varoşlar alt tabakanın, soylu olarak doğmamış insanların yaşadıkları yerlere denir kanımca. bu bağlamda kiptaş konutları da varoş kapsamı altında incelenebilir mesela. sonradan görme insanların yaşamak için seçtikleri ve yoğunlukla yaşadıkları yerler, ümraniye'deki villalar da kıyısından varoş etiketini hak etmektedir.
özellikleri:
-kültürleri belirli bir oranda düşüktür. bu yüzden kıro olarak adlandırılırlar.
-ekonomik olarak genelde yoksulluk sınırında yaşarlar. türkiye'deki yoksulluk sınırının 1200 ytl civarında seyretmesinden kelli, buralar için fakir denmesi caiz değildir ama çok lükse kaçacak harcamaları olmayacaktır.
-gençleri giyime kuşama aşırı derecede önem verirler. yakışandan çok marka olanı giymeyi tercih ederler. konfeksiyon işçisi, tezgahtar, çevirici, kuyumcu kalfası, berber olarak çalışan bu gençler, asgari aylıklarının tümünü pahalı markalara veya onların muadilleri olan çakma ürünlere harcarlar.
-varoşlarda gruplaşmalar gözükür. her köşe başında ve mahallede arkadaş grupları olur. sürekli toplanıp geyik muhabbeti yapmayı ve karşı cins üzerine sohbet etmeyi severler.
-karşı cinsle olan ilişkiler cinsellik içermesi isteğine rağmen muhafazakar bir tandasta seyreder. erkekler uzaktan kızları keser, kızlar ise gülüşerek onlara pas verirler. birbirleriyle çıkan mahallenin kızları ve erkekleri genellikle, şehrin nispeten lüks yerlerine gezmeye giderler. kendi muhitlerinde el ele dolaşmak çevreden gelebilecek tepkilerden ötürü sakıncalıdır. cinsel ilişkiler ise oldukça hızlı yaşanır ve biter. bu yüzden varoş gençlerinin çoğunda erken boşalma sorunu vardır. bunda aynı zamanda cinselliğin aile baskısıyla kontrol altına alınmaya çalışılmasının da etkisi büyüktür. aileler cinselliği ve cinselliği çağrıştırıcı (küfür, argo gibi) yasaklarlar.
-varoşa gelen veya oradan geçen yabancılar dikkat çeker. genel olarak uzaktan izlenir ve o kişinin burada ne yapabileceği üzerine muhabbet döner. gerekirse yaklaşıp kavga da çıkartılmaya çalışılır.
-varoşa yeni gelen kişiler ise gruplaşmalara kolay kolay kabul edilmez. başlarda dışlanır ve yeni gelmiş olmasının yarattığı huzursuzluk ve hoşnutsuzluk o kişiye hissettirilir. yeni gelen kişi eğer kendisini o muhit raconuna uyum sağlamakta sorun çıkarmayacak ve onların kurallarına uyacak birisi olduğunu ispatlayabilirse gruba kabul edilir.
-varoş geneline aykırı bir hayat yaşayar, aykırı düşünceleri olan kişiler sevilmez. gerektiği zamanlar muhitten def etmek için çabalanır. buna düşünsel ve hatta gerçek manada linç de dahil olabilir.
-kızlar kendilerine erkeklere beğendirmek için çabalarlar. bunlara makyaj, güzel giyinmeye çalışmak, sokaklarda tur atmak dahildir.
-futbol sevgisi vardır.
-siyaset ve derin konular üzerine komplo teorileri üretilir. gizem yaratılır.
-muhabbetler fikirler üzerine değil kişiler üzerinedir. buna dedikodu denir ve dedikodu varoşların vazgeçilmezleridir. bu yüzden televole ve pazar keyfi gibi programlar ve kültürler ekseriyatla varoşlara hitap eder.
-zengin değil, ünlü hayatına oldukça bir özenti vardır. dikkatinizi çekerim, zengin değil, ünlü.
-muhitlerinden övünürler. varoşun ismi hangisiyse oralı olmak onlar için bir şereftir. ait oldukları muhitleri daha elit ve zengin muhitlerle kıyaslarlar, onlarla bir yarış içinde olduklarını düşünürler. belediyenin yaptığı yatırımları onlarla girdikleri bir yarışın bir parçası olarak gördüklerinden sevinçle karşılarlar. bu zengin muhitlerin gençlerini ve yaşayanlarını görmek, orada piyasa yapmak için de ara sıra oralara gidip gezerler.
-ne anlattıklarından çok nasıl anlattıklarına önem verirler. bu aynı zamanda yapmadığı şeyleri yapmış gibi anlatan yalancıları da oldukça artırır ki, bu varoşların en konuşkan insanlarıdır. varoşlarda en çok konuşan insanlar en yalancılarıdır.
...aklıma geldikçe devam edecek.
kısa bir analiz: tüm bu özellikleri sanal aleme de entegre edebilirsiniz. aynı özellikleri uludağ sözlük ve muadillerinde de görebilirsiniz.
- ilkokula kayıtlarını yeniden yapsan kimsenin yadırgamıyacağı düzeyde olan,
- bazukayla sinek avlayan,
- şer odaklarının, kirli ellerin kuklası pekde zor olmayan
- kalbinin vatan şuuruyla attığını iddia edip vatanın içine biir güzel sıçan,
- şark kurnazlığını varoş kurnazlığı ile bütünleştiren,
- gençliğinde ağaç dikmeyen yaşlanınca başkalarının ağaçlarının gölgesinden faidelenen,
- tek başına hiç olan,
- yanlız kalmayı beceremeyen,
- başkalarına endeksli yaşam süren,
- hep birilerinden hakkı olmadığı halde beslenmeyi talep eden,
- yalandan iyimserliği hayata geçirmekte ustalık gösteren,
- acıyla, kederle mallaşmış,
- siyasi eğilimlerini belli etmek için yeterli donanıma ihtiyaç duymayan * *
gördüğüm kadarıyla yanlış anlaşılmış özellikler. varoşlardan anlamanız gereken asfalt yerine çamurun, toprağın olduğu yollar, götüne giymeye donu olmayan insanlar değildir. kavramları ayırın. varoş ve fakirlik arasında farklar vardır. bayrampaşa da, sultanbeyli de, zeytinburnu da, ümraniye de, bağcılar da, şirinevler de pekala varoştur. varoş sonradan şehirli olmuş insanların yaşadığı ve kültürlerini devam ettirdiği bölgelere denir. varoş deyince yani hemen "ıyy çamurda bokta yaşıyorlar" gelmesin. çoğunuzun yaşadığı yer de pekala varoştur, uludağ sözlük'ün varoş olması gibi.