venüs

    104.
  1. Dünyanın ikizi. Kütlesi hemen hemen aynı olan gezegen. Aydan sonraki en parlak cisim. Dünya ile neredeyse aynı olmasına rağmen ateşten yanan bir gezegen. Önceden Venüs'ün dünyaya çok benzeyebileceği düşünüyordu. Tıpkı dünya gibi bir cennet olduğu, sadece biraz daha fazla sıcak olduğu. Ta ki incelemek için uzay araçları gönderilene kadar...
    Venüs adeta cehennem gibiydi. Yüzey sıcaklığı 482 dereceydi, ve güneş sistemindeki en sıcak gezegendi. Dünyanın ikizi olan bu gezegen, muhtemelen aynı toz bulutundan kopmuştu. Peki Venüs neden bu hale geldi?
    Bunu tetikleyen büyük olasılıkla Venüs'un manyetik alanının olmaması. Güneşten kopan parçalar gezegeni dahada ısıtıyordu. Dünyada olduğu gibi gezegende sera gazı var, ama büyük bir fark var, bu sera gazına giren sıcaklık dışarıya çıkamıyor ve gezegeni bu hale getiriyor.
    Üzerindeki karaların büyük bir kısmı sönmüş lavlardan oluşuyor. Bu karaların 500 milyon yıl önce oluştuğu düşünülüyor.
    Venüs çok kalın bir bulut tabakası ile kaplı, gezenin atmosferinde su yok denecek kadar az, atmosferdeki su bir yere toplansa 2.5 cm su elde edilebilir. işin garip tarafı bu gezegende şimşekler çakıyor. Şimşeğin oluşması için su gerekli, peki ama bu şimşekler nasıl çakıyor?
    Gezegen çok yavaş dönüyor, buna rağmen üzerinde çok kuvvetli fırtınalar esiyor. Gezegenin dönüşüyle fırtınalar doğru orantılı değil, fırtınalar, gezegenin dönüşünün 10 katı şiddetinde esiyor.
    Bunlara rağmen Venüs eskiden dünyaya benziyor olabilirdi. Kayaların durumu incelendiğinde eskiden okyanusların var olduğu biliniyor. ilk yaşam suda başladı, ve şimşekte yaşam için gerekli faktörlerden birisi yani milyarlarca yıl önce Venüs'te yaşam başlamış olabilir.
    işin ilgin tarafı gezegenin hala yaşadığı düşünülüyor. Çünkü üzerinde binlerce aktif volkan var.
    Belkide Venüs lanetlendi. Dünya yeşerdi, Venüs yandı.

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/2064274/+
    29 ...
  2. 11.
  3. bir venüs günü, bir venüs yılından daha uzundur. bu çok ilginç durumun sebebi venüs'ün kendi etrafında güneşin etrafında döndüğünden çok daha yavaş dönmesidir..
    8 ...
  4. 8.
  5. tüm gezegenler içinde saat yönünde dönen tek gezegendir.
    8 ...
  6. 14.
  7. 140.
  8. güneş'e yakınlık bakımından 2. gezegen.

    bilim insanları elde ettikleri veriler ve yaptıkları bilgisayar modellemelerinden çıkan çalışmalar sonucunda, çok eski zamanlarda venüs'ün tıpkı dünya gibi sıvı su bulunan bir yüzeyi olduğunu düşünüyor. elbette birçok bilimsel tahmin gibi bunun da %100 kesinliği yok, ama gözlemler bu fikri destekliyor.

    anlatmaya çalışayım.

    sistem oluşup gezegenler şimdiki yörüngelerine yerleştiğinde, büyük bir ihtimalle venüs'ün atmosferi dünya'nın atmosferiyle büyük ölçüde benzerlik gösteriyordu. yine venüs'ün volkanları da dünya'dakiler gibi aktifti ve püskürme esnasında su buharı da veriyorlardı atmosfere. bu arada güneş'in çok eski dönemlerde ışınım gücünün daha düşük olduğunu ve venüs üzerinde okyanus oluşumuna izin verecek koşulların sağlandığını da aklımızda tutalım.

    başlangıç koşulları dünya ile aynıyken, neden venüs'te işler yolunda gitmedi?

    dünya üzerindeki volkanlardan çıkan gazlar, atmosfere yükseldikten sonra, bunların bir kısmı yağışlarla beraber yeniden yere iner ve karbonatlı kayaçlar denilen yapıları oluşturur. ancak venüs, güneş'e bizden daha yakın bir gezegen. bu nedenle başlangıçta süreç tıpkı burada olduğu gibi işlese de, zamanla güneş'in ışınım gücü yükseldikçe venüs bundan fazlasıyla etkilenmiş ve buharlaşmaya başlayan okyanusların tabanındaki karbonatlı kayaçlarda bulunan gazlar da buharlaşıp atmosfere karışmış. böylece atmosferde ciddi miktarda sera gazı birikmeye başlamış. bu süreç hızlandıkça, gezegendeki sera etkisi kontrolden çıkmış ve bugün yüzeyin 400 dereceden fazla ısınmasına neden olan kalın bulut katmanı ortaya çıkmış.

    tabi atmosferdeki su buharı molekülleri de sıcaklığın etkisiyle parçalandığından, yağmurların da sonu gelmiş ve yüzey sıcaklığı yaklaşık 460 dereceye sabitlenmiş. böylece gezegen, dünya'nın kötü bir ikizi haline gelmiş.
    6 ...
  9. 123.
  10. Vestel markasının muhtemelen çinden parça alıp Türkiye'de birleştirip sattığı, alınmaması gereken telefon.

