2002 yılında kurulan bir müzik grubu. grubun üyeleri dicle, sanem, seçil ve seda. albümü tatlı rüyam ile adından söz ettirmiştir. nari nari neyna ve liseli kız şarkılarına klip çekmiştir. sonra da ortadan kayboldu.
Venüs, Güneş Sistemi içerisinde 2. sırada ve Merkür ile Dünya arasında yer almaktadır. Venüs, gökyüzünde parlak bir mücevher gibi göründüğü için adını Roma Mitolojisi'nde Aşk ve Güzellik Koruyucusu Tanrıçası Venüs'ten almıştır.
Venüs, sistemimiz içerisinde çıplak gözle görülebilen gezegenlerdendir. gökyüzüne bakacak olursak, Güneş ve Ay'dan sonra görebileceğimiz en parlak cisim Venüs'tür.
Venüs'ü bir teleskop yardımıyla inceleyen ilk insan 1610 yılında Galileo Galilei'dir. Galileo, ilkel teleskopu olmasına rağmen, Venüs'ün Ay gibi fazları olduğunu gözlemleyebilmişti.
Venüs diğer birçok gezegenin aksine kendi etrafında ters bir şekilde döner. Bu demek oluyor ki; en azından teknik olarak, Güneş batıdan doğar ve doğudan batar.
Venüs'ün Güneş etrafında bir tam turu 225 Dünya günü yapmaktadır. Yani Dünya'da geçen her 225 gün, Venüs'te bir yıla denk gelmektedir. Venüs'te 1 gün 1 yıldan daha uzundur.
Venüs, Güneş Sistemi'nin en sıcak gezegenidir. Aslında Güneş'e en yakın gezegen olmasa da, yoğun atmosferi Dünya'yı ısıtan sera etkisine benzer şekilde ısıyı gezegen içinde hapseder. Sonuç olarak, Venüs'teki sıcaklık 467 santigrat dereceye kadar ulaşır.
Venüs esas olarak sülfürik asit bulutları içeren karbondioksitten oluşan bir atmosfere sahiptir. Bilim insanları, Venüs'ün atmosferinde az miktarda da olsa su tespit etmeyi de başarmışlardır. Venüs'ün atmosferi diğer gezegenlere göre çok daha ağırdır ve Dünya'nın atmosferine göre 90 kat daha fazla basınç yaratır.
Venüs'ün yüzeyi günümüzde oldukça kurudur; dolayısıyla yüzeyinde sıvı su yoktur.
Venüs'ün atmosferinin %96.5'i karbondioksit, %3.5'i nitrojen, geri kalan kısmını ise sülfürdioksit, argon, su, karbonmonoksit, helyum ve neon oluşturmaktadır.
Biliyorum daha önce yazılmış ama ben de yazmak istedim. Böylesi sevdiğim bir konuda bu denli çok girdi olmasına sevindim.
Venüs, kendi etrafında çok yavaş döner. Venüs'te bir gün 243 dünya dünü sürer. Ancak gezegen, Güneş'in etrafında dünyaya oranla çok daha hızlı döner, bu nedenle Venüs'te bir yıl yalnızca 225 dünya dünya günü sürer. Anlayacağınız Venüs'te bir gün bir yıldan daha uzundur. Her zaman çok enteresan gelmiştir. Venüs'ün bu özelliğinin güneş sisteminin erken dönemlerinde yaşadığı bir çarpışmadan dolayı kaynaklandığı düşünülmektedir. Bilinen evrende bütün gezegenler bağlı oldukları sistemin yıldızlarıyla aynı yönde döner ama Venüs aldığı darbe nedeniyle dönüş yönünü değiştirmiş olabilir. Yaşadığı bu kozmik kaza nedeniyle tüm diğer gezegenlerin aksine saat yönünde döner. Yani Venüs'te güneş batıdan doğar.
Güneş'ten 67.674.244 kilometre uzaklıktadır. Bu da güneş ışınlarının ona 6.054 dakikada geldiği anlamına gelmektedir.
Venüs, sarımsı sülfirik asit bulutlarıyla örtülüdür. Karbondioksitle dolu kalın ve zehirli bir atmosfere sahiptir. Bu da güneşten gelen ısının dış uzaya gitmesine engel olur. Bu yüzden de güneşe en yakın gezegen olmamasına rağmen en sıcak gezegendir. Yüzey sıcaklığı 475 dereceyi bulur ki bu da kurşunu dahi eritebilecek bir sıcaklıktır. Aynı sebeplerden dolayı Venüs'ün yüzeyinde korkunç bir hava basıncı vardır. Bu dünyadakin 90 katından fazladır ve örnek vermek gerekirse okyanusun yaklaşık 1,5 km altındaki basınca benzer.
