toplama kamplarından canlı çıkıp deneyimlerini/gözlemlerini ve analizlerini insanın anlam arayışı kitabında toparlamıştır ayrıca kitabında (bkz: varoluşsal boşluk)tanda bahseden profesördür.
1940;lı yıllarda ömrünün bir kısmını nazilerin toplama kamplarında geçirmiş viyana doğumlu ünlü bir psikiyatrist. (noroloji ve psikoloji profesoru)
bu kişi, toplama kamplarında, auschwitz;de (yaklasik 3 milyon quot asagi irkinquot yahudiler cingeneler ozurluler vs gaz odalarinda oldurulup yakildigi insanlik ayibi) çok acı bir tecrübe yaşamıştır. eşini, annesini ve babasını kaybetmiştir. onlar fırınlarda yakılmışlardır. orada psikiyatri, psikoloji, psikanaliz çalışmasının verdiği bilgiyle insanları gözlemiştir viktor frankl. ve, bütün kitaplarının özetini birkaç cümleye sığdırmak gerekirse, şunu söyler ; ''bu kamplarda hayata anlam ile tutunan insanlar ayakta kaldı. ama direnmeyi ve ümit etmeyi bırakanların, kendilerini o totaliter aygıtın pençesinde aciz, zavallı varlıklar olarak gören kişilerin çoğu öldü, direnmedi, hayatını kaybetti. bir insan sizi tutup zorla idama götürürse, elbette ona anlam duygusuyla direnme şansınız yok'' ama hayatta kalma şansları olduğu halde kim hayatta kaldı, kim kalamadı? sorusuna frankl bu cevabı veriyor. ''tünelin sonunda her zaman bir ışık gören, hayata ümitle ve anlam duygusuyla bağlanan insanlar buralarda hayatta kaldı''.
"anlam boşluğu psikolojik yönden yıpratıcıdır. yaşamı anlamlı olan kişiler her türlü dış tehlike ve zorluklarda yaşamlarını sürdürebilirler".
'hayatın bir anlamı varsa acı çekmenin de bir anlamı vardır' felsefesini yaşamış, anlamış ve anlatmış kişidir.
özellikle ;bir insanın tecrübesini başından ne geçtiği değil, başından geçenlerden nasıl yararlandığı gösterir; cümlesinde de anlattığı gibi, insanın hayatının seyrini belirleyen şeyin olaylar değil bizim o olaylara verdiğimiz tepkinin anlam ifade edeceğini ve sonucu belirleyeceğini vurgulamak istemiştir.