katılıyorum, bilme olması için bir bilgi olması lazım bilgi oluşması için ise önce varlık olması lazım ki bir şeyin olması sonucu bu bilinebilsin ya da buna bilgi denilsin.
dolayısıyla bilgi de varlıktan sonra oluştuğundan biz komple bilgi olabiliriz. ölüler cahil de olabilirler çünkü yoklar.
moral kaynağı filozof kardeşim çok güzel bir konuya temas etti. farklı pencereden bakalım.
peki şöyle bir şey olabilir mi.
var olan bir şey ya bilgimiz dahilinde değilse. buna örnek olarak dünya dışında uzay diye bir kavram var. ve burada bir hayat var, döngü var, sürekli bir hareket; yaradılış ve yok oluş var. biz ancak ulaşabildiğimiz kadarını yani imkanlarımız yettiği kadar olan bilgiyi biliyoruz. orada bir varlık var. lakin o var olanla alakalı bir bilgi bir malumat yok. çünkü elimizde var olanın bilgisini elde edecek şartlar, hazırlıklar, gereçler kısaca imkanlar yok. bu noktada "varlık bilgiden öncedir" kuramını ekarte edebilir.
kimsenin işine karışmak istemem ama varlık tüm çelişkilere rağmen tek bir özde toplanması lazım. bu bize var olan her varlığın aslında kendinde o özü taşıdığını verir. bir teklikten çıkması lazım yani her şeyin ve her şey bir teklikte olması lazım.
dolayısıyla algı dışında bir yerde başka bir teklik arayıp teklikleri çoğaltıp bir sürü teklik yaratma yoluna gitmek gene çıkmaz yol olacaktır. bu yüzden algı dışında bir varlığın mümkünlüğü olmaması lazım. özde var olan her şey var olan her şeyde vardır, zaten var olmasa o şey var olamaz. meydana gelemez yani.
bu tekilik dediğimiz öz her varlıkta varsa, varlık kendi yorumunu tüm varlıklara uygulayabilir. aksi halde başka özler aramak gerekir ki bu çelişki olur.
çünkü varlık bir kalıptır ve o kalıbın dışına çıkan zaten var olamaz, biz varsak o kalıbın içindeyiz ve varlığımız kalıbın bizzat kendisidir.
iki öz olamaza getiriyorum kısaca durumu ve kendi üzerimizden her şeyi bilebiliriz de diyorum, kendimiz dışında(öz olarak) hiçbir gerçeklik olamayacağını da söylüyorum.