Venüs, bir uzay aracı tarafından keşfedilen ilk gezegendi. 14 Aralık 1962 tarihinde NASA'nın Mariner 2 uzay aracı Venüs'ün bulutlarla kaplı atmosferini geçmeyi başardı. Sovyetlerin uzay aracı Venüs'ün yüzeyine bugüne kadarki en başarılı inişi yaptı. Ama aşırı sıcaklık ve basınç nedeniyle uzun süre hayatta kalamadılar. Daha sonra da Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) Venüs Ekspresi sondası 2006'dan 2016'ya kadar venüs'ün yörüngesinde kaldı. 2016'dan sonra ise Japonya'nın Akatsuki iklim Orbiteri yörüngede durmaya devam ediyor.
çoğu insanın yıldız olarak karıştırdığı, Gökyüzünde aydan sonra en parlak nesne. Ayrıca incelemek için en fazla uzay aracı gönderilen gezegen. Akşam yıldızı, sabah yıldızı veya çoban yıldızı denilerek kastedilen, aslında hepsi bu gezegeni tarifler.
bilim insanları elde ettikleri veriler ve yaptıkları bilgisayar modellemelerinden çıkan çalışmalar sonucunda, çok eski zamanlarda venüs'ün tıpkı dünya gibi sıvı su bulunan bir yüzeyi olduğunu düşünüyor. elbette birçok bilimsel tahmin gibi bunun da %100 kesinliği yok, ama gözlemler bu fikri destekliyor.
anlatmaya çalışayım.
sistem oluşup gezegenler şimdiki yörüngelerine yerleştiğinde, büyük bir ihtimalle venüs'ün atmosferi dünya'nın atmosferiyle büyük ölçüde benzerlik gösteriyordu. yine venüs'ün volkanları da dünya'dakiler gibi aktifti ve püskürme esnasında su buharı da veriyorlardı atmosfere. bu arada güneş'in çok eski dönemlerde ışınım gücünün daha düşük olduğunu ve venüs üzerinde okyanus oluşumuna izin verecek koşulların sağlandığını da aklımızda tutalım.
başlangıç koşulları dünya ile aynıyken, neden venüs'te işler yolunda gitmedi?
dünya üzerindeki volkanlardan çıkan gazlar, atmosfere yükseldikten sonra, bunların bir kısmı yağışlarla beraber yeniden yere iner ve karbonatlı kayaçlar denilen yapıları oluşturur. ancak venüs, güneş'e bizden daha yakın bir gezegen. bu nedenle başlangıçta süreç tıpkı burada olduğu gibi işlese de, zamanla güneş'in ışınım gücü yükseldikçe venüs bundan fazlasıyla etkilenmiş ve buharlaşmaya başlayan okyanusların tabanındaki karbonatlı kayaçlarda bulunan gazlar da buharlaşıp atmosfere karışmış. böylece atmosferde ciddi miktarda sera gazı birikmeye başlamış. bu süreç hızlandıkça, gezegendeki sera etkisi kontrolden çıkmış ve bugün yüzeyin 400 dereceden fazla ısınmasına neden olan kalın bulut katmanı ortaya çıkmış.
tabi atmosferdeki su buharı molekülleri de sıcaklığın etkisiyle parçalandığından, yağmurların da sonu gelmiş ve yüzey sıcaklığı yaklaşık 460 dereceye sabitlenmiş. böylece gezegen, dünya'nın kötü bir ikizi haline gelmiş.
su siralar aksam saatlerinden baslayip sabaha kadar gökyüzünde isil isil parlayan günes sistemimizdeki bilinmezliklerle dolu efsanevi gezegen.
neyse benim venüsle alakali konum baska.
yeni aldigim bir habere göre;
nasa, venüs ile ilgili bir proje (AREE-Explorer-Mission) icin özel bir senzör gelistirmeye calisiyor.
bunun icin nasa bir yarisma düzenliyor. toplam olarak ödül 30000$.
1. 15000 $
2. 10000 $
3. 5000 $
Venüs atmosferinde dünyanin 90 kati fazla basinc bulunuyor ve yaklasik 400 °C sicakliga sahip. Bu yüzden nasa ve ruslarin önceden gerceklestirdikleri venüs ziyaretleri hep bosa cikti. Sondalar venüse girdikten sonra irtibat koptu. Venüs sartlarina dayanikli senzörleri gelistirmek icin fikir üreten herkes bu yarismaya katilabilir. tek sart 18 yasinda olunmasi. 29 mayis son gün ve 18 haziran´da kazanan kisi ödülü kapacak.
güneşe daha yakın olmasına rağmen merkürde insan formunda yaşama ihtimaliniz iyimser olarak %00001 ken venüs de yaşama ihtimaliniz hiç yoktur.
gökyüzü mavi değil, kızıldır. cehennem burası olabilir arkadaşlar. sonucta kadınları simgeleyen bir gezegen. kadınlar da şeytan gibi? ne bilim bi bağlantı kurun bakalım.