içinde boya pigmenti olmayan, sadece bağlayıcı komponentin bulunduğu şeffaf boyadır. görevi ise atılan son kat boyanın üzerine parlatıcı ve koruyucu bir katman oluşturmaktır.
iki komponentli bir yapıdır.birisi yapışmayı sağlarken diger komponenti ise çabuk kurumayı ve yapışkanın sertleşmesini sağlayandır. günümüzde mobilya-yat-dekoratif için kullanılsalar dahi türkiye'de az uğraşılan alanı cam boya için yapılan verniktir. sorunsuz ve kaliteli olması çok güç olan cam verniği paşabahçe-kütahya-şişe cam gibi büyük firmaların yurtdışından (çoğunu) elde ettikleri malzemedir.camı renklendirmek için her konsantre yapıya uygun ve heryerde her daim 180 santigrad derecede kuruyan (yada oda sıcaklığında 24 saat potlife süresi maksimum) vernigi yapmak için en önce gereki olan uv makinasıdır.seramik firmaları için ise serigraf vernik istegi dogmuştur.serigraf vernik için ise uygulama zemininde kurumaması (kullanılan ipeklerde) fakat seramik üzerinde çabuk kuruması gibi istenilen özellikleri çeşitlidir.su bazlı ve solvent bazlı olarak iki çeşite ayrılan verniklerin reach tüzüğü ve insan sağlığı ohsas vs gibi kalite sistem ve yönetmeliklerine göre kullanım alanları ayrılmaktadır.örneğin bardaklara uygulanan vernik çeşidi yatlara veya mobilyalara uygulanan ile aynı değildir.
Ahşap yakma tablolarda, mobilyalarda, ahşap heykellerde parlatıcı olarak kullanılır. Ağır ve keskin kokusu vardır. Sprey veya fırçayla yüzeye ince bi katman halinde sürülür. Tamamen kuruması birkaç hafta bile sürebilir zira yapış yapış doku kazandırır ilkin.