29/05/2009
Adnan Menderes hükümeti döneminde başlatılan 'Vatandaş Türkçe Konuş' kampanyasının bu kez Kürtçe versiyonu gündemde
Kürt dili ve eğitim hareketi Batman şubesi, Kürt diline sahip çıkılması için kentte bir dizi kampanya başlattı. ilk olarak reklam panolarına 1893- 1951 yılları arasında yaşayan Mir Celadet Bedirhan'ın, "Ey virane olmuş Kürtler, ya Kürt olduğunuzu söylemeyin ya da Kürt olduğunu iddia ediyorsanız o zaman Kürtçe okuyun, Kürtçe yazın ve Kürtçe konuşun" sözlerinin yazılı olduğu afişler asıldı. (dha)
bir insan konuşabilme özgürlüğüne sahiptir, istediği dili konuşabilir ve bunu istediği yerde istediği zaman yapabilir.
tabi söylediklerinin arasında siyasi laflar (anladınız ne demek istediğimi) var ise işte o zaman suç yerine geçer.
bu arada şöyle bir mevzu düşünelim.
siz bir kafede oturuyorsunuz. diğer yanınızda ingilizce konuşan birisi, öteki yanınızda ise kürtçe konuşan birisi var.
ve siz kürtçe konuşan kişiden rahatsız oluyorsunuz.
işte o yaptığınız şey mantıksal olarak ırkçılığa geçer.
avrupa birliği diye diye batıya hayran kalarak ingilizceye bir şey demeyen kişi, zamanında arkamızdan türlü oyunlar çeviren ingilizlerin yaptıklarını çabuk unutmuştur.
cepheye silah, mühimmat taşıyan kürt vatandaşın emeğini ve vatanseverliğini hiçe sayıp dağdaki teröristler yüzünden vatan haini gözü ile bakılan kürt vatandaşın yaptıkları ne çabuk unutulmuştur.
(bkz: dağılın bitti)
menderes dönemindeki kampanyanın temel amacı ülkeden zulüm ve yağmalarla kaçırılmaya çalışılan azınlıkların ve kürtlerin türkçe konuşmaya zorlanmasıdır. yani ana dili türkçe olmayan insanlara 'dilinizi konuşmayı bırakın, sadece türkçe konuşun' denmektedir bu kampanyayla.
ama vatandaş kürtçe konuş kampanyası kendi anadilini konuşma hakkı olan kürtlere seslenmektedir ve türklerin zorla kürtçe konuşması gerektiğine yönelik bir vurgu taşımamaktadır. vatandaş vurgusu da oldukça önemlidir. sözde vatandaş ilan edilen kürtçe konuşan vatandaşımızın türkiye cumhuriyeti vatandaşlığına da vurgu yapılmaktadır. kürt kürtçe konuş gibi bir sloganın çekiciliğine tamah edilmemiştir.
bu arada. türkler de bu kampanyaya istekleri ölçüsünde katılırsa fena olmaz. kürtçeyi de öğrenmek birlikte yaşayan halklar arasındaki bağı daha da güçlendirecektir.
ermenice, rumca ve lazca da konuşulabilmelidir. güzel de olur.
belli bir kesime, kitleye, ırka hitaben başlatılan bir kampanya olduğu aşikar ama puştluk yok mu hani insanın kanında... ufak kelime oyunları da işte bu puştluk kapsamında ele alınabilir durumdadır. gerekli açıklama için (bkz: #5305009). kürtçe de konuş demek ayrı, kürtçe konuş demek apayrı yerlere çıkmaktadır. tabi nasıl görmek isterse öyle görür damarlarda dolaşan puştluk...
şimdi örneklerden devam edelim. ve rica ediyorum ki bilen birisi çıkıp da yalanlasın beni... ülkemin güney doğusunda 30-40 yaş arası olup da türkçe konuşmayı bilmeyen insanlar var mıdır? bu durumda nasıl hala çıkıp da birileri "anadilimi konuşamıyorum" diye ucuz bir politika izleyebiliyor?
gel gelelim 10-30 yaş arası kesime... bu kesim içinde kürtçe'yi, yani anadilini konuşamayan, bilmeyen var mı? yok... peki biraz mantıkları zorlayalım, insan yoğun olarak kullanmadığı bir dili konuşmayı, bülbül gibi şakımayı nasıl becerir? 3 senesini londra'da geçirmiş bir arkadaşım, yaklaşık 5 senedir türkiye'de ve turistlere yol tarif ederken bile kekelediği oluyor.
örneklerden sonra bir de senaryo çizelim...
halk anadilini konuşsun, anadilinde iletişim kursun. sonrasında bir devlet dairesine girdiğinde, işlerini halletmek istediğinde yurdun batısından atanan memura derdini nasıl anlatacak? doktora şikayetini nasıl aktaracak? eminim ki çözüm de bellidir... kürtçe bilen doktorlar, öğretmenler, devlet memurları atansın bölgeye denilebilir pratik bir çözüm olarak. başka bir tabirle "kürtler memur olarak bölgeye atansın" demektir bu. ve böyle bir talep de buradan bakınca pek bir ayrımcı, pek bir şovenist durmaktadır.
ben yanılıyor da olabilirim. ama denizli'deki manava kündür dediğinde kabak istediğini anlamaz bile... veya izmir'dekine...