iklim koşulları bakımından kıyı kuşağının nemli ılıman iklim tipi ile iç kesimlerin karasal iklim tipi arasında, geçiş kuşağının kendine özgü termik ve nemlilik özellikleriyle ayrılan; Kışları kıyıya göre daha soğuk, yazlar da daha sıcak geçen ilçedir.
samsunun bir ilçesidir.merkezi 20 000 olmak üzere 110 bin nüfusu vardır.il merkezine 110 km uzaklıktadır,tarım hayvancılık genel geçim kaynağı olarak göze çarpar.
köprülüler dönemine ait pek çok tarihi yapı halen kullanılmaktadır.
çok kendine özel bir şivesi vardır.
sapa kalması nedeniyle şehrin zenginleşememesi ve hayatın durgunluğundan dolayı samsun halkının rezilköprü olarak adlandırdığı yaklaşık 25.000 nüfuslu ilçe.
Merkezi 28.000 olan ve 149 köye sahip olması nedeniyle toplam nüfusu 110.000 bulan Samsun ilçesi. Ve aynı zamanda içinde yaşadığım yer oluyor kendileri. Doğa ve tarihi güzellikler bakımından müthiş ama gelen belediye başkanlarının sadece kendi cebini doldurmasından dolayı gelişemeyen bir ilçedir. Ayrıca akp için vazgeçilmez bir kaynaktır. Her seçimlerde %70 in üzerinde akp ye oy çıkıyor.
Vezirköprü'nün tarihi Hititlere (MÖ 2000 - MÖ 700) kadar uzanmaktadır. ilk şehir Hititler tarafından şimdiki ilçe merkezinin 2,5 km kadar uzağına kurulmuştur. Bu Vezirköprü'nün ilk kuruluşudur. Son yıllarda yapılan arkeolojik kazılarda Hititlerin kutsal kenti Nerik' in Vezirköprü'de olduğu düşünülmektedir. Oymaağaç mahallesinde ki höyükte yapılan kazılarda önemli tarihi eserlerin yanı sıra Karadeniz Bölgesinde ilk defa çivi yazısı ile yazılmış tablet parçaları ele geçirilmiştir. Ayrıca üzerinde kutsal kent Nerik ifadeli mühürler bulunan tabletler ele geçirilmiştir. Buda bu bölgenin önemini yükseltmektedir. Arkeologlar Nerik kentinin burdağa olduğundan kesin olarak emindirler ve bu amaçla özenle kazıları sürdürmektedirler. Bulunan tüm parçalar Samsun'da müzede sergilenmektedir.
MÖ 1200 yıllarında bu yöre Frigya hakimiyeti ve Paflagonya idaresine girmiştir. Daha sonra burası Büyük iskender tarafından ele geçirilmiştir.
Frigyalıların akınları ile yıkılan şehri ikinci kez Bizanslılar kurmuştur. O zaman ki adı Fezimon yahut Teakliodiopolis'dir. ilçede Bizanslılar döneminden kalma sutün ve sutün başlıkları bulunmuştur. O dönemde çevredeki en zengin kent olduğu bu gün görülen büyük bina harabelerinden anlaşılmaktadır.
Selçukluların Bizanslılara yaptığı savaşlarda Vezirköprü tekrar harabeye dönmüştür. Daha sonra Danişmentlilerin eline geçen ilçe Haçlı Seferleri nedeniyle inşa edilememiştir. Ancak Sultan Mesut 1160 yılında kasabaya Gadegara adıyla üçüncü kez yeniden kurmuştur.
Vezirköprü 1695 yıllarındaki Celali isyanları sırasında sık sık baskına uğramış ve kasaba yağmalanıp yıkılmıştır. Bu nedenle insanlar kalelere sığınma ihtiyacı duymuş Taşkale ve Toprakkale olmak üzere iki kale yapılmıştır. Şimdi bu kale yıkıntıları üzerinde kurulan mahalleler aynı adlarla anılmaktadır. Celali isyanlarından sonra Köprülü Mehmet Paşa ilçedeki yıkılmış yapıları tamir ettirmiş ve ayrıca yeni eserler de yaptırmıştır. iskelet olarak bu günkü durumu o zamandan kalmadır. idari bakımdan Sivas Beyler Beyliğine bağlı Amasya Mutassarrıflığı içinde olan Vezirköprü; 1925 yılına kadar Amasya'ya bağlı bir ilçe iken 1925 yılında Samsun iline bağlanmıştır. Mehmet Paşa Sadareti zamanında da ilçe Vezirköprüsü adını almıştır. ilçe, bugün daha kısaltılmış olarak Vezirköprü adı kullanılmaktadır.
Tarihi hamamları, kütüphanesi ve bozulmamış mimarisi ile güzide bir ilçemizdir.
Şehrin merkezinde bir çok sokak sit alanıdır. Bu sebeple mimarisi bozulmamıştır. Evleri Safranbolu, odunpazarı mimarisine benzer.
başlıca geçim kaynağı sanıldığının aksine tarım ve hayvancılık değil gurbette inşaat işçiliğidir. insanları görgüsüz demek yanlış olur ama çoğunluğu görgüsüz müdür evet. tarihi güzellikleri (bedesten, taş medrese, taşhan, saat kulesi, eski vezirköprü evleri, oymaağaç höyüğü, kale camisi, kale hamamı vs.) ve doğal güzellikleri (şahinkaya kanyonu, kılıçgüney göleti, Esenköy kaya mezarı, çeltek mesire alanı, vezirsu mesire alanı vs.) görülmeye değerdir. Semaveri ile ünlü olmasına rağmen komşu ilçe havzanın uyanık çıkıp Semaverin fabrikasını kurarak dünyaya satışını yapması nedeniyle bu ününü havzaya kaptırmaya mahkum olmuştur, Vezirköprülü semaverciler hâlâ uyuyor büyük düşünün azcık.
Bünyesinde Şahinkaya kanyonu gibi doğa harikası bir yer barındıran yurdum ilçesi. Böyle güzellikte bir yerden kimsenin haberinin olmaması ayrı üzücü bir durum.