve hızlı girerseniz arka tarafı atar ön çekişli ise bir ihtimal toplama şansınız var ama siz yine de viraja hızlı girmeyin. gözünüz var hızınızı düşünün sakin sakin geçin virajı devam edin. (bkz: gülümbe rampası) bunu gogle da arayın ve bakın insanlar hangi sebeplerden virajlarda kaza yapmış. şoförlük hız yapmak değildir şoförlük sen en usta şoför bile olsan karşısındakini acemi olarak düşünüp ona göre hem kendi canını varsa yanındakilerin canını tehlikeye atmadan güvenli araç sürebilmektir.
    0 ...
  12. 7.
  13. yapılacak tek iş viraja yaklaşırken ki hız tabelalarına uymaktır. normal şoförlük bu, yarış yapmıyoruz.
    1 ...
  14. 6.
  15. Doğru viraj tekniği ne sağlar

    Öncelikle doğru viraj tekniği daha hızlı gitmek demek değildir. Sürüş amacınız, yol ve hava koşulları ile aracınızın durumuna göre en güvenli şekilde viraja girip çıkmak demektir.

    Dolayısıyla, güneşli bir günde, şehir içi trafikte viraj dönerken uygulayacağınız teknik ile yağmurlu bir havada otoyolda giderken uygulayacağınız teknik aynı değildir. Aynı şekilde tüm güvenlik önlemleri alınmış bir otomobil ile pistte yarışırken de farklı teknikler uygularsınız.

    Hepsinin tek ortak amacı vardır güvenli bir şekilde viraja girmek ve çıkmak.

    Viraja nasıl güvenli bir şekilde girilir

    Bunun için temel prensip, aracınızın maruz kalacağı merkezkaç kuvvetini dayanabileceği sınırın altında tutmaktır.

    Merkezkaç kuvvetinin ise 2 temel kritere dayandığını yukarıda gördük.

    Hız
    Dönüş çapı
    Dolayısıyla merkezkaç kuvvetini aracın dayanacağı limitin altına düşürmek için ya hızı azaltacaksınız ya dönüş çapını artıracaksınız, yani mümkün olduğunda düz bir çizgide gideceksiniz.

    Başka bir yolu yok.

    Düşük merkezkaç kuvveti sadece güvenli bir sürüş mü sağlar

    Hayır. Aracınıza virajda etkiyen merkezkaç kuvveti aynı zamanda konforlu bir sürüş de sağlar. Düşük merkezkaç kuvveti, en bariz şekilde, boynunuza da daha az kuvvet etkiyecek demektir. Yani sizin ve yolcuların kafalarının sağa sola yatması azalacak demektir. Aynı şekilde, lastiklerinize etkiyecek kuvvetlerin de azalması, lastiklerinizin daha az sürtünmeye maruz kalması ve ömürlerinin uzaması anlamına gelir.

    Bu yüzden, ister pistte araç sürün, ister şehir içinde, ister otoyolda virajlarda aracınızın üzerine etkiyen kuvveti azaltırsanız hem daha güvenli, hem daha konforlu bir sürüş yapmış olursunuz. Lastikleriniz daha az aşınır ve uzun ömürlü olur.

    Virajda ne yapmamız gerek

    Özellikle limitte yada limite yakın gidiyorsanız kesinlikle ağırlık transferine sebep olacak yada aracın üzerindeki merkezkaç kuvvetini değiştirecek ani bir harekette bulunmayın.

    Ne demek bu.

    Sakın frene yada gaza ani şekilde basmayın, direksiyonu sert bir şekilde çevirmeyin. Aksi takdirde aracınızın üzerindeki kuvvetler ani bir şekilde değişeceğinden, tüm denge bozulacak ve bulunduğunuz durumdan daha da kötü bir duruma girmiş olacaksınız. Daha açık söyleyelim; viraja girdiğinizde aracınız kaymaya başladıysa, panik yapıp frene basmayın.

    Bu gibi durumlarda her ne yapacaksanız yumuşak tepkilerle yapmalısınız. Genel kural ise hataya hangi ayağınız sebep olduysa, yavaş yavaş o ayağınızı çekmenizdir. Yani fazla hızlı girdiyseniz doğru hareket, frene basmak değil, ayağınızı gaz pedalından yavaşça çekerek hızı azaltmak olacaktır. Ayrıca direksiyon tepkilerinizi buna göre organize etmeniz gerekir.

    Viraja girerken bilmemiz gerekenler

    Fren noktası
    içeri giriş noktası
    Apeks (virajın tam ortası)
    Çıkış yönü ve bir sonraki viraj
    Fren Noktası:

    Fren noktası otomobilden otomobile, sürücüden sürücüye, yoldan yola değişir. Ama hepsinin ortak noktası viraja girmeden önce en son frene basacağınız nokta olmalarıdır.

    Yani bu nokta artık virajı döneceğiniz hızda olmanız gerekmektedir. Bu noktadan sonra fren yapmak aracın ağırlık dengesini öne doğru bozacağından (ağırlık transferi), virajda savrulmanıza sebep olabilir.

    Fren noktasını eğer lastikleriniz eskidiyse, yol kayganlaştıysa, aracınızın amortisörleri yıprandıysa virajın içinden daha geriye çekmelisiniz. Bu noktanın en doğru yerini viraja girdiğiniz otomobilden aldığınız tepkilerle siz bulacaksınız.

    içeri giriş noktası:

    Merkezkaç kuvvetinin dönüş çapı ne kadar fazla olursa, yani düz bir çizgi, o kadar düşük olacağından yukarıda bahsetmiştik. işte burası uygulayacağımız yer. Aracın hızını sabitledikten sonra mümkün olan en düz çizgide virajın ortasından geçmemiz gerek.

    http://www.otoblogcu.com/...-dogru-girmenin-ipuclari/
    3 ...
  16. 5.
  17. 4.
  18. 3.
  19. Stabil gazla mümkünse viraja göre viraja girmeden yavaşlayıp viraj çıkışını gördükten ve güvenlikten emin olduktan sonra kademeli şekilde gaz açılmaya başlanır ve virajda yığılma yavaşlama vs olmadan seri şekilde virajdan çıkılır..

    edit: gaz tepkisini kestiremiyosanız sabit gazla bırakın araç kendi çıksın fazla gaz vermek spin atmanıza neden olabilir.
    1 ...
  20. 2.
  21. şanzuman yükseltin, devir düşürün, gaza çok az dokunun, arabanın burnunu içeri kıvırmayın.
    2 ...
  22. 1.
  23. evet arkadaşlar bugünki dersimizin adı arabayla virajlarda güvenli dönüş nasıl yapılır. her aceminin başına gelir. virajda arabayı döndüremez rahat etmez yada arabayı savurur. arabayı döndüremiyormusunuz? yada acemi misiniz? veyahut dar dönemecleri alamıyormusunuz? hiç sıkıntı değil. size vereceğim bu fikirler sayesinde bu korkuların üstesinden geleceksiniz. biliyosunuz bu işler sabır işidir. neyse biz dersimize geçelim.

    1:(sert virajlar, dar yollar, kavşak dönüşleri) yeni sürücü adayları en cok bu durumdan şikayetci. burda el frenini aniden çekip vitesi 2 ye atıp gaza kökleneceksiz. ve siz direksiyonu çevirmeden araba kendiliğinden dönecektir. bukadar basit.

    burak hocanızdan bukadar birdahaki dersimizde görüşmek üzere...
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük