neşet babanın halk ozanı olmadığını savunan kişi öncelikle şunları bilmelidir; ulan bu halkın içinden kişiler neşet baba dinleyerek muhabbete vardı. neşet ertaş'la rakı içti köşedeki masada, onunla çay demlendi, onunla bazı şeyleri daha derin düşünebildi dinleyenleri. imanı artan bile vardır. onu dinledik aşık veysel'i de andık, onu dinledik mahsuni şerif i andık. onlardan da bir iki tek attık.
Şimdi gelelim size. Sizin gibilerle ne yaptı lan bu millet ? rahmetlileri hala konuşuyoruz. ne hükümetler ne dönemler geçti adamlar değişmedi. Sizin gibi gününün adamı olmadığı için halk ozanı oldular. Bu dünyadan göçünce de saygıyla dinledik. Bırak bu dünyadan göçmeyi hükümet değişince yüzüne bakılmayacak insanlar saygısızlık yapıp, hadsizlik yapıp halkın benimsediği kişilere dil uzatınca yazmak durumunda kalıyoruz.
Kimlerin tepemizde değer gördüğünün kanıtıdır bu söylem. Uğur ışılak neyi protesto etmiştir? ne için protesto etmiştir? Hangi sıfatla rahmetliyi eleştirmiştir? Milletvekili sıfarı ile mi? Müzisyen sıfatı ile mi?
Ozanlıktan illa ki protest şeyler yapmak gerektiğini anlamamızı sağlayan gereksiz beyanattır. Yahu o zaman Pir Sultan Abdal Ozandı da, Karacaoğlan değildi hemi? Kardeşim ozanlığın düzene isyan etmeyele ya da eleştirilmeyle alakası yok ki. Ozanlık müessesesi halkın sesi olmaktır. Bu deyimle halkımız aşık olmayan, odun sadece birbirini eleştiren, çatışan, savaşan bir hödüktür.
Ayrıca bir Neşet Ertaş deyişi,
ikilik Noktası
ikilik noktası çıksın aradan,
Birdir allah adı hoş değil midir?
insanları bir yaratmış yaradan
insanlar hep bir kardeş değil midir?
Hep kardaşık birbirimiz(i) sevelim
Hoş dilinen birliğimizi övelim
ikiliği içimizden kovalım
Bozanın emeği boş değil midir?
Garibin sözleri birlik içindir
Birliğin içinde dirlik içindir
Doğru çalış aileni geçindir
Düşersen darlığa güç değil midir?