Siyasetten anlamıyor ve hoşlanmıyor olabilirsiniz. Gündemle ilgili yazılar okumak sıkıcı geliyor olabilir. Hiçbir görüşünüz veya en ufak bir hukuki bilginiz olmayabilir. Devlet memuru olduğunuz için çok istediğiniz halde gelecek kaygısıyla görüşünüzü açıkça paylaşamıyor olabilirsiniz.
Ya da gelecekle ilgili ekonomik kaygı taşımıyor da olabilirsiniz. Ülkenin genel olarak kötü gidişinden haberiniz olduğu halde bu sizi o kadar da çok etkilemiyor olabilir.
Çünkü siz ailenizle, çocuğunuzla veya havuzlu sitedeki özel güvenlikli süper lüks evinizle, yeni aldığınız arabanızla, verdiğiniz kilolarınız, hep imrenilen trendiniz, düzenli spor yapma alışkanlığınız, kurduğunuz sofralar, okuduğunuz kitaplar, çıktığınız tatiller, gezdiğiniz ülkeler, bağladığınız işler veya kazandığınız paralarla kendi kişisel mutlu alanınızı yaratmış olabilirsiniz.
En kötü ihtimalle yurt dışına çıkma planları yapıyor olabilirsiniz. Bu ülkede yaşamaktan daha iyisini hak ettiğinizi düşünüp, tüm milli değerlerinizi kaybetmiş de olabilirsiniz.
En nihayetinde "Ben mi kurtaracağım bu ülkeyi ya!" diyerek hiç bir şeyi umursamıyor bile olabilirsiniz.
Ama ne olursa olsun, bakış açınız bunlardan birine veya bir kaçına hatta hepsine giriyor olsa bile, bu Anayasa değişikliği çalışmalarına duyarsız ve sessiz kalma gibi bir hakkınız yok. Görüşmeleri takip etmemek, değişiklik teklifini incelememek "Aman nasıl olsa geçer meclisten, gider sandığa oyumu kullanırım" demek gibi bir lüksünüz de yok.
Çünkü bu artık bir siyasi parti mücadelesi değildir.
Cumhuriyetin temel ilkelerini var güçle korumak veya şapkadan çıkacak yeni rejime boyun eğme meselesidir. Teklif edilen değişikliğin kabul edilmesi halinde "Başkan" sıfatını kazanacak şahıs, koca bir ülkenin kaderini tek başına tayin edebilecek ve yasama ile yargının eli kolu bağlanacaktır.
Yargının yürütmeyi denetlemesini ve her zaman bağımsız olmasını sağlayan "Erkler Ayrılığı" ilkesi tarihe gömülecek, bugün baş kaldırdığımız, eleştirdiğimiz ve düzeltmeye çalıştığımız tüm yanlışlar, yasal zemine kavuşmuş olacaktır.
Söz konusu yetkiler, sadece bugünkü Cumhurbaşkanı değil, hiçbir dönem ve hiçbir koşulda hiç kimse tarafından tek başına ele geçirilmemesi gereken yetkilerdir. Bu meseleyi aşmayı toplum olarak başaramazsak, Cumhuriyetin yıkılmasına ve ardından teokratik, monarşik bir düzenin kurulmasına tanıklık edeceğiz demektir.
Bugün polis yine halkla karşı karşıya getiriliyor. Bugün Yargıçlar Sendikası, Ankara Barosu, Gazeteci dernekleri gibi kurumlar başta olmak üzere ülkenin en önde gelen STK'larının, muhalif milletvekillerinin toplantısı şiddetle dağıtılıp engelleniyor.
Bugün mecliste silahlar gölgesinde Anayasa değişikliği çalışması yapılıyor.
Bugün siz kulaklarınızı kapatıp, kendi mutlu kişisel alanınıza çekilip bu mücadeleye destek vermezseniz, yarın o gölge sizin kişisel alanınıza ulaştığında başvuracağınız ve sığınacağınız hiç kimseyi bulamayacaksınız...