1933 yılında kurulmuş edebiyat dergisidir. Edebiyatın her alanındaki yayınlara yer verir. Cumhuriyet dönemi türk edebiyatının en önemli yayınlarındandır. Yasar Nabi Nayır tarafından kurulmuştur. Birçok yazarın ve şairin gelişmelerinde okul görevini üstlenmiş, tanınmalarına sebep olmuştur. Çoğu yabancı yazarı da türk okuyucusu ile tanıştırmıştır.
türkiyenin en köklü edebiyat dergisidir. ilk zamanlar şimdiki derginin iki katı bir boyla piyasaya çıkardı. ama alttaki bütün yazarların isminin geçtiği bölüm hala değişmemiş. edebiyat camiasında kim var kim yoksa özellikle eskilerden varlık ın rahlesinden geçmiştir. şu an başında enver ercan vardır.
türk edebiyatı'nın "varlık"ı. zamanında yaşar nabi'nin dil, din, makam, yaş vs. farkı gözetmeden entelektüel edebiyatçıların kaliteli hikayelerini, şiirlerini yayınladığı istikrar abidesi. Türk dili'nin sağ kolu.
1933'ten beri yayın hayatına devam eden köklü edebiyat dergisidir. orhan veli, haldun taner,sait faik gibi birçok yazar ve şairi bünyesinde barındırmış, türk edebiyatının köşe taşı olan dergi. genç yazarlara da bolca yerleri var.
genç yazarların, hikaye, şiir ve masallarına geniş yer veren, günümüzde üne kavuşmuş birçok sanatçının ismini, arzu edildiği şekliyle geniş kitlelere olmasa da en azından, sanat camiasına duyurmasını sağlamış köklü yazın dergisidir.
derginin ilk yayınlanan kitabı Cahit Sıtkı Tarancı'nın otuzbeş yaş adlı şiir kitabıdır. kurulduğundaki amacı bütün memlekete okuma sevgisi kazandırmaktır. bu yüzden kitapları çok ucuza satmıştır. bence hâlâ ülkedeki en kaliteli edebiyat dergisidir. editörlüğünü Mehmet erte üstlenmektedir.
popülist kafa'cılar pek bilmez. onlar çay, kafka, oğuz Atay, frida kahlo, bardağın tutma yerine sigara koyma ve Yeşilçam'ın kıyıda köşede kalan replikleri ile meşguldürler çünkü.
cumhuriyet dönemi edebiyatından itibaren çıkarılan uzun süreçli bir fikir-sanat dergisidir. yaşar nabi tarafından çıkarılmıştır. ölüm şairi cahit sıtkı'dan tutun da, yoksulu görünce duygulanan bir istanbul beyefendisi ziya osman'a kadar... içkiyle dost olan orhan veli'den, evler şairimiz behçet necatigil, günlük ve deneme ustamız nurullah ataç'a kadar... pek çok manevi değerimize ev sahipliği yapmış dergidir.
aynı zamanda yabancı eserlerden de çeviriler yayımlamıştır. albert camus, kafka, jean paul sartre, balzac gibi...