ne köy gibi kısıtlı imkanlara, ne de şehir gibi gelişmiş yaşam standartlarına sahip, köylü ve şehirli saflarında yer bulamayan, arada kalmış, arada kalmanın kompleksini omuzlarında taşıyan yerleşim birimi.
Bazı şeyleri basit şekilde özetlemek bu kadar eleştiri konusu olmamalı.
Varoş dediğin insan şehrin ekonomik olarak daha düşük bölgelerinde yaşar. Genellikle köyden büyük şehirlere gelir, bir gece içinde boş bulduğu yere ev yapar ve yaşamaya başlar. Senin benim dedemin para akıtıp alabildiği arsaların yakınlarına çöker. Zamanla 5 katlı ev yapar, deprem olduğu zaman hem kendi canını hem de korkuyla sokağa çıkan komşunun canını hiçe sayar. Devlet tarafından bu evler tespit edilip yıkıldığı zaman ise taş ve sopalar ile saldırırlar. Gecekondu üstüne 4 kat çıkmak nedir? Saçma saçma şeyler.
Şehrin yaşamına adapte olamazlar. Sabaha kadar sokaklarda kahkahalar atar, 45 akrabası ile küçücük sokağa dolup insanlarda kafa bırakmazlar. Kendi eşlerini eve kapatıp mahallenin mini etekli kızlarına salya akıtırlar. Bir noktadan sonra polis bile sokmazlar o sokaklara.
Ve bu bir yaşam biçimi, birbirimizi kandırmaya gerek yok. Yoksulluk başka bir şey. Yoksul olup yaşadığı şehrin medeniyet seviyesine uygun davranan çok insan var. Adam geliyor, kiralıyor evi, oturuyor. Varoş çok başka bir şey.
Ayrıca bir hakaret... evet annemden öğrendim geçenlerde bunu. Bu konu üzerine birkaç arkadaşla tartışırken "ben varoşlarda büyüdüm bununla gurur duyuyorum" dedim. Sevgili validem ne varoşu sen varoşta büyümedin dedi. Herhalde hakaret olarak algıladı bunu. Egemen medya büyüdüğümüz yetiştiğimiz yerleri öyle kötülemiş öyle nefretle işlemiş'ki ekranlarda, varoşlarda yetişmek lüks yerlerde oturmamak yadırganmış... hemde bizler tarafından.
istanbul/Kartal/Yakacık çarşı mahallesinde doğdum büyüdüm. Yakacık elitlerin mekanı mıydı? Evet aşağıda ayazmanın altında zenginlerin villaları vardı ama bizler hep çamurlu yollarında yürüdük istanbul'un.
şehrin kenar bölgelerinde kalmış,çoğunlukla yoksullardan oluşan,her köşebaşında bi kaç delikanlısının karı-kız geçmesini beklediği semtlere verilen genel ad.
tanım: macar dilinden dilimize girmiş kelime olmakla beraber "kenar mahalle" anlamında kullanılmaktadır.
örnek: adana'daki anadolu mahallesi, şakirpaşa mahallesi gibi.
macarca'dan türkçe'ye geçmiştir ve kent anlamına gelir ki, bu da, türkiye'nin içerisinde bulunduğu kültürel karışıklığı çok güzel tarif eden bir ironidir. *