varoluş sorunu iki yönden ele alınmalıdır tanrı var mı ? Tanrı yok ise doğanın oluşturduğu saplantısal hesaplarla biolojik bi varlık olarak meydana geldik ve bu varlığın yok olması ile sorun bitecek. Tanrı var ise bizi neden yarattı? Tanrı kutsal kitabında 'insanları ve binleri yalnız bana kulluk etsinler diye yarattım' buyuruyor yani tanrının bizim kulluğumuza ihtiyacı mı var? Matrix gerçek mi? Tanrının bizim kulluğumuza ihtiyacı yok ise büyük ihtimalle canı sıkıldığı içinde değildir bizim varoluş gayemiz nedir ?
soren bir yerde şöyle der: insan sadece başkaları için değil, kendi için de bir gizem olmalı. Kendimi inceliyorum; bundan sıkılınca vakit geçsin diye bir puro yakıp düşünüyorum: Tanrının benimle ne kastettiğini ya da benden ne yapmak istediğini sadece O biliyor.
insan varoluşuna bir cevap arayabilir. ancak (inanç düzleminde konuşursak) varoluşuna ilişkin kesin ve net cevabı en azından dünya hayatında verebileceği bir gün yoktur.
hayatınızda olan ya da dünya'da herhnagi bir yer kaplayan insanların bir önemi vardır muhakkak. ancak bu sırrını sizin bilebileceğiniz bir şey değil. bir seri katilin ya da çocuk istismarcısının dahi bu dünya da bir önemi, yeri vardır. ve varlıkları hususunda suçlayabileceğiniz varlık tanrı değildir.
bu yüzden varoluşa bir cevap almak için devinim halinde olmak, insanı canlı tutar ve kim bilir "faydasız" ya da "zararlı" olarak nitelidiğimiz insanlardan biri haline gelmemeyi sağlar. ama yine de o insanların varoluş sebebinin tam olarak gizemini çözebileceğinizi söylemiyorum. buna siz de dahilsiniz.
hepimiz hologramlarız. ve gün geçmiyor ki karadeliklerin içinden bir şey geçmesin, fakat karadelikler bir şeyleri buradan yok ediyorsa başka yerde tekrar belirtiyorsa bile, yok edemediği tek şey geçen nesne hakkındaki tüm bilgidir. bu iki boyutlu delik yüzeyinde her şeyin kodunu barındırır. insanoğlu bunun şifresini çözerse evrenin de şifresini çözecektir.
çünkü bu düşünceye göre evren de 2 boyutlu bir yuvarlağın içidir. bu cümleyi anlamak için belki düşünmemiz gerekebilir biraz.
ve bu yüzden aslında evren sadece bilgilerden oluşur. beyin de her şeyin birbiriyle bağlı olmasından yola çıkarak evrenle bağlıdır.
bilgi depolar ama evrenle bir değildir ki tanrı olalım...
farklı açıklamalara neden olan sorunsaldır. en mantıklı geleni az önce yazdığımdır.