bize imzalatılan sevr gibi, hatta daha ağırı olan ve almanları bir anlamda aşağılayan anlaşmadır. hatta hitlerin yükselişinde ve 2.dünya savaşı'nın çıkmasında etkisi az değildir.
1) fransa'ya alsas-loren (almancası elsass-lothringhen)
2) doğu prusya iline bağlanan marienwerder (bugün Kwidzyn) ve serbest şehir olan il merkezi danzig (bugün gdansk) dışındaki batı prusya ili, batı ilçeleri dışında posen (bugün poznan), plebisitle yukarı silezya iline bağlı kattowitz (katowice), rybnik, pless (Pszczyna), lublinitz (1939-1945 arası loben, bugün Lubliniec), tarnowitz (Tarnowskie Góry) ve könighutte (önce kralowska huta, bugün chorzow) ve doğu prusya'nın soldau (dzialdowo) kasabasını polonya'ya
3) eupen-malmedy ilçesini belçika'ya
4) plesibitle kuzey schleswig'i (bugün güney jutland) danimarka'ya
5) yukarı silezya'nın Hultschin (hlucin) bucağını çekoslovakya'ya
6) sömürgelerinden Kiautschou (Jiaozhou) kasabasıyla caroline, palau, marianne ve marshall adalarını japonya'ya
7) ingiltere'ye verilen kuzeybatı kısmı dışında kamerun ve batı kısmı dışında togoland'ı fransa'ya
8) bugünkü namibya'yı güney afrika'ya
9) kuzey solomon adaları ve alman ginesini avustralya'ya
10) nauru ve batı samoa'yı yeni zelanda'ya
11) ruanda ve burundi belçika'ya
12) portekiz'e bırakılan kionga dışında tanganika (tanzanya'nın anakara kısmı) ingiltere'ye bıraktı.
13) eskiden doğu prusya'nın gumbinnen (gusev) ilçesine bağlı kırsal bucak olan memel (klaipeda) bölgesi ren bölgesi ve saarland gibi fransız işgaline gidiyse de 1923'te litvanya tarafından işgal ve ilhak edildi.
14) kara ordusu 100bin ve deniz ordusu 15bin kişiyle sınırlandırıldı.
15) 132 milyar mark (bugün yaklaşık 4.99 milyar avro) tazminat ödemeye mahkum edildi. bu miktar başlangıçta 226 milyar marktı.
bu anlaşma almanya'da savaş sonrasında hiperenflasyona * yol açtığı ve alman halkının gerek toprak kayıpları, gerekse ekonomik kayıplar (hiperenflasyon ve büyük bunalım) nedeniyle verdiği tepkiler nedeniyle ülkeyi 2. dünya savaşına sürükleyen nazileri iktidara taşımasına neden olduğu için barışa son veren barıştır.
almanya'nın bütün askeri varlığını bitiren anlaşma. donanma, kara kuvvetleri ve hava kuvvetleri sonlandırılmıştır ama dönüşleri "mükemmel" olmuştur. şöyleki;
Paris Barış Konferansı'nda Dört Büyükler olarak bilinen ingiltere Başbakanı David Llyod George, Fransa Başbakanı Georges Clemenceau ve italya Başbakanı Vittorio Orlando etkin olmuş ve Versay Antlaşması'nın maddeleri taslak haline getirilmiştir. Bu taslakla ateşkes görüşmeleri sırasında verilen güvenceler arasındaki uyumsuzluk Alman heyetince protesto edilse de Alman Meclisi antlaşma şartlarını 9 Temmuz 1919'da, Almanya üzerinde abluka kalkmadığı ve başka yapılacak bir şey olmadığı için, onayladı.
gençlerin bütün savaşları imkansız kılacak büyük savaşından sonra bu sefer yaşlıların bütün barışı imkansız kılacak barış antlaşmasını imzaladıklarından bahsedildiğinde akla gelen barış antlaşmasıdır.