adı çok ince nükte ihtiva eden hastalık.
Kim demiş acaba, bunun adı verem olsun. Kim !
Benim hikayem; bi gün adamın biri çok hastalanır öyle hastalanır ki saray hekimleri bile çare bulamaz. Yeni bir marazi dir bu. ne demeli ki buna. O zamanlar binlerce hastalık ve hastalık hastası olan hastalar var. Hekim der ki, bunun adını ...... Verem der. Der ama yanındakiler sadece verem kısmını anlar. Ten günden beri bu hastalığın adı verem olarak kalır.
Not. Seyyar tayyar 7. Göbekten akraba.
Anladığım kadarıyla yavaş yavaş tekrar hortlayan korkunç hastalık.
Caddede tonerci bir çocuk vardı, printer tamiri yapar, toner doldurur, evi kayışdağı'nda olduğu için dükkanın deposunda yatar kalkardı. Bütün o toner, printer tozları on yıldır falan ciğerlerini mahvetmiş, bir de ara ara haplanıyormuş. Altı aydır kuru bir öksükür çıkıyor, sonra anormal bir zayıflama, sonra da halsizlikten hastaneye. Dört gün içinde de öldü.
Bu tür işlerde çalışırken çok dikkatli olmalı. Açık ve temiz havanın önemi bir kez daha anlaşıldı. Adam farelerin bile burun kıvıracağı bir yerde kalıyordu üç dört gün. iyi beslenme l yok, sigara gani gani, uykusuzluk...insanı verem eden her şeyin bir epitomu gibiydi. işin kötü yanı ailesine de bulaşmış olabilir ama kimsenin umrunda değil.
Bu olay son iki aydır duyduğum üçüncü vaka. Üçünün de ortak özelliği: izbe ortamlarda yaşam, kötü beslenme ve sigara.
Mycobacterium tuberculosis isimli bakterinin solunum yollarından vücuda girmesi ile özellikle akciğerlerde yaygın iltihap gelişmesine neden olan Tüberküloz, halk arasında Verem Hastalığı olarak da bilinen bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır.