varlıkta hayır vardır denir. mevcut durumdan örnek verecek olursak, hz muhammed insanların en yücesidir islama göre. onun bütün şahsını toplayıp, dünyadaki tüm kötü olan şeylerle aynı kefeye koysak, hz muahmmed tarafı ağır geleceği aşikardır. bu yüzden varlığın getirdiği hayır, şer inden daha fazladır.
1. Var olma durumu, var oluş, mevcudiyet; önemli, yararlı, değerli şey.
2. Var olan her şey; yaşam, hayat.
3. Para, mal, mülk, zenginlik; oluş ve yok oluşun karşıtı olarak, kalıcı olan, gelip geçici olmayan şey.
bir madde vardı. var olmadan önce de yoktu. yokluğu yine bir varlıktı.yoktan var edildi nihayet. var olmadan önce doğurduğu yokluk durumu, var olunca yok oldu. yeni bir varlık doğdu.
bir çok fikir adamının hatta velinin tepetaklak olup gittiği mefhum... Yeni bir sistem iddiasında olan her dünya görüşünün açıklamak zaruretine muhatap kaldığı temel meselelerdendir...
varlık var olmuş olamaz. çünkü varlık neyden var olacak? yokluktan mı? yokluktan bir şey var oluyorsa o şeye yokluk diyebilir miyiz? sebep sonuç ilişkisine göre bu şekilde olmalı.
Ancak şu var ki, sebep sonuç ilişkisine göre düşünen zihnimiz de varlık kümesinin içindedir. Yani bizim mantığımız bu kümenin içinde şekillendiyse, kümenin kendisinin açıklaması olamaz. Bu yüzden varlığın kendisi sebep sonuç ilişkisine göre işlemek zorunda değil. bu durumda evren hiç var olmamış olabilir.
Her varlık insanın öz benliğiyle çalışmasının bir karşılığı olmalı. Her insan öz benliğiyle elde ettiğinden fazlasını istememeli ve sosyal politikalar adı altında yapılan hırsızlıklardan dolayı da daha azını kabul etmemeli.
Her zaman bir varolanın varlığıdır. Yalın olarak bir anlamı, söz konusuluğu yoktur. Metinde hakim kelimedir. Batı metafiziğinin varolanlar yerine kullandığı gibi bir tümel değildir.
“Neyin olmadığını bilemezsiniz; imkânsızdır bu... ne de söyleyebilirsin; düşünülebilen ile varolan aynı şeydir. Söylenebilen ile düşünülebilenin varolması gerekir; varolması mümkündür, çünkü ‘yok’ olan ise, varolamaz.”