vacip

    2.
  1. Aslında yapılmaması da sakıncalı olan eylemdir.Çünkü farza yakındır.
    3 ...
  2. 1.
  3. yapılması şiddetle tavsiye edilen ve yapıldığı takdirdesevap kazanılacak olan davranışlardır. yapılmaması aksi bir sonuç doğurmaz.
    2 ...
  4. 5.
  5. islam dininde yerine getirilmesi gereken şeylerdir ancak bunların farz gibi kesinliği yoktur. zamanla içlerine alışkanlıklar ve sünneti oluşturan hareketler de girmiştir. islamın farzları vardır lakin vecibeler sizin müslüman görünmenizi sağlayan hareketler bütünüdür. yapsanızda yapmasanızda günahı sevabını allah bilir. her mezhepte farklı yorumlanır çok da kafanız takılmasın. farzı yapın yeter.
    2 ...
  6. 10.
  7. islamiyetin 5 şartı arasında sayılmamış haliyle farz kadar kesin olmayan lakin sünnet olarak görülen davranışlardan daha büyük önem taşıyan ve vecibe olarak yüklenmiş eylemler bütünü. Örneğin kurban vaciptir.
    1 ...
  8. 8.
  9. 11.
  10. Mükellefin yapması zorunlu olan ibadetler.
    1 ...
  11. 13.
  12. VÂCiB: (Vücub. dan) (C.: Vâcibât) Lüzumlu, mecburi olan. * Fık: Yerine getirilmesi her müslüman için gerekli ve borç olup, yapılmadığı takdirde büyük günah olan Allah'ın emirleri. Yapılması zannî delil ile belli olan. Terki câiz olmayan. Yapılması şer'an kat'i derecede bir delil ile sâbit olmamakla beraber, her halde pek kuvvetli bir delil ile sâbit bulunan şeydir. (Vitir ve Bayram namazları gibi.) * ilm-i Kelâm'da: Varlığı zaruri olup, olmaması imkânsız bulunan.
    1 ...
  13. 12.
  14. islam dinine göre yapılması gerekli olan.
    1 ...
  15. 7.
  16. galiba yapılıp yapılmadığı bilinmeyen ama ''ya farz ise'' durumudur.
    0 ...
  17. 9.
  18. bayram namazı da hanefi mezhebinde vaciptir.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük