Vergi vermek vatandaşlık görevidir bunun aksini iddia edenlerin vatan sevgisi sorgulanır fakat vergi adı altında dar gelirli vatandaşların sömürülmesi, yüksek gelirli ozellikle iş insanlarının vergi kaçırmasına müsamaha gösterilmesi sosyal hukuk devleti anlayışıyla bağdaşmamaktadır.
Bir taraftan "biz bize yeteriz türkiyem" kampanyası adı altında vatandaştan bağış topluyorsun diğer taraftan kalyon inşaat a 9 milyar 449 milyon 995 bin 833 liralik vergi affı gerçekleştiriyorsun.
devletin ödeyene geçireyim politikasından çıkıp güzel bir denetleme getirip vergileri ufak oranlarda asagiya çekmedikten sonra günden güne artısı daha da gözlenecek olan eylem. Devletin gelirden değil giderden bile aldığı vergiler var bu ülkede amk. (bkz: muhtasar)
Mantıklı bir eylemdir. Sonuçta verilen vergiler; yol, köprü, çeşme olarak geri dönmüyor. bilale gemicik, bakana tirilyonluk kol saati, davutoğlunun sabah kavaltısına mezhe olarak dönüyor. birde vergilerin ötv'si kdv'si bilmem nesi yetmiyor, ayakkabı kutularında rüşvet saklanıyor...
vergi kaçırmanın altında yatan temel sorunlar ülkeden ülkeye yani kültürden kültüre değişir.
dolayısıyla bugün türkiye'ye dünyanın en mükemmel en adil vergi yasalarını da getirseniz yine de istediğiniz sonuca ulaşamazsınız.
1990-2000 döneminde hükümetlerin yaptığı ölü yatırımlar ve gereksiz harcamalardan dolayı insanlar verdiği paraların boşa harcandığını gördükçe devlete güvenmemeye başladılar.
elbette bunun daha öncesi de var ama yapılan bu gereksiz harcamalar, yolsuzluklar, ölü yatırımlar vatandaşları vergi vermeye pek de teşvik edici olmadı. hükümetlerin maliyelerinin şeffaf olmayışı da buna etken olarak gösterilebilir.
bu nedenle sadece yasalar çıkararak, vergi oranlarını yükselterek başarılması imkansız bir sorundur bu.
önce insanları vergilerinin doğru kullanıldığına inandırmanız lazım. vadantaş verdiği her kuruşun kendine hizmet olarak geldiğine inanması lazım. ancak ondan sonra zaten daha iyi standartlarda yaşamak için kendisi vergi vermeye başlayacak ve vergi kaçıranlara göz yummayacaktır.