1929 yılında fizikci Robert Jemison Van de Graaff tarafından icad edilmiş yüksek gerilim üretmeye yarayan generatördür. Çıkış gerilimi 5 milyon volta kadar çıkabilir. Gerilimi yalıtkan bir kayışın içi bos küreye yük taşıması ile yükleri biriktirir ve gerilimi yükseltir.
Bazen videolarda görünen insanların eli ile dokunduğunda saçlarını dik hale getiren alet de budur. Topraktan yalıtılmış bir insan bu generatöre dokunduğunda elektronlar vücudunda birikir ve toprağa gitmeye çalışır. Fakat oradan geçemeyen elektronlar sivri yerlere doğru hücum ederek saçları dikleştirir. Çünkü yükler sivri yerleri daha çok sever ve sivri yerlerde yük yoğunlukları fazladır. Bu yüzden yüksek gerilim tesislerinde sivri kısımlar yok denebilecek kadar azdır, olan kısımlara da yaklaşmak diğer kısımlardan daha tehlikelidir.
hareket eden bir kayış yardımıyla içi boş bir kürede yüksek gerilim biriktirmeye yarayan bir elektrostatik jeneratördür. 1929 yılında Amerikalı fizikçi Robert Jemison Van de Graaff tarafından icat edilen bu jeneratörde potansiyel farkı 5 megavolta kadar çıkabilir. Bu araç bir üreteç ve ona paralel bağlı bir kondansatör ile çok büyük bir elektriksel direnç olarak da düşünülebilir.
1) Metal, içi boş küre (pozitif yükü taşır)
2) Üst elektrot, kayışa çok küçük bir mesafede ama asla dokunmaz
3) Üst rulman, metal
4) Kayışın pozitif yüklü tarafı
5) Kayışın negatif yüklü tarafı
6) Alt rulman (Plastik, örn. Polimetilakrilat)
7) Alt elektrot (Toprak, zıt elektrot)
8) Negatif yüklü küre (Asıl küreyi yüklemek için)
9) Potansiyel farkından dolayı oluşan kıvılcım