Aslen, Ankaralı olan Uğur Mumcu, 22 Ağustos 1942 yılında, babasının memuriyeti dolayısıyla Kırşehir'de, dört kardeşin üçüncüsü olarak doğdu. Annesi Nadire Hanım, babası, Tapu Kadastro memuru Hakkı Şinasi Bey'di. ilk ve orta okulları Ankara’da okuyan Mumcu çok aktif bir öğrenciydi. Bu hızlı yaşam Hukuk fakültesinde de devam etti. 1961 yılında baş1adığı Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni 1965 yılında tamamladı. Bir süre avukatlık yaptı; yabancı dil öğrenmek için ingiltere'ye gitti. 1969-1972 yılları arasında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde idare Hukuku Profesörü Tahsin Bekir Balta'nın asistanı olarak çalıştı. Yazmaya, üniversite öğrenciliği yıllarında, Doğan Avcıoğlu'nun yönetimindeki Yön Dergisinde başlayan Uğur Mumcu, 12 Mart döneminde bir yazısında kullandığı "ordu uyanık olmalı" sözleriyle, "orduya hakaret etmek", "sosyal bir sınıfın öteki sosyal sınıflar üzerinde tahakkümünü kurmak" suçunu işlediği iddasıyla gözaltına alındı. Uğur Mumcu bu davadan dolayı 7 yıl hapse mahkum edildi. Fakat yargıtayca karar bozuldu ve serbest bırakıldı. Bu olaydan sonra, Mumcu askerliğini, 1972-74 yılları arasında Ağrı'nın Patnos ilçesinde, resmi tanımıyla "sakıncalı piyade eri" olarak tamamladı. Patnos'ta, ağır koşullar altında askerliğini yaparken, zaten uzun zamandan beri var olan ülseri yüzünden mide kanaması geçirdi. ilk yazıları 1962'den itibaren Yön, Türk Solu, Devrim, Ant, KIM v.b. dergilerde yer alan Mumcu'nun, 1968-69-70 yıllarında Akşam, Milliyet, Cumhuriyet gazetelerinde zaman zaman çeşitli konularda inceleme yazıları da yayımlandı. Köşe yazarlığına 1974 yılında haftalık Yeni Ortam dergisinde başladı. Daha sonra çalışmaya başladığı Anka Ajansında 1975 yılından itibaren Cumhuriyet'e de köşe yazıları yazdı. 1977 yılından sonra sadece Cumhuriyet için yazmaya başladı. gözlem başlıklı köşesinde 1991 yılının Kasım ayına kadar aralıksız olarak yazdı. 6 Kasım 1991'de ilhan Selçuk ve yaklaşık 80 Cumhuriyet çalışanı ile birlikte gazeteden ayrıldı. Bir süre işsiz kaldı. 1 Şubat - 3 Mayıs 1992 tarihleri arasında Milliyet Gazetesi'nde yazan Mumcu, Cumhuriyet Gazetesi'ndeki yönetim değişikliği üzerine 7 Mayıs 1992'de Cumhuriyet'e döndü. Gazetecilik hayatı başarılarla dolu olan Mumcu 24 Ocak 1993 yılında uğradığı bombalı saldırı sonucu öldü.
her ne kadar ölümü islamcılara ihale edilmeye çalışıldıysada , aslen olay 'derin devlet - mossad - cia ' işbirliğiyle halledilmiştir ..
1992 yılında bitirme aşamasında olduğu araştırmasında uğur mumcu , terörist başı abdullah öcalan ın eski bir mit ajanı olduğunu ve abd nin mit aracılığıyla onu bir süre güneydoğu da ufak çapta bir ayaklanma çıkarmayla görevlendirdiğini ortaya çıkarmıştır(klasik dikkati başka tarafa çekerek siyasi ilerleme politikası)..ancak daha sonra beklenmeyen bir gelişme gösteren apo , bu görevi yarıda kesmek istememiş ve gücüne güç katmak istemiş ve pkk kaynaklı ayaklanma büyümüştür .. bütün bunların ortaya çıkması ihtimali de türkiye cumhuriyeti devleti nin bir kesim karanlık yüzünü , abd yi ve de onu kontrol eden mossad ı korkutmuştur , bu nedenle uğur mumcu bitirilmek zorundaydı! ve bitirildi ...
Ben Atatürkçüyüm.
Ben Cumhuriyetçiyim.
Ben laikim.
Ben anti- emperyalistim.
Ben bağımsız Türkiye'den yanayım.
Ben özgürlükçüyüm.
Ben insan hakları savunucusuyum.
Ben terörün karşısındayım.
Ben, yobazların, hırsızların, vurguncuların, çıkarcıların düşmanıyım.
