uçakta adana merkez patlıyor herkes demek

entry2 galeri0
    1.
  1. Bomba ihbarı prosedürü devreye girecektir.

    --spoiler--
    Bomba ihbarı ve Uygulanması Gereken Prosedür

    Bomba ihbarı için uygulanacak prosedür bombanın yerde veya havada bulunması durumunda değişiklik gösterir.

    Yerde Bomba ihbarı: inişten sonra veya kalkıştan önce yolcular uçakta iken, yerde bomba ihbarı varsa kaptan pilot kabin ekibine, yolcuların uçağı el bagajları ile terk etmeleri, şüpheli cisme dokunulmaması, durumun yolcuya belirtilmemesi gibi komuları kapsayan bir brifing yapar. Böyle bir durumda şu kurallar uygulanır:

     Muhtemel bir patlamada can ve mala olabilecek hasarın en alt düzeyde tutulmasını sağlamak amacı ile uçak meydanın uzak bir bölgesine götürülür.
     Uçak kapıda iken bomba ihbarı alınmışsa ilgililer kontrolore bilgi vererek yakın kapılara uçakların park etmesini engeller. Uçak emniyetli bir bölgeye götürüldükten sonra normal harekât için ilgili ünite tekrar uyarılır.
     Uçak yerde hareket halinde iken böyle bir ihbar alınması durumunda terminale veya kapıya geri dönülmez, ilk önce en yakın emniyetli bölgeye gidilerek durulur, yolcu ve ekip, el bagajlarını alarak uçağı terk ederler.
     Kargolar ve postalar tanıma ve arama amacıyla kargo terminaline ve posta yetkililerine geri yollanır.
     istasyonda bulunan teknik personel bomba ihbarında kullanılan check-list’e göre kontrol yapar. Ayrıca uçak ve yüklerinin aranması için ilgili makamlardan uzman personel isteğinde bulunur.
     Yerde bomba bulunduğunda bulunan bombaya dokunulmaz, yolcular ve ekip derhal uçaktan indirilir.

    Uçuşta Bomba ihbarı: Kaptan uçuşun geri kalan kısmında bombayı arama olanağı olup olmadığına ve yolcuları bilgilendirip bilgilendirmeyeceğine karar vermeli ve ona göre kabin ekibine direktiflerde bulunmalıdır. Uçakta bomba ihbarı olması durumunda şu kurallar uygulanır:

     Yolcuların bilgilendirilmesine karar verilmişse anons yapılır.
     Güvenlik kontrolü yapılır.
     Yolcular el bagajlarını alırve kucaklarında muhafaza eder.
     Ekip kendi bagajlarını kontrol etmelidir.
     Alışılmadık (saat sesi gibi) sesler dinlenir, yolculara ait olmayan eşyalara karşı dikkatli olunur.
     Şüpheli bir cisim bulunursa kesinlikle dokunulmaz. Bomba prosedürü uygulanır.
     Bombanın belli bir yükseklikte patlayacağı ihbar edilmişse kabin yüksekliği bunun üzerinde tutulur.
     En uygun ve yakın meydana dikkatli ve yumuşak iniş yapılır.

    inişten sonra;
     Diğer uçaklardan uzak bir yere park edilir.
     Merdiven ve yangın arabası çağırılır.
     Yolcular derhal el bagajları ile indirilir ve uzaklaştırılır.
     inişten sonra şüpheli emniyet birimine teslim edilir. Emniyet birimi tarafından gözaltına alınarak sorgulama yapılır.

    --spoiler--

    --spoiler--

    Asılsız bomba ihbarlarında bulunan kişilere verilecek cezalar

    5237 Sayılı Türk Ceza Kanununda 'Suç Uydurma' başlığı altında düzenlenen 271'nci maddeye göre; işlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden, ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye 3 yıla kadar hapis cezası verilir.

    5237 Sayılı Türk Ceza Kanununda 'iftira' başlığı altında düzenlenen 267'nci maddeye göre; Yetkili makamlara ihbar veya şikayette bulunarak, ya da basın ve yayın yoluyla, işlemediğini bildiği halde hakkında soruşturma ve kovuşturma başlatılmasını, ya da idari bir yaptırım uygulanmasını sağlamak için bir kimseye hukuka aykırı bir fiil isnat eden kişi, 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

    5237 Sayılı Türk Ceza Kanununda “Ulaşım araçlarının kaçırılması veya alıkonulması” başlığı altında düzenlenen 223’ncı maddeye göre;

    Cebir veya tehdit kullanarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla kara ulaşım aracının hareket etmesini engelleyen, bu aracı hareket hâlinde iken durduran veya gitmekte olduğu yerden başka yere götüren kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

    Suçun konusunun deniz veya demiryolu ulaşım aracı olması hâlinde, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

    Cebir veya tehdit kullanarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla hava ulaşım aracının hareket etmesini engelleyen veya bu aracı gitmekte olduğu yerden başka yere götüren kişi, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

    Bu suçların işlenmesi sırasında kişilerin hürriyetinin tahdit edilmesi dolayısıyla ayrıca cezaya hükmolunur.

    Bu suçların işlenmesi sırasında kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış hâllerinin gerçekleşmesi durumunda, ayrıca kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır

    Kişilerin kendilerini suçlu duruma düşürerek, olmamış olaylar hakkında asılsız ihbarlarda bulunmaları durumunda haklarında yukarıdaki kanun maddelerini ihlal etmelerinden dolayı savcılar tarafından iddianame hazırlanacak ve akabinde ceza davaları açılacaktır.

    Hakimlerin bu cezalara sanıkların kişiliklerini dikkate alarak indirim uygulama takdiri vardır. Ayrıca; hakim cezayı verdikten sonra hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına da hükmedebilir. Hakim ve savcı meslektaşlarımın konuya daha duyarlı olmalarını ve kanunda belirtilen cezalara hafifletici sebeplerin her ne koşulda olursa olsun uygulanmamasını umuyorum.

    Havayolu Şirketleri Doğan Zararlarını Asılsız Bomba ihbarı Yapan Kişilere Ödetmek için Tazminat Davası Açabilirler

    Havayolu Şirketleri bu asılsız ihbarlar sonrasında önlemlerini arttırarak uçuş güvenliğini arttırmaya çalışıyorlar. Önlemler alınmasına rağmen maalesef insan faktörü işin içine girdiği için asılsız ihbarlar gerçekleştiriliyor. Bu gibi durumlarda havayolu şirketlerinin asılsız ihbarlar sonucu uğradıkları zararları da ödetmek için bu ihbarları yapan kişilere tazminat davası açabilirler.

    --spoiler--
    0 ...
  2. 2.
© 2025 uludağ sözlük