adı; zülfü livaneli'nin engereğin gözündeki kama$ma'da iyice açıkladığı üzre, sultanahmet meydanında asılan osmanlı ileri gelenlerinden gelen ağaç.
islami inanç uyarınca, cehennemde bulunan ve meyveleri insan kafası olan ağaçtır ayrıca.
osmanlı imparatorluğu döneminde, bir isyan sırasında idam edilenlerin kafaları ibret olsun diye kesilmiş ve bir ağacın dallarına asılmış, kafalar indirildikten çok sonra ağacın dallarında insan kafasına benzeyen meyveler bitmiştir. bu yüzden ağaca, kafaların kesilmesine sebep olan vaka- i vakvakiye' den dolayı vakvak ağacı adı verilmiştir.
osmanlı arşivlerinde, "kanlı çınar" olarak bilinen, ve pekçok kanlı infaz olayının gerçekleştirildiği ağacın adıyla özdeşleşlemiş doğu mitsel pejmüründe bir ağaçtır. nasıl ki, asi yeniçeriler öldürdükleri idarecilerin kellelerini bu ağacın dalına astılarsa, mitteki vakvak ağacı da, her kesimden insanı meyve olarak kendisinde, ziyadesiyle dallarında toplamıştı.
vakvak ağacı mitolojik bir ağaç olup,meyvesi kadın görüntüsüne benzer. 1648'de 4.Mehmet döneminde çıkan yeniçeri isyanı sırasında,asilerin saraydan istediği kişiler çınar ağacına asılır. yirmiden fazla kişinin çınar ağacındaki görüntüsü,vakvak ağacına benzediği için olay "vakay-ı vakvakiye" ya da "çınar vakası" olarak anılır.
arap mitolojisinde meyveleri insan olan ağaçtır. ibn tufeyl'in hayy bin yakzan romanının girişinde, hayy bin yakzan'ın adada tek başına bulunması açıklanırken de 'olabilir' fikriyle aktarılmıştır.