merkezi izmir olan borsadır. ilerdeki fiyatları tahmin edilerek imkb endeksleri (30-50-100) pamuk, buğday, döviz, altın gibi sözleşmeler alınır. en güzel yanı, teminat olarak anaparanın sadece yüzde 10'unun yatırılmasıdır. yani 10.000 ylt ile 100.000 ytl'lik sözleşme alınabilir ama riski daha fazladır. çünkü söz konusu sözleşme yüzde 10 değer daybederse paranın tamamı tükenir.
Vadeli işlem ve Opsiyon Borsası AŞ, Sermaye Piyasası Kurulu'nun 17/8/2001 tarihli ve 9/1101 sayılı Kararına dayanan, Devlet Bakanlığı'nın 3/9/2001 tarihli ve 2381 sayılı yazısı üzerine, 2499 Sayılı Sermaye Piyasası Kanununun 40'ıncı maddesine göre, 19/10/2001 tarih, 24558 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 2001/3025 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulan ülkemizdeki ilk özel borsa kuruluşudur. Borsamız, 4.7.2002 tarihinde Ticaret Siciline tescil edilmiş olup, bu tescil 09/07/2002 tarihli Ticaret Sicili Gazetesinde yayımlanmıştır.
Ülkelerde genellikle döviz dalgalanmalarından korunmak amacıyla kurulmuş olmasına rağmen günümüzde bu amacından daha çok spekülatif amaçlı kullanılmaktadır.insanlar bu borsada gelecek beklentilerini alıp satmaktadırlar. Örnek vermek gerekirse bir kişi 3 ay sonrasının döviz kuruna ilişkin(forward kur) şu anda vadeli işlem ve opsiyon borsasında oluşan rakamdan daha yüksek tahminde bulunuyorsa bu kişi 3 ay sonrası için bir döviz alım sözleşmesi yapar ve bu vade sonunda almış olduğu dövizi spot(günlük) piyasada satar ve bu sayede kar elde eder.Ayrıca bu borsada insanlar alım sözleşmesini veya satım sözleşmesini yaptıklarında almış oldukları dövizin parasının tamamını ödemezler(%10'unu öderler).Aynı şekilde bu işlemin terside geçerlidir.Günümüzde bu işlem sadece döviz için değil bunun yanında daha birçok araç için kullanılmaktadır.Bunlara örnek vermek gerekirse:imkb30 endeksi,imkb100 endeksi,değerli maden endeksleri,petrol ve türevi olan enerji kaynakları... Spekülatif amaçlı kullanılamsının yanında ithalat ve ihracat ile döviz ile borçlanıp döviz alacağı olanlar için çok iyi bir riskten kurtulma aracıdır.
geleceğin parlayan yıldızıdır. a.ş şeklinde kurulmuş olmasına rağmen vob'un ortaklık yapısına bakılırsa devlet zihniyetinden çok da fazla uzakta değildir. vob için kumar diyorlar, öyle midir değil midir bir bakalım...
izmir'de kurulu borsamızda vadeli işlemler yapılır. opsiyon işlemleri yapıldığını hiç görmedim, belki de yapılıyordur. opsiyon işlemleri zaten hali hazırda bankalar tarafından yapıldığı için organize piyasalarda yapılma ihtiyacı belki hissedilmiyordur.
vob'da kaldıraç(leverage) kullanılır. 600 ytl başlangıç teminatıyla 5000 ytl'lik kontrat satın alabilirsiniz. Yani bugunun fiyat ve oranlamasıyla 8.3 kat(misli) işlem yapabilirsiniz. elinizdeki 600 ytl ile 5000 ytl'lik kontratı satın alabilirsiniz. doğal olarak kazanç ve kayıplarınız da 8.3 kat fazla veya eksik olacaktır. yani endeks yüzde bir çıkarsa kazancınız yüzde 8.3 olacaktır. yüzde birlik düşüş de hanenize yüzde 8.3 kayıp olarak yansıyacaktır. endeksteki yüzde 12'lik bir düşüş elinizdeki bütün paranın kaybolmasına sebep olacaktır. eğer endeks yüzde 12'den fazla düşerse ne olur ben de bilmiyorum. sanırım öyle bir durumda hesabınız negatife düşecektir.
size ait olmayan paralarla işlem yaptığınız için vob çok risklidir. geleneksel borsalarda işlem yapmadan vadeli işlemlere bulaşmamak gerek. vob'dan para kazanmak her yigidin harcı değil...
4 Şubat 2005 tarihinde izmir'de işleme açılan Vadeli işelmler ve Opsiyon Borsası (VOB) bir Türev Araçlar Piyasasıdır.
Türev Araçlar Piyasalarında işlem gören Vadeli işlem Sözleşmeleriyle taraflara bugünden belirlenen ileri bir tarihte, üzerinde anlaşılan fiyattan, standartlaştırılmış miktar ve kalitedeki bir malı, kıymeti veya finansal göstergeyi alma veya satma yükümlülüğü getiren sozlesmelerdir.
genellikle döviz cinsinden yüksek hacimli ticaret yapan kişilerin kur farkından doğabilecek zararlarını garanti altına alma adına işlem yaptığı piyasadır. kaldıraçlı sistemle* düşük kontrat bedeliyle* yüksek miktarda riski ortadan kaldırırsınız.
Örneğin euro cinsinden 6 ay vadeyle mal satın aldıysanız, ödeme yapmanız gereken 6 ay içinde euro'nun değerinin artması borçlarınızı da arttıracaktır. Bu gibi durumlarda;
EURTR Long -> yani euro'nun tl karşısında değer kazanacağına dair kontrat yaparsanız 100.000 gibi bir borcu yaklaşık 1/10 gibi bir oranla sağlama alırsınız. Tam tersi pozisyon olur da euro tl karşısında değer kaybederse borçlarınız azalacağından yatırdığınız teminattaki azalma sizin için zarar ifade etmeyecektir.
fx in bitirilmesi ile beraber bu piyasada volatilitenin arttığı gözlemlenmektedir fakat biraz eleştirim olacak fx de 50k altına 10 kaldıraç veren (bkz: spk) vadeli işlem ve opsiyon borsasında 10 ile 20 arası kaldıracı vermekle neyi hedefliyor kayıpları bu şekilde mi önleyecek yoksa amaç farklı mı?