Öyleyse vurun, parçalayın!
Her parçamdan benim gibiler, beni aşacaklar çıkacaktır
tahammülsüz insanlarca katledilen, türkiye nin aydınlarından biridir...dün gibi hatırlarım o öldügünde daha 9-10 yaşlarındaydım siyasetten anlamazdım ama içim burkulmustu,kahrolmustum türkiye nin cogu gibi! hatta aglamıstım gizli gizli.....!simdi onun büyüklügünü daha iyi anlayabiliyorum,malesef onun gibiler türkiye ve benzeri ülkeler de öldürülüyor,suikastlere mahkum oluyorlar ve elden birşey gelmiyor ne yazıkki!bir şekilde ört pas ediliyor bu tür olaylar...nalet olsun bu faşistlere, yobazlara ve sadece kendi cıkarlarını düsünen,aslında zavallı olan insanlara!!!
1993 yılında arabasına yerleştirilen bir bomba sonucu kaybettiğimiz,araştırmacı gazeteciliğin öncü yazarı.bir çok konunun üstüne korkmadan gitmiş.basın özgürlüğünün ne demek olduğunu herkese göstermiştir.yine onu hazmedemeyenlerin suikastine kurban gitmiştir.toprağı bol olsun.
Toplumsal sınıf ve katmanlar arasında dengesizliğin ve sömürünün, planlı devletçilikle önlenebileceğini, devlet kaynaklarını geniş kitleler yerine bir avuç azınlığa aktarmanın bu sorunu çözmeyeceğini savunan üstad.
o yazıları yazdıktan sonra yaşaması mümkün olmayan başarılı araştırmacı bilim insanı, hukuKçu ve gazeteci.
uğur mumcunun kitaplarını okuyanlar bilirler.. bugün bile dillendirilmeye korkulan olayları uğur mumcu, daha bundan 20 yıl evvel dile getirmiş, halkı uyandırmak için bas bas bağırmıştır.. kelimenin tam anlamıyla bas bas bağırmıştır. ama başta devlet olmak üzere bir şeyler yapması gerekenler başlarını kuma gömmüşler ve duymazlıktan gelmişlerdir.
eşi benzeri zor bulunur bir araştırmacıydı. yazık oldu
ölümünün karanlıklara yol açmasına izin vermeyeceğimiz,tıpkı o'nun aşağıda belirttiği gibi baharda açan çiçekler gibi her yanı saracağımız ve bu bok kokusunu memleketten atmak için en gür sesimizle,gözümüzde gurur duyan yaşımızla söz verdiğimiz en büyük atatürkçü'lerden biri,aydın,yazar,güneş.
Ben Atatürkçüyüm.
Ben Cumhuriyetçiyim.
Ben laikim.
Ben anti- emperyalistim.
Ben bağımsız Türkiye'den yanayım.
Ben özgürlükçüyüm.
Ben insan hakları savunucusuyum.
Ben terörün karşısındayım.
Ben, yobazların, hırsızların, vurguncuların, çıkarcıların düşmanıyım.
Öyleyse vurun, parçalayın!
Her parçamdan benim gibiler, beni aşacaklar çıkacaktır sözüyle içimizdeki korkaklara sonlarının bir şekilde geldiğini açıkça söyleyen,kendisini arabanın altına konan bombayla susturmaya çalışanlara arkasından gelen ve vurulduk ey halkım unutma bizi diye başlayan o müthiş şiiri bir kez olsun okuyan,mücadeleyi atatürkçülük kavramını en iyi biçimde etüd eden nesle öncülük ederek cevap veren yazardır.
bugün bile ülkemizde aydınlar,yakılarak,aileleri tehdit edilerek,gündüz vakti (nasılsa) devlet binaları basılarak,şantajla susturulmaya çalışıyorsa ve buna rağmen aralarında susmayan sesi gür çıkan aydınlar varsa uğur mumcu'nun payı büyüktür.
Atatürk ilke ve devrimlerinin yılmaz savunucusu, bir cumhuriyet çocuğuydu. Kalemini kimsenin hatırı için kullanmamış, yalnızca nesnel belgeleri inceleyerek halkı aydınlatmıştı. Ölümünün ardından siyasiler; "faillerin bulunmasını onur sorunu, cinayeti aydınlatmanın da namus borcu" olduğu dile getirdiler fakat bir teki bile namus borcunu ödemedi zira onlar devletin adamıydı, faillerin sır gibi tutulduğu derin devletin...
cenazesinde muslumanlara hakaret edilen ama olayin arkasinda baskalari oldugu anlasilan,olmeden once arastirdigi kurt sorunundan dolayi olduruldugu belli olan buyuk fikir adami.