Türkiye�de eskiden beri var olan ancak unutulmaya yüz tutmuş vakıf geleneğini canlandırmak için kurulan ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk büyük özel vakfı olan Vehbi Koç Vakfı 17 Ocak 1969'da Vehbi Koç tarafından hayata geçirildi.
Çağdaş ve gelişen bir Türkiye için; yaşamın en temel gereksinimleri olan eğitim, sağlık ve kültür alanlarında yoğun faaliyet göstermeye başlayan Vakıf, kuruluşundan itibaren geçen süre içinde çok sayıda hayırsevere örnek oldu.
Vehbi Koç Vakfı kurulduktan sonra bağış ve katkılarıyla çok sayıda okul, yurt, kütüphane ve klinik gibi tesis kurdu ve bunları işletilmek üzere ilgili kamu kuruluşlarına devretti. Maddi ihtiyacı olan binlerce yetenekli gence eğitimde fırsat eşitliği yaratmak amacıyla burs verdi.
Vakıf Kuruluşları
Vakıf yönetimi 1980'li yılların başında, faaliyet gösterdiği alanlarda kaynağı sağlanmış, iyi organize edilmiş projeler gerçekleştirmek için yoğun bir çalışmaya girdi. Tecrübeler, bir eserin meydana getirilmesi kadar, yaşatılmasının da önemli olduğunu gösteriyordu. Vakıf en ince ayrıntısına kadar planlayarak kurduğu tesislerin işletme sorumluluğunu da üstlenecek ve böylelikle bu kuruluşların sunduğu hizmetin kalitesi hep üst düzeyde tutulabilecekti. Her biri mükemmellik merkezi haline getirilen kuruluşlarıyla topluma örnek modeller sunacaktı. Bu anlayış çerçevesinde başlangıç olarak Türkiye'nin ilk özel müzesi Sadberk Hanım Müzesi ve Koç Özel Lisesi kuruldu. Ardından, eğitimde bütünlüğe olan inançla, 1988'de Koç Üniversitesi'nin hazırlık çalışmalarına girişildi. Türkiye'de kendi türündeki ilk vakıf üniversitesi olan üniversite 5 yıl gibi kısa bir süre içinde,1993 yılında öğretime geçti.
Bunlarla yetinmeyen Vakfın kültür alanındaki diğer kuruluşları Vehbi Koç ve Ankara Araştırmaları Merkezi, Suna-inan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü birbiri ardına hizmete girdi. 2000 yılında Antalya'da açılan Kaleiçi Müzesi, Vakfın ikinci özel müzesi oldu.
Uzun yıllar desteklediği Amerikan Hastanesi'ni 1995 tarihinde bünyesine dahil eden Vehbi Koç Vakfı, örnek bir sağlık tesisi yaratmak için çok büyük bir yatırıma girişti. Vakıf özel bir önem verdiği hemşirelik mesleğine iki önemli kuruluşuyla destek sağlamaya başladı: Amerikan Hastanesi'yle birlikte Vakfa devredilen Özel Amiral Bristol Sağlık Meslek Lisesi ve hemşirelerin çok yönlü bilgiyle donatılmasını hedefleyen Semahat Arsel Hemşirelik Eğitim ve Araştırma Merkezi.
Cumhuriyetin 75. yılı kutlamaları çerçevesinde giriştiği ilköğretim Okulları Projesi, Vehbi Koç Vakfı tarihinde yeni bir dönüm noktası oluşturdu. Vakıf, 8 yıllık eğitime destek vermek amacıyla Türkiye'nin dört bir yanında 13 ilköğretim okulu inşa etti. Hayırseverlerce okul yaptırılarak Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilmesi geleneğine yeni bir boyut getiren Vakıf, bu çalışmasında "Yap, devret, sahip çık" anlayışını benimsedi.
--spoiler--