Ecevit döneminde boğazdan geçişi konusunda Çin ile uzun süren müzakerelerin olumlu neticelenmesi sonucunda ukrayna envanterine kayıtlı eski rus yapımı olduğunu tahmin ettiğim devasa uçak gemisinin adı olup, çin de bildiğim kadarıyla özel bir işletmenin turistik amaçla kullanacağı söz konusuydu. Çin ile süren müzakereler sonucu türkiyeye çinin o yıl için 50.000 turist (yanlış bilmiyorsam) göndermesi gerekirken göndermediği bir durumu da ihtiva eder varyag. o zamanın star gazetesi başlığı için: (bkz: yüzer kütle gitti, gezer kütle gelmedi)
bu hurda yığınının boğazdan geçmesi karşılığında çin ile turizm anlaşması yapılmıştı yanlış hatırlamıyorsam. yılda bilmem kaçbin çinli turist türkiye ye gelecekti falan filan. noldu ona.?
ağırlığı 67500 ton olan bu devasa aygıt istanbul boğazı'ndan turistik amaca yönelik yatırım yapılacağı hususunda geçişinde mutabık olunmuştu. şimdilerde ise savaş gemisi olmasına çok az kalmış, hızla inşaası devam ediyormuş. bu tür hayvanımsı uçak gemisine sahip diğer ülkelerde abd, fransa ve rusya imiş.
1992 yılında Dağılan Sovyetler Birliği tarafından Ukrayna'ya hibe edilen Kuznetsov tipi bir uçak gemisiydi. Sadece % 67'si tamamlanabilmişti. Sovyet ekonomisi çökünce öylece bırakılmış ve motoru bile takılmamıştı. 50 bin ton ağırlığında yüzer bir kütleydi.
O dönem büyük ekonomi sıkıntı çeken Ukrayna Varyag'ı hurda fiyatına satışa çıkardı. ingiltere ve Avustralya talip olmasına rağmen Hong Kong'lu bir işadamı olan Xu Zengping'e 20 milyon dolara satıldı. işadamı Varyag'ı "Dünyanın en büyük yüzen kumarhanesi" haline getireceğini iddia ediyordu.
Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne göre bu boyutta bir savaş gemisi boğazlardan geçemezdi. ABD'de "Geçişe izin Verme" şeklinde ülkemize bir uyarıda bulunmuştu. Varyag römorkorların eşliğinde 2 sene Karadenizde dolandı durdu.
2001 yılının sonlarında Türkiye daha fazla direnemedi ve o güne de "Uçak gemisi Geçemez" diyen yetkililerimiz ifadelerini değiştirerek "Uçak gemisi değil, motoru bile yok" şeklinde demeçler vermeye başladı. Bu tarihlerde gazetelerde "Çin'den 2,5 milyon turist gelecek" şeklinde başlıklar attı.Varyag boğazdan geçerken pek çok kişi fotoğrafını çekebilmek için kıyıya toplandı.
istanbul ve Çanakkale Boğazları'ndan geçen Varyag Yunanistan'ın Eğriboz adası açıklarında fırtınaya yakalandı. Römorkların halatları koptu ve varyag başıboş sürüklenmeye başladı. Yunan sahil güvenlik helikopterleri Varyag'ın güvertesine inerek Hong Kong'lu işadamı tarafından işe alınan Filipinli denizcileri kurtardı. Halatlar yeniden bağlanmaya çalışılırken Hollandalı bir denizci denize düşerek yaşamını yitirdi.
Ardından tekrar yoluna devam etmeye başlayan Varyag'ın Süveyş Kanalı'ndan geçişine Mısır izin vermedi. Römorkörlerle çekile çekile Akdeniz'i katetti, Cebelitarık'ı geçti ve Afrika Kıtası'ndan aşağı indi, Ümit Burnu'nu dolaştı, Hint Okyanusu'na ulaştı. Malakka Boğazı'nı da geçip Çin'e ulaştı. 3 ay süren bu yolculukta 28 bin kilometre katedilmiş ve 5 milyon dolar harcanmıştı. Sene 2002 idi.
Dalian tersanesine yanaştırıldı ve üzerinde 9 sene sürecek çalışmalar başlatıldı. 2011'de tamamlandı ve adı Liaoning olarak değiştirilmişti. Dünyanın en büyük yüzen kumarhanesi olacağı iddia edilen Varyag değişen ismiyle birlikte Çin'in ilk uçak gemisi olarak denize açıldı.
Varyag şu an üzerindeki 24 Savaş uçağı ve 12 helikopter, savunma ve saldırı füzeleri ve 2.600 personeliyle birlikte Esad'ı korumak için Suriye'de...
Çin'den gelen turist sayısı iddia edildiği gibi değişmedi; hala 100 bin. Ama Suriye'den gelen mülteci sayısı 2,5 milyonu geçti.
(Yılmaz Özdil'in Sözcü Gazetesi'nde 10 Ekim 2015 tarihli yazısından derlenmiştir)
Ukrayna’dan "gazino yapma sözüyle" alınan Varyag, Çin tarafından ülkenin kuzeyindeki Dalian limanında donatılarak uçak gemisi haline getirilmiş ve adı "Liaoning" olarak değiştirilmişti.
Çin'in Ukrayna'dan 20 milyon dolar karşılığında aldığı Varyag'ın Türk boğazlarından geçişi büyük bir krize neden olmuştu. Türk hükümetinin izin vermemesi nedeniyle yaklaşık iki yıl boyunca Karadeniz sularında dolaşan dev gemi, Kasım 2001 tarihinde 4.5 saatlik bir yolculuğun ardından Boğaz'dan geçmişti.