    Yerli değil yerlimsi. Biz kimiz ki telefon yapalım? Anca birleştiririz. Belki bi 20-30 yıl sonra yaparız. Belki de hiç yapamayız. Önce iç sorunlarımızı halledelim değil mi?
    5 ...
  11. 97.
  12. 5.
  13. öldürücü asit yağmurlarının en yoğun görüldüğü gezegen
    4 ...
  14. 22.
  15. kıyamet alametlerinden biri güneşin batıdan batıp doğudan doğacağı varsayımıdır.işte bu venüs için sıradan bir olaydır. venüs çok yavaş döner. hatta kendi çevresinde dönmesi (243 gün), güneş çevresinde dolanmasından (224 gün) uzun sürer. bu nedenle bir venüs günü bir venüs yılından daha uzundur.

    venüs yalnızca yavaş dönmekle kalmaz, aynı zamanda dünyamız ve diğer gezegenlerin dönüş yönüne ters yönde döner. eğer venüs'te olsaydınız Güneş'in batıdan doğup doğudan battığını ve gökyüzünde çok yavaş ilerlediğini görecektiniz.

    güneş'e en yakın ikinci gezegen olan venüs, güneş'ten ortalama uzaklığı 108 milyon km olan bir yörüngede dolanır. yılın belirli dönemlerinde güneş doğmadan hemen önce ya da battıktan sonra çıplak gözle rahatlıkla görülür. pek çok kimse ona sabah ya da akşam yıldızı der. yörüngesinde dolanırken dünya'ya en yakın konuma geldiğinde güneş ve ay'dan sonra gökyüzündeki en parlak cisimdir. ışığı bazen gölgeler oluşturabilir.

    her ne kadar güneş'e merkür'den daha uzaksa da venüs daha sıcaktır. bunun nedeni de ısının bulutlarda tutulması sonucunda tıpkı bir serada olduğu gibi sıcaklığın yükselmesidir. bu nedenle bu etkiye sera etkisi adı verilir.

    dünya'nın en güçlü teleskopuyla bile venüs'ün üzerinde yüzey şekilleri görülemez. bunun nedeni gezegenin yüzeyinin çok kalın bir atmosfer tabakası ile kaplı olmasıdır. büyük bir kısmını karbondioksitin oluşturduğu bu atmosfer öylesine yoğundur ki gezegenin yüzeyini büyük bir kuvvetle bastırır. atmosferi nefes almaya uygun olmadığından, atmosferin çok yüksek basıncı nedeniyle ezilebileceğinden ve gökyüzünden yağan sülfürik asitten yanabileceğinden, büyük olasılıkla hiçbir insan venüs'ün yüzeyine ayak basamayacaktır. venüs'ün parlaklılığının nedeni de atmosferidir. bulutlar dev bir ayna gibi davranarak Güneş'in parlak ışıklarını gerisin geri uzaya yansıtır.

    gökyüzünde çok güzel parladığı için eski romalılar ona aşk tanrıçaları venüs'ün adını vermişler. venüs dünya ile hemen hemen aynı büyüklükte olduğu için geçmişte astronomlar onun, dünyamızın, daha sıcak olduğundan daha zengin bir hayat çeşitliliğine sahip olan ikiz kardeşi olduğunu düşünmüşlerdi.

    venüs gizlerini uzay çağına kadar korudu.1975 yılında venera adlı rus uzay sondalarından ikisi venüs'ün yüzeyinin fotoğraflarını çekti. bu fotoğraflarda kahverengi-turuncu görünen yüzeyin kayalarla kaplı olduğu görüldü. atmosfer daha önce uzay sondalarının yörüngeden fotoğraf çekmelerini engellediğinden, sonraki sondalar bulutların altını incelemek için radar kullandılar. oluşturulan haritalar sonucunda yüzeyin genellikle düz olduğu ve birçok büyük kıta bulunduğu anlaşıldı.

    bu kıtalar arasında ıshtar terra bölgesi avustralya kadar büyük olup yüksek maxwell montes dağlarıyla kaplıdır. afrika büyüklüğündeki aphrodite terra ise kıvrık bir akrebe benzer...

    venüs'ün şimdiye kadarki en ayrıntılı haritasını magellan uzay sondası çıkardı.magellan'ı uzaya atlantis adlı uzay mekiği götürdü ve 1989 yılının mayıs ayında venüs'e doğru fırlattı.
    4 ...
  16. 9.
© 2025 uludağ sözlük